Labākās receptes, kā pagatavot latviešu virtuves klasiku - kartupeli
Diētas ārsti joprojām strīdas par kartupeļu veselīgumu un uzturvērtību, taču latviešu virtuvei "otro maizi" atņemt vienkārši nav iespējams. Jūsu uzmanībai - labākās kartupeļu ēdienu receptes.
Latviskais kartupelis mundierī. Bet ar eksotisku pildījumu
Visvairāk dietologu slavēto šķiedrvielu kartupelī ir tieši miziņā, tāpēc labāk vāri vai cep to mundierī, proti, ar visu miziņu. Cepot kartupeli krāsnī ar visu mizu, bumbulis saglabā gandrīz visas sastāvdaļas, vienīgi zūd piektdaļa C vitamīna. Tāpēc daudzviet kartupeļēdāju pasaulē iecienīta maltīte ir ar visu miziņu krāsnī cepts kartupelis ar dažādiem pildījumiem un mērcēm.
Visgardākie jaunie kartupelīši
Pirmais šīs vasaras kartupelis, ar visu miziņu izvārīts, ar sāli un sviestu aizdarīts, būs visgaršīgākais, kam nevajadzēs ne papildinājuma, ne piedevu. Taču pirmajam seko nākamais un aiznākamais, un tad droši vari atļauties variācijas. Jauno kartupeļu garšu vislabāk izceļ rozmarīns, timiāns, dilles, pētersīļi un ķiploki.
Vienreizēji garšīga kartupeļu biezputra
Kartupeļu biezputra ir viena no pašām brīnišķīgākajām piedevām. Tā lieliski iederas pie jebkuriem zivju un gaļas ēdieniem un ātri uzsūc mērci. Galvenais ir izvēlēties pareizu recepti, lai biezputra neatgādinātu to bezgaršīgo "pļuru", ko savulaik pasniedza skolas ēdnīcā.
Kā pagatavot visgardāko kartupeļu biezputru, lasi šeit: https://jauns.lv/raksts/sievietem/51806-ka-pagatavot-vienreizeji-garsigu-kartupelu-biezputru
Kartupeļu klimpu zupa no bērnības
Vairumam cilvēku klimpu zupa saistās ar bērnību, kad mamma vai vecmāmiņa gatavoja savu firmas klimpu zupu. Kā likums - gatavo pēc vienas receptes, taču katra garšo savādāk.
Kartupeļu klimpu zupas recepte šeit: https://jauns.lv/recepte/zupas/2833-kartupelu-klimpu-piena-zupa-no-bernibas
Kā izcept garšīgus frī kartupeļus
Šobrīd aktuāli domāt par veselīgas maltītes pagatavošanu, tomēr dažreiz kārojas apēst kaut ko no "neveselīgā gala", piemēram, kartupeļus "frī".
Kā pagatavot šo gardumu, lasi te: https://jauns.lv/raksts/sievietem/54480-ka-izcept-garsigus-fri-kartupelus-recepte
Biezpiena un rīvētu kartupeļu pankūkas
Kartupeļu pankūkas var gatavot dažādi. Piedāvājam recepti, kur kartupeļiem pievieno biezpienu. Patiešām gardi un sātīgi.
Maiznieka kartupeļi
Senāk franču ģimenes salikušas pannā kartupeļu kārtojumu un nesušas pie sava kvartāla maiznieka, lai maizes krāsns vienmērīgajā siltumā sautējums kārtīgi izceptos. No tā arī radies nosaukums ēdienam, ko latvieši sauc vienkārši par kartupeļu kārtojumu.
Recepti lasi šeit: https://jauns.lv/recepte/darzenu-edieni/2496-maiznieka-kartupeli