Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Foto: durvis ver olimpiskais ciemats. Kur Parīzē dzīvos Latvijas pārstāvji un citi pasaules izcilākie sportisti
foto: REUTERS/SCANPIX
Olimpiskā ciemata milzīgā kafetērija. Galvenajā ēdamzālē vienlaikus paēst var pat 3200 cilvēku.
Sporta zvaigznes

Foto: durvis ver olimpiskais ciemats. Kur Parīzē dzīvos Latvijas pārstāvji un citi pasaules izcilākie sportisti

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Astoņas dienas pirms olimpisko spēļu atklāšanas oficiāli atvērts olimpiskais ciemats, kurā jau sākuši iekārtoties pirmie sportisti.

Foto: durvis ver olimpiskais ciemats. Kur Parīzē d...

Šis ir ļoti simbolisks brīdis, kas apliecina, ka viss ir gatavs Parīzes olimpisko spēļu sākumam. Tāpat tas iezīmē darbības sākumu objektiem, kuru būvniecība ilga trīs gadus un kuru ietilpība ir aptuveni 14 000 apmeklētāju.

Ciemats oficiāli tika atklāts 29. februārī, bet tur joprojām turpinājās labiekārtošanas un dažādi tehniski darbi.

Lai gan ciemata durvis olimpiešiem oficiāli tika vērtas 18. jūlijā, olimpiskajā ciematā jau visu šo nedēļu bijusi liela rosība, jo katras delegācijas vadītāji un viņu palīgi gatavojās savas komandas ierašanās brīdim. “No ceturtdienas ciemats sāks piepildīties un atdzīvoties,” pirms dažām dienām paziņoja Francijas delegācijas vadītāja vietnieks Andrē-Pjērs Žuērs.

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā.

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā.

Plašs personāls

Organizācijas komiteja ir intensīvi strādājusi, lai nodrošinātu, ka visas telpas ir sagatavotas un optimālā stāvoklī. Ciemata direktors Lorāns Mišo apstiprināja, ka vēl ir daži sīkumi, kas vēl jāpabeidz, jo īpaši tie, kas saistīti ar telpu tīrīšanu un kondicionēšanu, vēsta olimpisko kustību aprakstošais izdevums “Inside the Games”.

Olimpiskais ciemats, kas atrodas 52 hektāru platībā izvietots Sēnas upes krastā netālu no leģendārā “Stade de France” stadiona. Ciemats ir projektēts tā, lai maksimālajā noslogojumā tajā varētu uzturēties līdz 14 500 cilvēku. No tiem 9000 būs sportisti, bet pārējie - 4000 darbinieku, kas atbildēs par uzkopšanu un ēdināšanu, un 1500 brīvprātīgo, kas ikdienā palīdzēs delegācijām un nodrošinās, lai viss noritētu raiti. “Tas būs kā īsts bišu strops,” prognozē Mišo.

Strādnieki steidz pabeigt pēdējos darbus Parīzes olimpiskajā ciematā.

Strādnieki steidz pabeigt pēdējos darbus Parīzes olimpiskajā ciematā

Strādnieki steidz pabeigt pēdējos darbus Parīzes olimpiskajā ciematā.

Mājinieku priekšrocības

Aptuveni trīsdesmit cilvēku būs atbildīgi par vietējai delegācijai veltītās ēkas atklāšanu, norāda Žuērs. Tāpat Francijai kā olimpisko spēļu organizatorei bija priekšrocība izvēlēties šo ēku no visām pieejamajām, kas atrodas netālu no restorāna, kinoteātra un blakus ciemata poliklīnikai.

Francijas delegācijas 573 sportistiem un 51 rezervistam būs arī citas privilēģijas, piemēram, privāta 170 kvadrātmetru liela treniņu telpa - ciematā ir vēl viena koplietojamā treniņtelpa un koplietošanas telpas ar milzīgiem televīzijas ekrāniem, galda spēlēm un galda futbolu.

Interesanti, ka basketbola olimpiskās kvalifikācijas Rīgas turnīra rīkotāju komitejas vadītājs Kristaps Janičenoks norādīja, ka atbildīgās institūcijas rūpīgi vērtējušas, vai tikai rīkotāji neiegūst kādas priekšrocības pret konkurentiem. Jāsecina, ka pašās olimpiskajās spēlēs šādi godīgas spēles principi netiek pilnībā ņemti vērā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons un “Parīze 2024” rīkotāju komitejas prezidents Tonijs Estangē kopā ar olimpiskajiem čempioniem Mariju Žozē Pereku un Brahimu Aslumu 29. februārī Parīzē atklājuši olimpisko un paralimpisko ciematu.

Parīzes olimpiskā ciemata atklāšana

Francijas prezidents Emanuels Makrons un “Parīze 2024” rīkotāju komitejas prezidents Tonijs Estangē kopā ar olimpiskajiem čempioniem Mariju Žozē Pereku un ...

Par ciematu

Olimpisko ciematu veido 82 ēkas, kur atrodas 3000 dzīvokļu ar 7200 istabām. Ciematā ir medicīnas klīnika, sporta zāle, kas pieejama jebkurā laikā, un ēdināšanas pakalpojumi, kas spēj dienā pasniegt līdz 60 000 maltīšu. Šis projekts ir izstrādāts, īpašu uzmanību pievēršot ilgtspējai, par 30% samazinot oglekļa dioksīda emisijas, kas ir galvenais siltumnīcefekta gāzu rādītājs.

Sportistu ciematā ir pieci dzīvojamie rajoni, un tajā tiks nodrošināti visi nepieciešamie pakalpojumi sportistiem, kas šovasar piedalīsies olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs. Katrā dzīvoklī ir no vienas līdz četrām guļamistabām ar vannas istabām un dzīvojamo zonu, kas ir standarta aprīkojums. Katrā ēkā sportisti varēs izmantot mājas uzkopšanas pakalpojumus, veļas mazgātavas un pat dažādu konfesiju lūgšanu vietas. Galvenais restorāns, kurā būs vietas 3 200 ēdājiem, būs atvērts 24 stundas diennaktī. Tāpat ciematā ir septiņas treniņu vietas, poliklīnika un ciemata klubs.

Pēc spēlēm teritorija tiks pārveidota par jaunu dzīvojamo rajonu. Tiks uzbūvēti 2 500 mājokļi, studentu mītne, viesnīca, parks ar trīs hektārus lieliem dārziem un vēl gandrīz septiņi hektāri zaļo zonu. Turklāt ir plānots izveidot 120 000 kvadrātmetru lielu biroju korpusu, sabiedrisko pakalpojumu telpas un 3 200 kvadrātmetru lielu vietējo veikalu telpu.

Olimpiskais ciemats skaitļos:

82 dzīvojamās ēkas

45 000 atslēgas

3 000 dzīvokļi

7 200 istabas

14 250 gultasvietas olimpiskajām spēlēm

9000 gultasvietu paralimpiskajām spēlēm

14 250 segas, naktsskapīši un naktslampas

8 200 ventilatori

5 535 dīvāni

7 600 veļas žāvēšanas plaukti

1 681 plaukti

10 879 krēsli

3 200 sēdvietas galvenajā restorānā