Latviskais kartupelis mundierī. Bet ar eksotisku pildījumu
Daudzviet pasaulē iecienīta maltīte ir ar visu miziņu krāsnī cepts kartupelis ar dažādiem pildījumiem un mērcēm.
Garšīgi
2017. gada 16. janvāris, 08:30

Latviskais kartupelis mundierī. Bet ar eksotisku pildījumu

Jauns.lv

Visvairāk dietologu slavēto šķiedrvielu kartupelī ir tieši miziņā, tāpēc labāk vāri vai cep to mundierī, proti, ar visu miziņu. Cepot kartupeli krāsnī ar visu mizu, bumbulis saglabā gandrīz visas sastāvdaļas, vienīgi zūd piektdaļa C vitamīna.

Tāpēc daudzviet kartupeļēdāju pasaulē iecienīta maltīte ir ar visu miziņu krāsnī cepts kartupelis ar dažādiem pildījumiem un mērcēm. Vienāda lieluma kartupeļus ar gludu, veselu mizu var ievīstīt folijā vai arī uzlikt uz sāls (ieber cepampannā 1 kg rupjā sāls un saliec tupeņus) un cept cepeškrāsnī. Abos gadījumos jārēķinās ar 45–60 minūtēm (atkarībā no lieluma). Kad izņem no krāsns, iegriez ar asu nazi garenisku, dziļu vagu, paņem kartupeli ar rādītājpirkstu un īkšķi un saspied – tupenis atvērsies, un tur vari likt pildījumu.

Pildījumu varianti:

•    spāņu variants: garneles+kaperi+majonēzes/tomātu mērce;

•    itāļu variants: saulē vītināti tomāti+rukola+svaigais krējumsiers;

•    portugāļu variants: cepts bekons+cepti sīpoli+maskarpones vai cits maigs svaigais siers;

•    grieķu variants: tszaziki mērce (svaigs gurķis, rupji rīvēts, ķiploks, smalki kapāts, sāls, jogurts bez piedevām);

•    somu variants: mazsālīta siļķe+lociņi+sinepju mērce;

•    dāņu variants: karsti kūpināts lasis+sīki kapāti sīpoli+svaigais krējumsiers;

•    krievu variants: sarkanie ikri+lociņi vai kapāti sīpoli+skābais krējums.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock