foto: Shutterstock
Ar pacientu atbalsta gājienu un bezmaksas konsultācijām Stradiņos notiks Nieru veselības nedēļa
Esi vesels
2024. gada 22. maijs, 18:15

Ar pacientu atbalsta gājienu un bezmaksas konsultācijām Stradiņos notiks Nieru veselības nedēļa

Veselības nodaļa

Jauns.lv

No 27. maija līdz 31. maijam notiks Nieru veselības nedēļa, kas šogad akcentēs problēmas un risinājumus, kas saistīti ar hronisku nieru slimību.

Nieru veselības nedēļa sāksies ar pacientu atbalsta gājienu, turpināsies ar izglītojošām lekcijām un citām aktivitātēm, bet noslēgsies ar bezmaksas konsultācijām Paula Stradiņa slimnīcā.

Starptautiskā Nefrologu asociācija, Eiropas Nefrologu asociācija un Amerikas Nefrologu asociācija ir vienojušās par kopīgu paziņojumu un aicinājumu Pasaules Veselības organizācijai iekļaut hronisku nieru slimību (HNS) starp globālajām prioritātēm pasaules valstu dienaskārtībā, jo HNS izvirzās starp galvenajiem nāves izraisītājiem un ir septītais izplatītākais nāves riska faktors globāli. Pasaulē ir aptuveni 850 miljoni HNS slimnieku, informē Latvijas Nefrologu asociācijas prezidente, virsārste Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Nefroloģijas centrā, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, nefroloģe Ieva Ziediņa.

Viņa skaidro, ka hroniskas nieru slimības izplatību, aktualitāti un smagumu ietekmē tas, ka HNS ir saistīta ar citām izplatītām slimībām – tādām kā diabēts, hipertensija, hroniska sirds mazspēja un citām. Tāpat HNS ir saistīta ar bojājumiem citos orgānos, un pēdējā laikā HNS ir visstraujāk pieaugošais nāves cēlonis pasaulē, tostarp, arī Latvijā. Tie kopā ar atbalstu pacientiem ir galvenie uzsvari šā gada Nieru veselības nedēļai, lai gan savu aktualitāti nav zaudējusi arī iepriekšējo gadu devīze "Noskaidro savu nieru veselību!", jo nav mainījies tas, ka cilvēks neizjūt simptomus problēmām nierēs, kuras piezogas nemanāmi, bet agrīna diagnostika ir izšķiroša.

"Gājiens no Veselības ministrijas ir veltīts nieru slimnieku atbalstam, lai viņi varētu saņemt tādu pašu vienlīdzīgu veselības aprūpes pieejamību kā citi slimnieki, lai mēs Latvijā nešķirotu pacientus pēc diagnozēm, kad ar vienām diagnozēm ir pieejam ārstēšana, bet ar citām tā nav pieejama. Tas ir par ārstēšanas pieejamību un medikamentu pieejamību nieru slimniekiem," I. Ziediņa skaidro par gājienu, kurš sāksies 27. maijā, plkst.17, un no Veselības ministrijas (Brīvības ielā 72 Rīgā) vedīs pa Brīvības ielu, gar Ministru kabinetu, cauri Vecrīgai, gar Finanšu ministriju, un noslēgsies krastmalā. Gājienu kopīgi organizē Latvijas Nieru slimnieku asociācija un Latvijas Nefrologu asociācija.

Tāpat Nieru veselības nedēļas ietvaros skolas saņems 25 minūšu garu ierakstītu mācību materiālu, lai veicinātu arī skolēnu zināšanas par nieru veselību. Ģimenes ārstu un citu mediķu rīcībā nonāks pusotru stundu gara profesores Ievas Ziediņas videolekcija par hroniskas nieru slimības aktualitātēm 2024. gadā.

29. maijā notiks tiešsaistes lekcija valsts institūcijām. Pieslēgties šai lekcijai tiek aicināti Saeimas deputāti no veselības komisijām, kā arī Veselības ministrijas un Finanšu ministrijas darbinieki, Nacionālā veselības dienesta darbinieki un citas atbildīgās personas.

Tāpat nedēļas gaitā būs dažādas informatīvas un izglītojošas aktivitātes digitālajā vidē, savukārt piektdien, 31. maijā, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas nefrologi nodrošinās bezmaksas konsultācijas, kurām aicina pieteikties iepriekš pa tālruni 67045145.

"Cilvēkiem katra slimība nav izolēta, tā ietekmē citus orgānus, un nieru slimības nav izņēmums, taču satraucošākais ir mirstības pieaugums hroniskas nieru slimības rezultātā. Ar to jārēķinās gan valstij, nodrošinot ārstēšanu un medikamentus, gan sabiedrībai, izvēloties veselīgāku dzīvesveidu un savlaicīgus testus," rezumē Ieva Ziediņa.