Kā pārvarēt rudens skumjas? Ekspertu padomi
foto: Shutterstock
Rudenī cilvēkiem, kuriem ir tendence justies nomāktiem, nevajadzētu palielināt slodzi, bet gan veltīt laiku atpūtai, veselīgam miegam un fiziskām aktivitātēm, kas veicina garastāvokļa uzlabošanos.
Esi vesels

Kā pārvarēt rudens skumjas? Ekspertu padomi

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Kā rudenī saglabāt labu garastāvokli? Laiks kļūst vēsāks, tumšie vakari kļūst garāki, un daudziem no mums enerģija sāk kristies. Vai tā ir normāla parādība, un kā tikt galā ar šīm "rudenīgajām skumjām"?

Psihoterapeits Andris Veselovskis un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece dalās vērtīgos padomos, kā uzturēt emocionālo labsajūtu.

Rudens depresija: kā tā ietekmē un kā rīkoties?

Pēc psihoterapeita Andra Veselovska teiktā, rudenī, gaismas un saules staru samazināšanās dēļ, mūsu organismā notiek bioķīmiskas izmaiņas, kas bieži izraisa depresivitāti un trauksmi. Ja šīs sajūtas ilgst vairāk nekā divas nedēļas, tas var liecināt par nopietnāku emocionālo stāvokli, un ieteicams meklēt palīdzību pie speciālista.

Kā samazināt emocionālo slodzi rudenī?

Rudenī cilvēkiem, kuriem ir tendence justies nomāktiem, nevajadzētu palielināt slodzi, bet gan veltīt laiku atpūtai, veselīgam miegam un fiziskām aktivitātēm, kas veicina garastāvokļa uzlabošanos. Svarīgi ir arī uzturēt veselīgas attiecības un rūpēties par sevi, lai izbaudītu šo sezonu.

Ko darīt, kad trūkst motivācijas?

Ja rudenī izjūtat enerģijas trūkumu un motivācijas zudumu, psihoterapeits A. Veselovskis iesaka plānot savu dienu jau iepriekšējā vakarā un iekļaut aktivitātes, kas sniedz prieku. Pat ja sākotnēji šķiet grūti, jebkura kustība palīdzēs uzlabot garastāvokli.

Vitamīni un minerālvielas emocionālajai veselībai

Farmaceite Ilze Priedniece norāda, ka sabalansēts uzturs, kas satur nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, ir svarīgs visas sezonas garumā. Īpaša uzmanība jāpievērš D vitamīnam, B grupas vitamīniem un magnijam, kas uzlabo nervu sistēmas darbību.

Dabas līdzekļi cīņai ar rudens skumjām

Lai mazinātu rudens skumjas un uzlabotu emocionālo stāvokli, Priedniece iesaka izmantot ārstniecības augus, piemēram, piparmētru, melisu, baldriānu un asinszāli, kas palīdz atslābināties un uzlabot garastāvokli. Vakara rituālam piemērotas ir arī nomierinošas tējas un vannas ar ēteriskajām eļļām.

Secinājumi: kā izbaudīt rudeni

Gan psihoterapeits, gan farmaceite uzsver – svarīgi ir izbaudīt rudeni, atrodot veidus, kā gūt prieku no rudens dabas, pavadot laiku ārā un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm. Šādi mazināsies rudens depresijas simptomi, uzlabosies garastāvoklis un stiprināsies imūnsistēma.