Kā visgaršīgāk pagatavot jaunos kartupeļus
Jauno kartupeļu garšu vislabāk izceļ rozmarīns, timiāns, dilles, pētersīļi un ķiploki.
2014. gada 30. jūnijs, 17:26

Kā visgaršīgāk pagatavot jaunos kartupeļus

Jauns.lv

Pirmais šīs vasaras kartupelis, ar visu miziņu izvārīts, ar sāli un sviestu aizdarīts, būs visgaršīgākais, kam nevajadzēs ne papildinājuma, ne piedevu. Taču pirmajam seko nākamais un aiznākamais, un tad droši vari atļauties variācijas.

Krāsnī cepti kartupeļi ar bazilika un siera cepurīti

Ļoti vienkārši un ātri pagatavojams ēdiens, ko vienlīdz labi var baudīt gan vienu pašu kopā ar glāzi baltvīna, gan kā piedevu maigai, grilētai, ar garšvielām nepiesātinātai gaļai. Arī auksti kartupeļi neko nezaudē no garšas burvības.

4 personām

40 minūtes pagatavošanai

1 kg vidēji lielu jauno kartupeļu

2 lielas bazilika buntītes

100 g rīvēta Parmas siera

6 ēdk. eļļas

3-4 ķiploka daiviņas

malti pipari

rupjā jūras sāls

eļļa cepšanai

Gatavošana

1. Kartupeļus ar visu mizu rūpīgi nomazgā, nosusini un pārgriez gareniski uz pusēm. Pusītes ar griezuma vietu uz leju liec uz ieeļļotas plāts, ievieto līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 15 minūtes.

2. Baziliku noskalo aukstā ūdenī, rūpīgi nosusini, sakapā. Pievieno rīvēto sieru un eļļu un samaisi. Pieber piparus.Ķiploka daiviņas nomizo un sagriez plānās šķēlītēs.

4. Uz kartupeļu pusītēm liec ķiploka daiviņas un bazilika maisījumu. Kārto uz plāts, liec cepeškrāsnī un cep 5-10 minūtes. Pirms pasniegšanas pārkaisi ar rupjo jūras sāli.

Kā visgaršīgāk pagatavot pirmos kartupeļus?

Pavisam agro šķirņu kartupeļiem nav bijis daudz laika briešanai, tāpēc tajos ir maz cietes un tiem ir plāna miziņa. Tie ir piemēroti vārīšanai gan ar mizu, gan bez mizas, kā arī cepšanai. Vidēji agros kartupeļus var uzglabāt diezgan ilgi. Tie vienlīdz labi noder cepšanai, kartupeļu salātu un sacepumu, kā arī klimpu un zupu gatavošanai.

Jauno kartupeļu garšu vislabāk izceļ rozmarīns, timiāns, dilles, pētersīļi un ķiploki.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: All Over Press