Sākas basketbola svētki. Vai nīstākie spēlētāji Porziņģis un Ērvings kļūs par galvenajām figūrām?
foto: Getty Images AFP, USA Today
Kairijs Īrvings un Kristaps Porziņģis ir divi spēlētāji, kuri var izšķirt sērijas gaitu.
Basketbols

Sākas basketbola svētki. Vai nīstākie spēlētāji Porziņģis un Ērvings kļūs par galvenajām figūrām?

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Jau naktī uz piektdienu sāksies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) fināls starp Bostonas "Celtics" un Dalasas "Mavericks" komandām. Pirmo reizi līgas vēsturē finālsērijā mēs laukumā redzēsim arī latvieti Kristapu Porziņģi, kurš pēc desmit spēļu izlaišanas ikra sastiepuma dēļ ir gatavs spēlēt un, iespējams, kļūt par vienu no galvenajiem sērijas varoņiem.

Sākas basketbola svētki. Vai nīstākie spēlētāji Po...

Pēdējās nedēļās daudz runāts, cik Kristaps Porziņģis dod Bostonas komandai. Gandrīz katrs basketbola speciālists ir paguvis palielīt latvieti, jo viņa prasmes Bostonas komandai var iedot trūkstošo dimensiju, lai pirmo reizi kopš 2008. gada atgrieztos NBA čempionu tronī.

Bostona jau pirms sezonas tika pieskaitīta galvenajiem favorītiem un arī pati komanda regulāro sezonu uztvēra kā sagatavošanās posmu galvenajām cīņām. Kā nu ne, ja 2022. gada finālistu un pērn mazu soli no fināla palikušo sastāvu papildinājis Porziņģis un viens no NBA labākajiem perimetra aizsargiem Džrū Holidejs. Komandas līderu sekstets (pie minētajiem klāt Džeisons Teitums, Džeilens Brauns, Deriks Vaits un veterāns Els Horfords) ir aizsardzībā spēlēt varoši un griboši basketbolisti, kuru darbībām savā laukuma pusē ir diezgan maz acīm redzamu un sāncenšiem viegli izmantojamu mīnusu. Kristaps vai Horfords noteikti nav labākie NBA spēlētāji perimetra aizsardzībā (ar viņu augumiem tas vienkārši anatomiski nebūtu iespējams), bet pretspēlētājam pret viņiem gūt punktus no apakšas ir ļoti problemātiski.

Ko nu par aizsardzību, kas Bostonai regulārajā sezonā bija “tikai” trešā, ja uzbrukums bija pats labākais. Nelielas bažas rada tiešām smagu spēļu trūkums gan izslēgšanas mačos, gan regulārajā sezonā, kur vairākkārt tika vieglprātīgi izsēti milzīgi rezultāta pārvaru beigās nereti zaudējot arī spēlē. Šis varētu būt lielākais trauksmes zvans Bostonai – komandai, kas vairāk par divām spēlēm šosezon pēc kārtas nav zaudējuši.

Ieskats Porziņģu ģimenes villā Jūrmalciemā

Ieskats Porziņģu ģimenes villā Jūrmalciemā. Vietējie to jau iesaukuši par "Porziņģciemu".

Ja Bostonu finālā paredzēja daudzi, tad Dalasas “Mavericks” abu jauno laukuma diriģentu – Lukas Dončiča un Kairija Ērvinga – ļoti veiksmīgā simbioze ir neliels pārsteigums. Rietumu konferences piektā spēcīgākā komanda ne vien tika galā ar bez Kavai Lenarda un daļēji bez Pola Džordža palikušajiem Losandželosas “Clippers”, izdomāja, kā ierobežot Rietumu konferences spēcīgākās komandas Oklahomasitijas “Thunder” ātrās pārejas un izslēgt viņu precīzos tālmetienus, bet visbeidzot neatstāja nekādas cerības līdz favorītu statusam izaugušajai Minesotas “Timberwolves”.

“Mavericks” jau ilgāku laiku (patiesībā visu Dončiča ēru) ir pielīmēta birka – slikta aizsardzība. Līdz šim izslēgšanas spēlēs izdevies šajā jomā krietni progresēt gan komandai, gan pašam Dončičam, kurš reizēm bijis izteikts pretinieku uzbrukuma mērķis. Jādomā, ka arī šajā sērijā būs ļoti līdzīgi. Lai piedod slovēņu supertalanta cienītāji, bet pret Braunu vai Teitumu viens pret vienu situācijās Lukam izredžu aizsardzībā nav daudz. Pret Vaitu, Holideju vai varbūt Kristapu? – Redzēsim!

Dalasā ir ļoti skaidrs lomu sadalījums un diezgan viegli paredzams uzbrukuma stils un metienu distances, tomēr Dončiča un Ērvinga individuālās ir starp visgrūtāk nosedzamajām pasaules basketbolā. Komanda uzbrukumā spēlē teju uz maiņām – tad viens ar bumbu darbojas, veido situācijas, tad otrs, kamēr pārējie gaida savas iespējas metienam, ierāvienam uz grozu, piespēlei virs stīpas, ātrajam uzbrukumam… Viss tik vienkārši, ja vien izdodas ierobežot komandas līderus. Te nu Bostonas līderu sešinieka aizsardzības prasmes lieti noderēs.

