Kā pagatavot vienreizēji garšīgu kartupeļu biezputru
Kartupeļu biezputra ir viena no pašām brīnišķīgākajām piedevām.
2015. gada 10. maijs, 17:34

Kā pagatavot vienreizēji garšīgu kartupeļu biezputru

Jauns.lv

Kartupeļu biezputra ir viena no pašām brīnišķīgākajām piedevām. Tā lieliski iederas pie jebkuriem zivju un gaļas ēdieniem un ātri uzsūc mērci. Galvenais ir izvēlēties pareizu recepti, lai biezputra neatgādinātu to bezgaršīgo "pļuru", ko savulaik pasniedza skolas ēdnīcā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā pagatavot mūsdienīgu un gardu kartupeļu biezputru? Mēs jums pastāstīsim.

1.

Garšīgs ēdiens, kā zināms, sākas ar kvalitatīviem produktiem. Nopērciet labas kvalitātes kartupeļus. Tiesa, tas nemaz nav tik vienkāršs uzdevums, kā sākumā šķiet. Mēdz būt, ka kartupeļi ir rūgteni vai skābeni, vai pēc vārīšanas vispār sabirst drupačās. Pacentieties veikalā vai tirgū atrast "yukon golds" kartupeļu šķirni. Šiem kartupeļiem ir sviesta piegarša un aromāts.

2.

Vārīšanai vislabāk ir kartupeļus sagriezt vienādos kubiņos, lai visi gabaliņi izvārītos vienlaicīgi. Vārīt var pēc vecās metodes – ūdenī (šķidrumam ir tikai mazliet jāburbuļo, nevis jāvārās). Taču varat vārīt arī pienā, kurš ir aromatizēts ar timiānu, ķiplokiem un melnajiem pipariem, tad kartupeļi uzreiz piesūksies ar kārdinošu smaržu.

Tikai neturiet kartupeļus uz uguns pārāk ilgi, noņemiet no plīts uzreiz, tiklīdz tie būs kļuvuši mīksti. Ja kartupeļus pārvārīsiet, tie sāks izjukt un uzsūkt sevī lieko ūdeni.

3.

Ļoti svarīgi ir novārītos kartupeļus nosusināt, lai iztvaicētu lieko šķidrumu. Jo kartupeļi ir ūdeņaināki, jo mazāk tie sevī uzsūc pienu, sviestu un citas piedevas. Salieciet kartupeļus uz cepešpannas un uz 10 min ielieciet karstā cepeškrāsnī. Varat kartupeļus nosusināt arī uz plīts. Ieberiet novārītos kartupeļus caurdurī, nolejiet šķidrumu, ielieciet tos atpakaļ katlā un uz mazas uguns 1- 2 min lēni pamaisot nosusiniet.

4.

Nežēlojiet taukvielas. Sviestu pielieciet nevis daudz, bet gan ļoti daudz, jo tikai tad kartupeļi būs neizsakāmi gardi. Nekādu mazkaloriju pienu un vienprocentīgo saldo krējumu! Tad jau labāk uzreiz vakariņās pagatavojiet spinātus (runas par kartupeļu kaitīgumu ir pārspīlētas). Ja esat apņēmušies pagatavot kartupeļu biezeni, tad sekojiet šefpavāru ieteikumiem. Sviests, pasterizēts piens (3,2% tauku saturs) un dažas ēdamkarotes saldā krējuma radīs vajadzīgo sviesta garšu.

5.

Nav svarīgi, vai jūs kartupeļus vāriet pienā, vai pienu pievienojiet pēc tam. Galvenais ir pienu aromatizēt.Pievienojiet katliņā ķiploka daiviņu, piparus, jebkuras garšvielas vai zaļumus, uzvāriet un atstājiet uz 10 min. Varat izmantot arī baziliku un lauru lapas, pievienot sauso čili piparu vai safrānu. Pats galvenais, nomazgātos zaļumus nesaspaidiet, lai pienā neiekļūtu augu eļļas un rūgtvielas. Vienkārši nopuriniet ūdens lāses.

6.

Vislabāk novārītos kartupeļus ir saspaidīt ar speciālo stampiņu, kurai ir caurumiņi. Izmantojot stampiņu bez caurumiem, nevar iegūt viendabīgu konsistenci. Virtuves kombains vai blenderis samals kartupeļus, un kartupeļu biezputra kļūs līdzīga bērnu putriņai vai biezzupai.

7.

Tikai tad, kad būsiet kartupeļus sastampājuši, pievienojuši pienu un sviestu, sāksies radošais process. Pievienojiet, samaisiet, nogaršojiet un eksperimentējiet:

- sarīvējiet kūpināto sieru un pievienojiet biezputrai – jūs iegūsiet staipīgu kartupeļu biezputru ar dūmu piegaršu - sagrieziet 2 buntītes diļļu vai pētersīļu un iemaisiet biezputrā

- pievienojiet 2 – 3 ēdamkarotes sinepju graudus un 1 ēdamkaroti parastās sinepes, jūs iegūsiet košu, pikantu biezeni, kurš ideāli harmonizē ar sautētu cūkas gaļu.

- pievienojiet sauju sagrieztu zaļo salātu lapu (romiešu salātus, ledus salātus vai citu cieto lapu šķirņu salātus) - tas izskatīsies patiešām svaigi un grezni un arī garšos tieši tāpat

- ja pievienosiet 3 – 4 ēdamkarotes sālītu līdakas vai citas zivs ikrus, galdā jums būs "krievu" biezenis - sagrieziet mazos gabaliņos karsti kūpinātu skumbriju un pievienojiet biezputrai

- sagriezti tomāti padarīs kartupeļu biezputru vizuāli košu un arī garšos burvīgi

- derēs arī ar biešu sulu nokrāsoti mārrutki

- sagrieziet sīkus bekona gabaliņus, apcepiet uz pannas tā, lai bekona gabaliņi kļūtu kraukšķīgi un pievienojiet biezenim

... tālāk izdomājiet paši savus variantus.

8.

Kartupeļu biezputru var pagatavot jau iepriekš, tā, starp citu, dara visos restorānos. Galvenais, saglabājiet šķidrumu, kurā vārījās kartupeļi. Ielieciet kartupeļu biezeni katliņā, uzlieciet uz mazas uguns, pielejiet pāris ēdamkarotes šķidruma un ar silikona lāpstiņu pastāvīgi maisot uzsildiet. Ja ir nepieciešams, pielejiet vēl mazliet "buljona". Tikai neejiet prom no plīts - biezputra visu laiku ir jāmaisa, tad tā nepiedegs, vienmērīgi sasils un nebūs kunkuļu.

BonAppetit.lv / Foto: Shutterstock