Nauris Miezis skaidro, kāpēc mainījis domas un piedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs
foto: EPA/Scanpix
Viens no pasaules labākajiem 3x3 basketbolistiem Nauris Miezis.
Basketbols

Nauris Miezis skaidro, kāpēc mainījis domas un piedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pirmdien, 8. jūlijā, Latvijas Basketbola savienība nosauca spēlētāju sastāvu, kas piedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs 3x3 basketbolā. Daudziem par pārsteigumu sastāvā tika iekļauts arī Nauris Miezis, kurš iepriekš bija pavēstījis, ka Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmuma dēļ negrasās piedalīties četrgades lielākajā sporta forumā.

Nauris Miezis skaidro, kāpēc mainījis domas un pie...

Jau vēstīts, ka SOK pērnā gada decembrī nolēma ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem.

Tieši Tokijas olimpisko spēļu čempions Nauris Miezis kļuva par pirmo Latvijas sportistu, kurš publiski paziņoja, ka pie šādas iekļaujošas attieksmes pret agresorvalstu sportistiem viņš neplāno startēt Parīzē. Vēlāk viņam publiski piebalsoja arī komandas kapteinis Agnis Čavars, bet neoficiāli līdzīgu viedokli pauda arī abi pārējie olimpiskie čempioni Kārlis Pauls Lasmanis un Edgars Krūmiņš.

Tagad gan situācija ir mainījusies, jo Miezis un Lasmanis kopā ar Franci Lāci un Zigmāru Raimo nosaukti starp gaidāmajiem Parīzes olimpisko spēļu dalībniekiem, bet Krūmiņš un Čavars atstāti kā rezervisti. Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) noteikumi ierasti paredz, ka turnīra galējo sastāvu teorētiski var izmainīt līdz tehniskajai sapulcei jau sacensību norises vietā.

Kā Miezis atklājis portālam Delfi.lv viņš savu lēmumu ir mainījis: "Esmu par to runājis ar ģimeni, ar komandas biedriem, tāpat arī paši ukraiņi ir skaidri formulējuši nostāju. Puiši, treneri un vadība ar mani rēķinās. Arī ģimene, kas man ir galvenais faktors, vēlas, lai dodos uz olimpiskajām spēlēm."

Jauns.lv jau vēstīja, ka 2023. gada nogalē Latvijas Televīzijas raidījumam "Sporta studija" Nauris Miezis pavēstīja, ka nepiedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs, ja tām kā neitrālie atlēti tiks pielaisti Krievijas un Baltkrievijas sportisti.

"Es šo lēmumu neatbalstu. Ja tā tiks lemts, es noteikti būšu tas atlēts, kurš nepiedalīsies olimpiskajās spēlēs. Tā ir mana nostāja," saka Miezis.

"Man ļoti nepatīk, ka tādās politiskās lietās iesaista atlētus, bet šoreiz mums kaut kas ir jāsaka, un mēs varam te kaut kā nedaudz palīdzēt," saka Miezis. "Mans viedoklis ir, ka SOK lēmums nav pareizs," uzsver basketbolists.

Taisnības labad jāmin, ka Latvijas 3x3 basketbolistiem nebūs jāspēkojas ar agresoru sportistiem, jo Tokijas olimpisko spēļu vicečempioni - Krievijas Olimpiskās komitejas komanda pēc FIBA noteikumiem nemaz netika pie iespējas piedalīties kvalifikācijas sacensībās.

Neitrālā statuss, neraugoties uz konkrētiem kritērijiem, līdz šim bijis diezgan subjektīvs un publiski acīm redzamos gadījumos, kad dažu sportistu viegli saskatāmā saikne ar agresoru iekšlietu sistēmu vai militāro darbību atbalsts nesaprotamu argumentu dēļ reizēm nebija ticis pamanīts.

Tāpat Krievija pieņēmusi lēmumu uz Parīzi nesūtīt savus cīkstoņus, kā neapmierinātību, ka sešiem no 16 kvalificējušajiem cīkstoņiem neitralitātes trūkuma dēļ dalība tika liegta. Oficiālu SOK uzaicinājumu saņēmuši 47 Krievijas sportisti, bet dalību apstiprinājuši vien 16, no kuriem seši grasās startēt tenisā, kur viens no favorītiem varētu būt Daniils Medvedevs, kurš jau gadiem par mītnes vietu dēvē Montekarlo.

Interesanti, ka no dalības atteikušies virkne Krievijas un Baltkrievijas vadošo tenisistu - Andrejs Rubļovs, Karens Kačanovs, Darja Kasatkina, Ludmila Samsonova, Arina Sabaļenka, Viktorija Azarenka un citi. Nav gan skaidrs, vai tā ir nevēlēšanās startēt kā neitrāliem sportistiem bez valsts karoga, nevēlēšanās būt saistītiem ar agresorvalsti vai vienkārši veselības problēmas.