"Celtics" leģendas un līderis Teitums augstu vērtē Porziņģa ietekmi uz kluba spēku
foto: AP/Scanpix
Kristaps Porziņģis un Džeisons Teitums laukumā.
Basketbols

"Celtics" leģendas un līderis Teitums augstu vērtē Porziņģa ietekmi uz kluba spēku

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Šīs nedēļas beigās ar pirmajām spēlēm sāksies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) fināls starp Bostonas "Celtics" un Dalasas "Mavericks". Sagaidāms, ka atgriešanos pēc ikra muskuļa sastiepuma sadziedēšanās piedzīvos Kristaps Porziņģis, kuru augstu vērtē gan viens no līderiem Džeisons Teitums, gan kluba leģendas – Pols Pīrss un Kevins Gārnets.

"Celtics" leģendas un līderis Teitums augstu vērtē...

Jau naktī uz sestdienu Bostonā sāksies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērija. Tajā spēkosies Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas "Celtics" pret viņa bijušo komandu Dalasas "Mavericks" ar Luku Dončiču un Kairiju Ērvingu priekšgalā. Sagaidāms, ka latvietis varētu atgriezties ierindā pēc gūtās traumas sērijā pret Maiami "Heat", un tas var būt nozīmīgs faktors "Celtics" cīņā par 18. titulu komandas  vēsturē.

Porziņģis Bostonas "Celtics" nonāca 2023. gada vasarā, kad viņu pēdējā brīdī pirms lēmuma par esošā līguma turpināšanu aizmainīja no Vašingtonas "Wizards". Vēlāk puses vienojās par divu gadu līguma noslēgšanu. Latvietim izdevās jau pirmajā sezonā pierādīt savu augsto lietderību komandai. 57 regulārā turnīra spēlēs viņš vidēji guva 20,1 punktu, izcīnīja 7,2 atlēkušās bumbas, atdeva divas piespēles un bloķēja 1,9 pretinieku metienus.

Ar Porziņģa būšanu laukumā Bostonas "Celtics" palielinās iespējas dažādot uzbrukumu. Gadījumā, ja latvietis pēc bloka pielikšanas nonāk situācijā pret mazāku pretspēlētāju, viņš to mēģina izmantot savā labā. To, kā Porziņģis gūst grozus pēc šādām situācijām (augumā īsāku pretspēlētāju), šīs sezonas laikā redzēts pietiekami bieži. Atstrādātais pustālais metiens dod iespējas Kristapam veikt apspēlēšanas manevru, bet metiena precizitāte var ļaut viņam saņemt piespēles no partneriem un realizēt tālmetienus. Nevar neuzsvērt viņa izveidojušos saspēli ar Džeilenu Braunu. Viņš Porziņģi apgādājis ar piespēlēm pēc "pick&roll" sadarbībām, bieži vien ar precīzu piespēli vienu no "Celtics" līderiem atrodot arī Kristapam. Aizsardzībā latvietis ir viens no vienības svarīgākajiem spēlētājiem, īpaši soda laukumā.

"Kristaps ir darījis tieši to, ko no viņa gaidījām," intervijā žurnālistiem labākos vārdus par savu komandas biedru teica Džeisons Teitums. "Viņš licis ciest pretiniekiem pēc sedzamo maiņas pie aizsegiem, izplēšot laukumu un dažreiz pat vienkārši atrodoties stūrī un nemaz nepieskāroties bumbai. Taču ir bijuši brīži, kad viņš bijis mūsu galvenā uzbrukuma opcija piecos uzbrukumos pēc kārtas. Mums komandā ir daudz talantīgu un meistarīgu basketbolistu. Es personīgi ļoti novērtēju Kristapa padarīto. Daudzi garie darītu to, ko prot vislabāk, bet Kristaps spējis izkāpt ārpus savas komforta zonas. Tas padarījis mūs par spēcīgāku komandu," turpināja viens no "Celtics" līderiem.

Par latvieša pienesumu Bostonas "Celtics" nešaubās kluba leģendas – Pols Pīrss un Kevins Gārnets. Abi raidierakstā "All the Smoke" uzsvēra, ka tikai ar atrašanos laukumā Porziņģis padara "Celtics" par krietni labāku un bīstamāku komandu. "Labākais ir tas, ka viņam nav jābūt šīs komandas labākajam spēlētājam. Aizsardzībā viņš atbaida pretiniekus vien ar savu garo augumu, kā arī bloķēšanas prasmēm, bet uzbrukumā – ar metienu realizēšanas iespējām. Vien viņa atrašanās laukumā uzlabo "Celtics" uzbrukuma potenciālu," spriež Pīrss, kuram piekrīt Gārnets. "Kad viņš ir laukumā, "Celtics" ir cita līmeņa komanda abos laukuma galos."

Lai arī abi uzskata Kristapa nozīmīgumu "Celtics" veiksmēs, abi ir vienisprātis – Kristaps pēc traumas sadziedēšanas nebūs optimālajā kondīcijā. "Zinu, ka viņš nebūs 100% savā labākajā formā," teica Pīrss. "Esmu pārliecināts, ka viņš tiek pārbaudīts treniņos. Tiek pārbaudīta viņa izturība un esošā forma. Skaidrs, ka viņš izpilda daudz metienu treniņu, un esmu pārliecināts, ka viņu iespēlēs tādās pozīcijās, kurās viņš jūtas droši. Šaubos, ka redzēsiet daudz "pick&roll" izspēles ar viņa dalību."

Visdrīzāk Kristaps Porziņģis Bostonas ierindā atgriezīsies jau uz pirmo finālsērijas spēli. Nedēļas nogalē viņš aizvadīja pilno pilnvērtīgo treniņu kopā ar komandu, tiesa, tā bijusi samērā viegla nodarbība. Pēdējo spēli Porziņģis aizvadījis 30. aprīlī, pirmo četru izslēgšanas spēļu laikā gūstot 12,3 punktus, izcīnot piecas atlēkušās bumbas un atdodot 1,8 piespēles. Odziņu finālsērijai piešķir fakts, ka tā plānota pret viņa bijušo komandu – Dalasas "Mavericks" ar Luku Dončiču priekšgalā.