Kairijs Ērvings atgriežas Bostonā, kurš viņš ļoti nemīlēts. Pēc divām sezonām komandā atguvies no savainojuma aizsargs “TD Garden” sanākušajiem līdzjutējiem stāstīja, ka gribētu turpināt spēlēt šajā komandā un vēlas pagarināt līgumu, tomēr dažus mēnešus vēlāk pēc paša inciatīvas viņš jau bija Bruklinas “Nets” kreklā plecu pie pleca ar Kevinu Durantu.

Fani Bostonā to uzskatīja par nodevību un “īpaši silti” sagaidīja Kairiju 2021. gada izslēgšanas spēļu sērijā, kurā “Nets” bija pārāki. Jau sērijas sākumā Ērvings parādīja savu “patieso seju” “Celtics” organizācijai, izejot laukumā centrā izbradājot komandas logo seju. Kas izraisīja asas līdzjutēju negācijas un pat pudeles mešanu spēlētājam, par ko fanu aizturēja policija.

Nākamajā gadā Ērvings Bostonā ieradās arī ar nepieklājīgiem žestiem “kabatā”.

“Es domāju, ka tagad man labāk izdodas savaldīt savas emocijas vai apzināties, ko nevajadzētu darīt,” Ērvings teica pēc treniņa Bostonā, piebilstot, ka iepriekšējā reize, kad šeit bija izslēgšanās spēlēs un rādīja iepriekš minēto žestu, nebija viņa labākais mirklis un tas neizrādot Kairija būtību.

Varam būt droši, ka liela daļa “Celtics” fanu to nebūs aizmirsuši un savu sāncenšu vienu no balstiem sagaidīs ar pamatīgu ūjināšanu un izsaucieniem, un būs interesanti pavērot, kā Austrālijā dzimušais basketbolists, uz to reaģēs.

Iespējams, tieši Kairijs var kļūt par visas sērijas galveno faktoru, jo viņam ir ne vien bagātīga izslēgšanas spēļu pieredze, bet ar Lebronu Džeimsu kopā Klīvlendas “Cavaliers” izcīnītais čempionu gredzens. Toreiz tieši Ērvinga prasmes uzbrukumā varēja būt galvenais panākuma iemesls.

Arī šobrīd var redzēt lielisko sapratni starp Ērvingu un Dončiču un slovēņa augušo brieduma līmeni, ik pa laikam pirmo vijoli nododot arī Kairija rokās. Brīžos, kad Lukam neies spēle Kairijs var izšķirt sēriju, vai nu savai komandai par labu vai sāncenšiem.

Spēlēs Dalasā mazliet līdzīgā lomā kā Ērvings būs arī mūsu Kristaps Porziņģis. Sporta darbojas filozofija: “Vai nu ar mums, vai pret mums!” jādomā, ka arī latvietim tiks sava svilpienu deva no kādreizējiem viņa atbalstītājiem.

Divarpus sezonas Dalasā Kristapam nebija sliktas, arī viņš nesagrēkoja atšķirībā no Ērvinga, tomēr fanu acīs Porziņģis pameta viņu komandu, kurā tā arī nespēja sasniegt to līmeni, kuru bija gaidījis pats basketbolists un komandas līdzjutēji. Savā ziņā “Mavericks” Kristapa dēļ ir iztērējuši laiku, turklāt arī pamatīgu žūksni naudas, par kuru būtu varējuši veikt pavisam citādāku sastāva komplektāciju. Daudz loģikas tajā visā, protams, nav, bet sports balstās uz emocijām, kas ir gan laukumā gan tribīnēs.

Kristaps noteikti šajā sērijā var kļūt par ļoti būtisku faktoru, jo viņš gan ļoti labi zina daļu spēlētāju un viņu prasmes, bet iedod papildu spiedienu Dalasas aizsardzībai. Ja “Mavericks” komandā centra spēlētāji Daniels Gafords un Deriks Laivlijs perimetrā nav bīstami, tad Kristapa tālmetiens ir nopietns drauds. Kristaps ir gana mobils, lai varētu atrasties arī brīžos, ja Dalasas izvēlas spēlēt ar īso sastāvu. Porziņģis noteikti var spēlēt pret Pīdžeju Vašingtonu vai Maksimiliānu Klēberu aizsardzībā, bet uzbrukumā iegūt auguma pārsvaru pār viņiem.

Kristaps ir spēlētājs, kurš var gūt punktus praktiski jebkurā uzbrukumā, tāpēc tas ir vēl papildu ierocis brīžos, kad kaut kas neiet no rokas. Pustālais metiens pāri īsākam sedzējam jau kļuvusi par Porziņģa firmas zīmi. Tikmēr aizsardzībā Kristapam nebūs pretī ļoti labu metēju vai meistarīgu apspēlētāju groza tuvumā, tāpēc latvietim būs gana daudz iespēju sava soda laukuma sargāšanai, kas arī ir viena no viņa lielākajām vērtībām un prasmēm basketbolā.

