Viens neaizstājams vitamīns mazulītim un jaunajai māmiņai
foto: Publicitātes foto
Esi vesels
2024. gada 16. jūlijā, 09:00

Viens neaizstājams vitamīns mazulītim un jaunajai māmiņai

Reklāmas projekts

Lai kā es visādi censtos pasargāt savu mazo no vīrusiem vismaz viņa pirmajā dzīves gadā, tomēr pašā vasaras sākumā, kad laikapstākļi strauji mainījās no pēkšņi uznākušā karstuma uz lietiem un zemu temperatūru, manam mīļajam acuraugam pēkšņi uzkāpa augsta temperatūra, gāju pie ģimenes ārsta skaidrot, ko varu darīt, lai tā vairs nenotiktu.

Pirms vizītes vēl cerēju, ka tā ir vienkārši organisma reakcija uz pārkaršanu un straujo temperatūras maiņu, tomēr, kad ārsts apskatīja dēlēnu, diagnoze bija viennozīmīga - vīruss. Novēlējis ātrāk izveseļoties, viņš palūdza, lai pēc tam nododam asins analīzes – ir jāpārliecinās, vai viss kārtībā un, galu galā, analīzes būtu jāveic regulāri.

Kad mazais atkal bija uz pekām, devāmies uz laboratoriju “tikties ar bitīti”, kā savā starpā saucam brīdi, kad mazajā rociņā “iekož” medmāsas adata. Kad nākamajā dienā zvanīju dakterim, lai uzzinātu analīžu rezultātus, viņš visumā bija apmierināts, tomēr ar vienu piebildi: “D3 vitamīna rādītājs gan ir stipri par zemu. Kādu vitamīnu jūs dodat savam mazulim?”. Sacīju, ka rudenī, ziemā devu mazajam D3 vitamīna pilienus, kas bija traki sarežģīts process - kamēr saskaita nepieciešamo daudzumu. Turklāt mēs dzīvojam privātmājā un šobrīd ir iespēja saņemt dabisko D vitamīnu no saules, protams, ilgi tajā neuzturoties. Vēl arī turpinu barot bērnu ar krūti, un mammas pienā taču arī ir D3 vitamīns.

Pretī saņēmu jautājumu, kad es pēdējo reizi esmu pārbaudījusi savu D3 vitamīna līmeni, un man nācās domāt, kad tas īsti bija… Atcerējos, ka asinis nodevu ziemā, un tad rādītājs bija diezgan labs, jo kārtīgi lietoju šo vitamīnu papildus. “Lai cik daudz jūs uzturētos saulē pašlaik, ar to vien nepieciešamo devu nekādi nav iespējams saņemt. Tāpēc arī bērnam tā pietrūkst. Nāksies D vitamīna līmeni celt jums abiem”.

Jautāju pēc padoma – kurš tieši D3 vitamīns būtu ieteicamākais, lai derētu gan mazulim, gan man, un ārsts ieteica LYLsunD3, jo šim ražotājam ir izstrādāts gan bērnu variants, gan pieaugušo: “Puikam dotiet LYLsunD3 KID 600SV – šī deva būs tieši laikā –, pati ņemiet LYLsunD3, bet ar 4000 starptautiskajām vienībām divos pūtienos. Un pēc pāris mēnešiem nododiet analīzes vēlreiz, tad paskatīsimies.” Viņš vēl arī piebilda, ka LYLsunD3 ir spreja forma, kas būtiski atvieglo D3 vitamīna iedošanu mazulim - viens pūtiens mazulīša vaiga iekšpusē un darīts. “Svarīgi, ka šādi nav iespējams mazajam iedot lielāku devu D3 vitamīna, kā paredzēts,” viņš uzsvēra.

foto: Publicitātes foto

Parasti no sava ģimenes ārsta saņemu ne tikai receptes un ieteikumus zālēm un uztura bagātinātājiem, bet arī izskaidrojumu, kāpēc tie ir nepieciešami. Arī šoreiz dakteris sāka ar jautājumu – vai es zinu, ka D vitamīna deficīts ir viens no visbiežāk sastopamajiem uzturvielu deficītiem pasaulē?[1] D vitamīns ir būtisks, lai nodrošinātu kaulu, zobu un muskuļu veselību gan tad, kad tie attīstās (mazuļiem un bērniem), gan esot pieaugušiem. Mūsu organisms ražo D vitamīnu, kad mūsu āda ir pakļauta saules gaismai. Tomēr iegūt pietiekami daudz D vitamīna, esot saulē, ir ļoti grūti. Lielākā daļa bērnu un pieaugušo daudz laika pavada telpās – bērnudārzā, skolā, darbā. Bet, atrodoties ārā, ir jāveic pasākumi, kas aizsargā no pārmērīgas saules iedarbības, lai novērstu veselības problēmu rašanos.

