Uz Parīzes olimpiskajām spēlēm pošas vairāk baltkrievu nekā krievu; Ukrainai padomā īpaša attieksme pret viņiem
foto: imago/PanoramiC
Slavenākais "neitrālais sportists ar Krievijas pasi" ir Daniils Medvedevs, kurš jau gadiem mitinās Montekarlo.
Citi sporta veidi
2024. gada 11. jūlijā, 12:44

Uz Parīzes olimpiskajām spēlēm pošas vairāk baltkrievu nekā krievu; Ukrainai padomā īpaša attieksme pret viņiem

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Saskaņā ar jaunākajiem datiem uzaicinājumu piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem sportistiem pieņēmuši vien 16 krievu un 17 baltkrievu atlēti, vēsta olimpisko kustību aprakstošais izdevums "Inside the Games".

Uz Parīzes olimpiskajām spēlēm pošas vairāk baltkr...

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) preses dienests paziņojis, ka Krieviju un Baltkrieviju pārstāvošie sportisti iekļauti desmit sporta veidos, kas gan var mainīties, ja vēl kādi sportisti atteiksies no dalības.

Pēc SOK domām, neitrālo sportistu dalību varētu ietekmēt arī Ukrainas Olimpiskā komitejas (UOK) un Ukrainas Sporta ministrijas iepriekš izdotais ieteikumu saraksta saviem olimpiešiem, kā uzvesties abu valstu sportistu klātbūtnē.

UOK un ministrija lūdz savus olimpiskos pārstāvjus un citus Ukrainas delegācijas locekļus pēc iespējas izvairīties no tieša kontakta ar sportistiem no Krievijas un Baltkrievijas, kas atbalsta Krievijas spēkus iebrukumā Ukrainā. Ieteikumos ir arī aizliegts piedalīties preses konferencēs vai intervijās ar abu valstu sportistiem un izvairīties no fotografēšanās kopā ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem medaļu pasniegšanas ceremonijās.

Turklāt Ukrainas sportistiem tiek ieteikts atturēties no saskarsmes ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem sociālajos plašsaziņas līdzekļos, lai izvairītos no jebkādiem kontaktiem, kas varētu izraisīt strīdus vai konfliktus. Ukraiņi tiek arī aicināti ziņot par neitralitātes principa pārkāpumiem, ko veic krievi un baltkrievi.

Līdz šim SOK ir reģistrējis 19 Krievijas sportistu atteikumus no Krievijas sportistu puses, no kuriem daži ir mainījuši savu lēmumu, un septiņus atteikumus no Baltkrievijas sportistu puses, tostarp no sieviešu tenisa ranga līderēm Arinas Sabaļenkas un Viktorijas Azarenkas, kuras WTA rangā ieņem attiecīgi trešo un sešpadsmito vietu.

Interesanti, ka no dalības atteikuši arī virkne Krievijas vadošo tenisistu - Andrejs Rubļovs, Karens Kačanovs, Darja Kasatkina, Ludmila Samsonova un citi. Nav gan skaidrs, vai tā ir nevēlēšanās startēt kā neitrāliem sportistiem bez valsts karoga, nevēlēšanās būt saistītiem ar agresorvalsti vai vienkārši veselības problēmas.

Četri uzaicinātie Krievijas džudisti, tāpat kā citi cīkstoņi, atteicās kolektīvi, lai gan Šamils Mamedovs joprojām ir iekļauts Parīzes dalībnieku sarakstā. Šis kolektīvais atteikums sekoja viņu federāciju protestam pret "nesportisko atlases principu".

Krievijas vingrotāji jau iepriekš bija paziņojuši par savu nodomu nepiedalīties, bet vieglatlētiem Pasaules vieglatlētikas savienība ir aizliegusi piedalīties. Turklāt SOK ir aizliedzis abām valstīm piedalīties jebkādās komandu sacensībās.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī sportistiem no Krievijas un Baltkrievijas ir aizliegts piedalīties starptautiskajos sporta veidos. Tomēr SOK ir veicinājis viņu pakāpenisku atgriešanos ar neitrāliem noteikumiem, ja tiek ievēroti stingri nosacījumi.

Lai kvalificētos spēlēm, "neitrālajiem individuālajiem sportistiem" bija jāiziet divpakāpju apstiprināšanas process - vispirms starptautiskajām sporta federācijām un pēc tam arī SOK, lai apstiprinātu, ka viņi nav aktīvi atbalstījuši karu Ukrainā un nav saistīti ar savu valstu militārajiem spēkiem.

Neitrālā statuss, neraugoties uz konkrētiem kritērijiem, līdz šim bijis diezgan subjektīvs un publiski acīm redzamos gadījumos, kad dažu sportistu viegli saskatāmā saikne ar agresoru iekšlietu sistēmu vai militāro darbību atbalsts, nesaprotamu argumentu dēļ reizēm netika pamanīts.

Martā SOK prognozēja, ka Parīzē "pēc visticamākā scenārija" piedalīsies 36 krievi un 22 baltkrievi, savukārt 2020. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs piedalīsies 330 krievi un 104 baltkrievi.

Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīsies trīs krievi un viens baltkrievs riteņbraukšanā, pa vienam no katras valsts tramplīnlēkšanā un taekvondo, pa diviem baltkrieviem svarcelšanā, šaušanā un airēšanā, Mamedovs cīņā, septiņi krievi, tostarp Vimbldonas pusfinālists Daniils Medvedevs tenisā, trīs krievi un viens baltkrievs kanoe airēšanā un viens krievs un četri baltkrievi peldēšanā.

Šie sportisti sacentīsies zem zaļa karoga ar burtiem "AIN" (individuāli neitrāls atlēts), un par zelta medaļu izcīnīšanu viņiem tiks atskaņota himna bez vārdiem. Viņi nepiedalīsies atklāšanas ceremonijas parādē Sēnas upē un netiks iekļauti medaļu kopvērtējuma tabulā.