Ko tavas veselības labā dara viens apēsts bumbieris dienā?
foto: Shutterstock
Dabasspēks
2024. gada 18. jūlijā, 06:28

Ko tavas veselības labā dara viens apēsts bumbieris dienā?

Veselības nodaļa

Mammamuntetiem.lv

Bumbieri ir iemīļoti visā pasaulē ne tikai garšas īpašību dēļ, bet arī tāpēc, ka tie ir veselīgi.

"Bumbieri ir lielisks šķiedrvielu, antioksidantu, un minerālvielu avots," vietnei Realsimple.com saka Džūlija Peisa, reģistrēta diētas ārste, piebilstot, ka tajos esošās uzturvielas veicina veselības ieguvumus, piemēram, noteiktu slimību riska samazināšanu, raksta ģimenes portāls Mammamuntetiem.lv. Īpaši labvēlīgi tie ir zarnu un sirds veselībai.

Saskaņā ar USDA datiem, viens vidēja lieluma bumbieris nodrošina vairāk nekā duci būtisku uzturvielu, to skaitā:

  • Kalorijas: 112
  • Tauki: 0.3 g
  • Olbaltumvielas: 0.7 g
  • Ogļhidrāti: 27 g
  • Šķiedrvielas: 5.5 g
  • C vitamīns: 7.8 mg
  • Varš: 0.14 mg
  • Kālijs: 179 mg
  • K vitamīns: 6.7 mikrogrami (mcg)

Bumbieri ir dabiski zemi nātrija saturā un nesatur piesātinātos taukus, saka Hanna Džounsa, reģistrēta dietoloģe no Oklahomas. Šāds uzturvielu sastāvs padara bumbierus par lielisku izvēli, lai samazinātu hronisku slimību risku un veicinātu veselīgu gremošanu.

Bumbieri ir bagāti ar šķiedrvielām

Pietiekama šķiedrvielu daudzuma iegūšana ir ļoti svarīga veselīgai gremošanai. Ar 5.5 gramiem šķiedrvielu vienā porcijā, viens vidēja izmēra bumbieris nodrošina apmēram 20 procentus no dienā ieteicamajām šķiedrvielām, skaidro Džounsa.

Šķiedrvielas ir saistītas ar daudziem veselības ieguvumiem, piemēram, sirds veselību, bet galvenokārt tās ir zināmas ar gremošanas veselības uzlabošanu. "Bumbieri nodrošina gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas," saka Džounsa. Tas varētu būt īpaši labvēlīgi cilvēkiem, kuri cīnās ar aizcietējumiem.

Tie stiprina sirds veselību

Iepriekš minētās šķiedrvielas bumbieros nav tikai, lai veicinātu zarnu darbību — tās palīdz nodrošināt arī veselīgu sirdsdarbību. Saskaņā ar 2022. gada pētījumu, jo vairāk šķiedrvielu tu ēd, jo zemāks var būt risks sirds un asinsvadu saslimšanām, piemēram, sirdslēkmēm un insultam. 

Papildus šķiedrvielām, bumbieri ir bagāti ar antioksidantiem. "Antioksidanti bumbieros, piemēram, procianidīni un kvercetīns, piedāvā ievērojamas priekšrocības sirdij," skaidro Peisa,"Tie var uzlabot asins marķierus, kas saistīti ar sirds veselību." 

Antioksidanti, kas atrodas bumbiera mizā, ievērojami samazina arī “sliktā” holesterīna līmeni organismā, kā rezultātā samazinās sirds slimību riski.

Bumbieri var samazināt 2. tipa diabēta risku

Ir daudz iemeslu, kāpēc bumbieri ir labi asins cukura kontrolei. Galvenokārt, tie ir bagāti ar šķiedrvielām, zemi glikēmiskajā indeksā un augsti antioksidantā, kas var novērst asins cukura pieaugumu un palīdzēt samazināt 2. tipa diabēta risku.

Papildus zarnu un sirds veselības atbalstam, šķiedrvielas palīdz uzturēt normālu cukura līmeni asinīs cilvēkam ar diabētu, samazinot ātrumu, kādā ķermenis absorbē ogļhidrātus un cukuru," skaidro Džounsa.

Bumbieri ir bagāti ar antioksidantiem

Bumbieri satur tādus antioksidantus kā C vitamīnu, K vitamīnu, kvercetīnu, antociānu un citus. Liels daudzums antioksidantu bumbieros — un pārējā tavā diētā — var palīdzēt samazināt daudzu slimību risku.

Ir pētījumi, kas to apstiprina — 2019. gada pārskats secināja, ka diēta, kas bagāta ar antioksidantiem bagātiem augu pārtikas produktiem, tostarp bumbieriem, var samazināt hronisku slimību un vispārējās mirstības risku.

Lai maksimāli palielinātu antioksidantu uzņemšanu, bumbieris jāēd ar mizu, jo lielākā daļa no tiem atrodas tieši tur,” apgalvo Peisa.

Bumbieri atbalsta veselīgu zarnu mikrobiotu

Tava zarnu mikrobiota ir brīnišķīga vieta, kas ne tikai ietekmē gremošanas veselību, bet arī veicina imūnsistēmas veselību un citas ķermeņa funkcijas.

Tā ir pilna ar baktērijām, bet neuztraucies — tava zarnu mikrobiota ir arī mājvieta "labām" baktērijām. Pierādīts, ka prebiotiskās šķiedrvielas, kas atrodas bumbieros, stimulē šīs "labās" baktērijas, veicinot veselīgu zarnu mikrobiotu.