Sacīju, ka D vitamīns ir arī pārtikā, bet ārsts minēja, ka dabīgs vitamīns sastopams visai nelielā skaitā produktu: treknās zivīs, olas dzeltenumā, sēnēs. Tā kā bērni šos ēdienus daudz neēd, būtu ieteicami pārtikas produkti, kuriem D vitamīns pievienots papildus: piens, jogurts, zīdaiņu piena maisījums, sula, graudaugi u.c.[2]

Vēl ārsts klāstīja, ka mūsu platuma grādos dzīvojošajiem tiešas saules gaismas trūkuma un nepietiekama D vitamīna uzņemšanas dēļ ir risks piedzīvot veselības problēmas: zems D vitamīna līmenis ir saistīts ar lielāku sliktas muskuļu un skeleta sistēmas veselības, piemēram, rahīta, osteomielīta, kritienu un vāja muskuļu spēka risku.[3] Turklāt D vitamīnam ir liela nozīme arī nervu sistēmas veselības atbalstam, kā arī tas stiprina imunitāti un aizsardzību pret infekcijām.[4] Vēl tam ir ļoti svarīga loma bērna un pieaugušā imunitātes veidošanā un stiprināšanā, kas palīdz izvairīties no dažādām saslimšanām, ievērojami samazinot akūtu elpceļu saslimšanas risku. Zems D vitamīna līmenis organismā ir skaidrojums, kāpēc mazuļiem gadās saķert nelāgus vīrusus arī vasarā.

Tas nu bija mūsu gadījums… Devos taisnā ceļā uz aptieku, kur gadījos vienīgais pircējs, tāpēc man tika nedalīta farmaceita uzmanība. Viņa man gari un plaši izskaidroja, ar ko LYL love your life® ražotais D3 vitamīns atšķiras no citiem. Pirmkārt, LYLsunD3 ir iedarbīgākais no tirgū piejamajiem D3 vitamīniem, un šo iedarbību apstiprina četri Latvijā veikti pētījumi – viena mēneša laikā tas spēj palielināt kopējo D vitamīna līmeni asinīs pat par 132 %, bet cilvēkiem ar D vitamīna deficītu – pat par 197 % un noturēt to.

foto: Publicitātes foto

Otrkārt, šis spreja formas vitamīns ir īpaši ērti lietojams – tikai viens pūtiens zem mēles vai vaiga iekšpusē, un viss! Vienā spreja pūtienā ir bērnam nepieciešamās starptautiskās vienības (SV) D3 vitamīna izsmidzināmas mikroemulsijas veidā (tā ir īpaši izstrādāta maksimāli efektīvai vitamīna uzsūkšanās nodrošināšanai), un tieši 600 SV ir ieteicamā dienas deva bērniem 1–7 gadu vecumā. Šādi var viegli kontrolēt D vitamīna uzņemšanu mazulim – pārsniegt ieteicamo diennakts devu nav iespējams! Tas pats attiecas arī uz D vitamīnu pieaugušajiem – dienas deva 2000SV vienā pūtienā.

Treškārt, tā uzsūkšanās jauda četrkārt pārspēj citus spreja formas D vitamīna produktus. Papildu labums - LYLsunD3 KID ir 100 % dabisks, jo iegūts no lanolīna un bagātināts ar dabisku saldinātāju – ksilītu, kas ir labs mutes dobuma un zobu veselībai. Bērniem un arī pieaugušajiem patīk, ka LYLsunD3 vitamīns ir garšīgs!

Tā nu es ar jauniegūtajām LYLsunD3 kastītēm – vienu, ar jautru papagaili, puikam, otru sev –, esmu nodrošinājusies D vitamīna līmeņa pacelšanai, un mūsu vasara būs skaista un veselīga!

[1] https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/vitamins/vitamin-d/childrens-guide/#B4

[2] https://www.vinmec.com/en/news/health-news/general-health-check/is-vitamin-d-supplementation-necessary-for-children-over-1-year-of-age/

[3] https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/vitamins/vitamin-d/childrens-guide/#B4

[4] https://www.chop.edu/news/health-tip/vitamin-d-supplements-what-parents-should-know

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.