Kristapa gadījumā bažas ir par viņa gatavību pēc vairāk nekā mēnesi ieilgušās pauzes, cerēsim, ka viss būs kārtībā gan ar veselību, gan fizisko kondīciju un arī spēles izjūtu, kas šajā laikā noteikti ierūsējusi.

Pirmā spēle Bostonā sāksies plkst.3.30 pēc Latvijas laika, tiešraidē to pārraidot kanālam "Go3 Sport 1". Sērija ritēs līdz vienas komandas četrām uzvarām. Otrais mačs notiks 9.jūnijā Bostonā, bet nākamās divas spēles tiks aizvadītas 12. un 14. jūnijā Dalasā. Ja būs nepieciešamas vēl spēles, tās norisināsies 17. jūnijā Bostonā, 20. jūnijā Dalasā un 23. jūnijā Bostonā.

Savulaik "Mavericks" pārstāvējušais Porziņģis nav spēlējis kopš 29. aprīļa, kad izslēgšanas spēļu pirmās kārtas ceturtajā mačā ar Maiami "Heat" guva labās kājas ikru muskuļa traumu. Latvietis ir izlaidis desmit "play-off" mačus. 28 gadus vecais Porziņģis, kurš ir pirmais latvietis NBA finālā, izslēgšanas turnīrā četros mačos vidēji 26 minūtēs guvis 12,3 punktus, izcīnījis 5,0 atlēkušās bumbas, atdevis 1,8 rezultatīvas piespēles un bloķējis 1,5 metienus. Pamatturnīrā liepājniekiem 57 dueļos caurmērā 30 minūtēs bija 20,1 punktus, 7,2 atlēkušās bumbas, 2,0 rezultatīvas piespēles un 1,9 bloķēti metieni.

"Celtics" ar 64 uzvarām 82 mačos bija pamatturnīra labākā komanda, bet izslēgšanas turnīrā pirmajās divās kārtās ar 4-1 pārspēja Maiami "Heat" un Klīvlendas "Cavaliers", savukārt Austrumu konferences finālā ar 4-0 uzveica Indiānas "Pacers". Dalasieši (50-32) bija piektie Rietumu konferencē, pirmās divas kārtas ar Losandželosas "Clippers" un Oklahomasitijas "Thunder" noslēdzot sešās spēlēs, bet konferences finālu ar Minesotas "Timberwolves" - piecās cīņās.

Kopš 1984. gada no 40 fināliem 25 uzvarējusi komanda, kas bijusi izsēta ar pirmo numuru. Ar zemāku par piekto numuru par čempioni kļuvusi tikai Hjūstonas "Rockets", kas 1995. gada finālsērijā uzvarēja, pamatturnīrā būdama sestajā vietā konferencē. 

Bostoniešiem izslēgšanas turnīrā rezultatīvākie bijuši Džeisons Teitums ar vidēji 26,0 punktiem 10,4 punktiem un 5,9 rezultatīvām piespēlēm, un Džeilens Brauns ar 25,0 punktiem un 6,1 atlēkušo bumbu. Pienesumu rezultātā devuši arī vidēji 4,6 rezultatīvas piespēles iekrājušie Deriks Vaits un Džrū Holidejs, kuri guvuši attiecīgi 17,8 un 12,7 punktus. Arī Dalasas komandā vezums lielākoties bijis uz divu basketbolistu pleciem - Luka Dončičs guvis 28,8 punktus, izcīnījis 9,6 atlēkušās bumbas un atdevis 8,8 piespēles, bet bijušajam "Celtics" spēlētājam Kairijam Ērvingam ir 22,8 punkti.

22 .janvārī Dalasā notikušajā spēlē, kurā Porziņģis nepiedalījās, ar 119:110 uzvarēja "Celtics". Bostonas vienība bija pārāka arī 1. martā "TD Garden" notikušajā cīņā (138:110), Porziņģim gūstot 24 punktus. NBA 17 titulus izcīnījušajai "Celtics" komandai ir iespēja kļūt par vistitulētāko vienību, šobrīd dalot 17 trofejas ar Losandželosas "Lakers". Bostonieši uzvarējuši 17 no 22 fināliem, pēdējo titulu iegūstot 2008. gadā.

1980. gadā dibinātajai "Mavericks" komandai šis ir tikai trešais fināls, iepriekšējos divos cīnoties ar Maiami "Heat". 2006. gadā tā finālā zaudēja, bet 2011. gadā izcīnīja titulu. Pirms 13 gadiem par čempionu "Mavericks" rindās kļuva tagadējais komandas galvenais treneris Džeisons Kids, kurš tāpat kā "Celtics" stūrmanis Džo Mazulla, savas vienības finālā vadīs pirmo reizi. Iepriekšējās sezonas finālsērijā Denveras "Nuggets" ar 4-1 uzvarēja Maiami "Heat" un pirmo reizi izcīnīja NBA čempiontitulu.