foto: Shutterstock
Labākās receptes, kā pagatavot latviešu virtuves klasiku - kartupeli
Dzīvesstils
2020. gada 8. jūlijs, 04:19

Labākās receptes, kā pagatavot latviešu virtuves klasiku - kartupeli

Jauns.lv

Diētas ārsti joprojām strīdas par kartupeļu veselīgumu un uzturvērtību, taču latviešu virtuvei "otro maizi" atņemt vienkārši nav iespējams. Jūsu uzmanībai - labākās kartupeļu ēdienu receptes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latviskais kartupelis mundierī. Bet ar eksotisku pildījumu

Visvairāk dietologu slavēto šķiedrvielu kartupelī ir tieši miziņā, tāpēc labāk vāri vai cep to mundierī, proti, ar visu miziņu. Cepot kartupeli krāsnī ar visu mizu, bumbulis saglabā gandrīz visas sastāvdaļas, vienīgi zūd piektdaļa C vitamīna. Tāpēc daudzviet kartupeļēdāju pasaulē iecienīta maltīte ir ar visu miziņu krāsnī cepts kartupelis ar dažādiem pildījumiem un mērcēm. 

foto: Shutterstock

Visgardākie jaunie kartupelīši

Pirmais šīs vasaras kartupelis, ar visu miziņu izvārīts, ar sāli un sviestu aizdarīts, būs visgaršīgākais, kam nevajadzēs ne papildinājuma, ne piedevu. Taču pirmajam seko nākamais un aiznākamais, un tad droši vari atļauties variācijas. Jauno kartupeļu garšu vislabāk izceļ rozmarīns, timiāns, dilles, pētersīļi un ķiploki.

foto: Shutterstock

Vienreizēji garšīga kartupeļu biezputra

Kartupeļu biezputra ir viena no pašām brīnišķīgākajām piedevām. Tā lieliski iederas pie jebkuriem zivju un gaļas ēdieniem un ātri uzsūc mērci. Galvenais ir izvēlēties pareizu recepti, lai biezputra neatgādinātu to bezgaršīgo "pļuru", ko savulaik pasniedza skolas ēdnīcā.

foto: Shutterstock

Kartupeļu klimpu zupa no bērnības

Vairumam cilvēku klimpu zupa saistās ar bērnību, kad mamma vai vecmāmiņa gatavoja savu firmas klimpu zupu. Kā likums - gatavo pēc vienas receptes, taču katra garšo savādāk. 

foto: Mammamuntetiem.lv
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā izcept garšīgus frī kartupeļus

Šobrīd aktuāli domāt par veselīgas maltītes pagatavošanu, tomēr dažreiz kārojas apēst kaut ko no "neveselīgā gala", piemēram, kartupeļus "frī".

foto: Shutterstock

Biezpiena un rīvētu kartupeļu pankūkas

Kartupeļu pankūkas var gatavot dažādi. Piedāvājam recepti, kur kartupeļiem pievieno biezpienu. Patiešām gardi un sātīgi.

foto: Shutterstock

Maiznieka kartupeļi

Senāk franču ģimenes salikušas pannā kartupeļu kārtojumu un nesušas pie sava kvartāla maiznieka, lai maizes krāsns vienmērīgajā siltumā sautējums kārtīgi izceptos. No tā arī radies nosaukums ēdienam, ko latvieši sauc vienkārši par kartupeļu kārtojumu.

foto: Shutterstock

Tēmas