Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
D vitamīns – obligāts senioru fiziskajam un garīgajam stiprumam
foto: Publicitātes foto
Esi vesels

D vitamīns - obligāts senioru fiziskajam un garīgajam stiprumam

Reklāmas projekts

Pienākot vecumam starp 60 un 70 gadiem, sāku just procesu, ko mana mamma reiz definēja kā “viss iet mazumā”: kaulu stiprums, spēja pretoties dažādiem vīrusiem, atmiņa, vispārējs možums un spars utt. Tomēr, būdama optimiste un dzīvi tverot reāli, ar visu, kas tai piederas, tajā skaitā laika ritumu, nolēmu veikt organisma “tehnisko apskati” un meklēt veidus, kā iespēju robežās sadzīvot ar ciparu, kas ierakstīts pasē.

Aizgāju pie ģimenes ārstes, ar kuru esam pazīstamas jau gadu desmitiem, un izstāstīju savas sajūtas. “Sāksim ar asins analīzēm, un tad jau redzēs, vai spēku izsīkums saistīts tikai ar dabiskajiem procesiem vai arī tam ir vēl kādi iemesli. Un, starp citu, kādus vitamīnus tu lieto?” Šis jautājums lika aizdomāties. Tā kā ar vīru un meitas ģimeni dzīvojam ārpilsētā, privātmājā ar dārzu, ko paši kopjam un kur audzējam arī dārzeņus, augļus un ogas (jo gribam zināt, ko ēdam), un tuvumā ir ezers, kurā peldos no agra pavasara līdz pat rudenim, arī saulē atrodos itin bieži, vienmēr esmu uzskatījusi, ka tas, ko dod daba, ir mans vitamīnu avots un mierīgi aizstāj kapsulas un pilienus.

Protams, esmu lasījusi par to, ka, mūsu platuma grādos dzīvojot, nepieciešamo vitamīnu daudzumu tikai no dabas nav iespējams saņemt, tomēr līdz šim man ar to ir (šķietami) pieticis.

Asins analīzes parādīja, ka tiešām nepietiek un ka visvairāk manā organismā trūkst D vitamīna. “Spriežot pēc analīzēm, tu ieraksties tajā Latvijas iedzīvotāju grupā, kuriem ir D vitamīna deficīts – tev vitamīna līmenis asinīs ir trīsreiz zemāks par nepieciešamo, proti, 15 ng/ml, optimālais ir 45–55 ng/ml,” un daktere parādīja man grafiku, kurā uzskatāmi redzamas D vitamīna rādītāju gradācijas. Viņas verdikts bija, ka šo vitamīnu man jāsāk lietot “jau šodien”, un sekoja skaidrojums: D vitamīnam, par kura labo ietekmi uz kaulu veselību, imunitātes stiprināšanu, moža gara uzturēšanu bija zināms jau sen, jaunākajos pētījumos atklātas arī citas iezīmes: tas palīdz normalizēt asinsspiedienu, samazināt sirdslēkmju un citu sirds un asinsvadu slimību risku un stiprināt mentālo veselību. Ārste silti ieteica palasīt par šiem pētījumiem – interneta dzīlēs ir gana daudz avotu.

Sāku lasīt, piemēram, par British Medical Journal publicēta pētījuma rezultātiem, kurā piecu gadu laikā novēroti vairāk nekā 16 000 pacientu vecumā no 60 līdz 84 gadiem un secināts, ka D vitamīna regulāra lietošana ir samazinājusi sirds slimību gadījumus. Turpat bija aprakstītas biežākās D vitamīna deficīta izpausmes – nogurums, krasas garastāvokļa maiņas, sāpes un vājums muskuļos, vāja imunitāte, bieža iekaisumu rašanās u. c. –, un biju spiesta nodomāt:  hm, tas taču ir gandrīz vai par mani…

Citur izlasīju par to, ko D vitamīns var dot cilvēkiem gados: paaugstināt labsajūtu un uzlabot mentālo veselību (kādā pētījumā bija atrasta saikne starp zemu D vitamīna līmeni un depresijas simptomiem), uzlabot kaulu veselību, palīdzēt pasargāt no saslimšanas ar dažādām infekcijām, samazināt Pārkinsona slimības risku, uzlabot mutes un zobu veselību u. c.

Vēl kādā vietnē tika stāstīts par to, cik ļoti svarīgi ir uzturēt D vitamīnu nepieciešamajā līmenī tieši sievietēm senioru vecumā, lai izvairītos no vispārēja vājuma un kaulu trausluma jeb osteoporozes, kas ar gadiem pastiprinās. Negaidītu lūzumu sekas ir nevarīgums, atkarība no citiem un biežāks mirstības risks. Novērojumi liecinot, ka vājums 85+ vecumā ir raksturīgs vismaz pusei šī vecuma cilvēku.

foto: Publicitātes foto

Ļauties pesimismam nav manā dabā, it īpaši tad, ja ir risinājums. Tāpēc sāku meklēt informāciju, kurš no daudzajiem tirgū pieejamajiem D vitamīniem būtu manējais. Sēžot rindā uz masāžu, aiz gara laika sāku šķirstīt žurnālus, un “Ievas” jaunākajā numurā gluži kā saukts bija raksts par šo tēmu. Tajā kā iedarbīgākais D vitamīns, kura tirgus līdera pozīciju apstiprina četri Latvijā veikti pētījumi, bija nosaukts Latvijas farmācijas uzņēmuma LYL love your life® produkts LYLsunD3. Pamatojums: lietojot LYLsunD3 mēneša laikā kopējā D vitamīna līmenis asinīs paaugstinās par 132%.

Uzzināju, ka nesen Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas profesora Valda Pīrāga vadībā Liepājā veikts pētījums par LYLsunD3 ietekmi uz D vitamīna līmeni asinīs, parādot šī spreja nozīmi tieši vecākās paaudzes pārstāvjiem. Tika pierādīts, ka cilvēkiem, kuri sasnieguši 50 gadu vecumu un kuriem ir D vitamīna deficīts (zemāks par 20 ng/ml, tātad tas attiecas arī uz mani), viena mēneša laikā, lietojot D3 vitamīnu spreja formā 4000SV , kopējā D vitamīna līmenis asinīs pieauga par vidēji 95%. Speciālisti atzinuši, ka senioriem D3 vitamīns ir jāuzņem papildus katru dienu ar uztura bagātinātāju, jo ar gadiem samazinās cilvēka kustīgums, laiks vairāk tiek pavadīts iekštelpās, bieži ir novērojams ēstgribas trūkums, līdz ar to tiek apgrūtināta D vitamīna uzņemšana ar pārtiku.

foto: Publicitātes foto

Kad aptiekā jautāju par rakstā minēto LYLsunD3, farmaceite izstāstīja vairāk – kāpēc tieši šis uztura bagātinātājs ir visefektīvākais un klientu iecienītākais. Izrādījās, ka tieši uzņemšanas veidam ir liela nozīme – mikroemulsijas spreja formas vitamīns uzsūcas caur zemmēles gļotādu un uzreiz nokļūst asinīs. Vienā pūtienā ir ieteicamā D vitamīna dienas deva pieaugušajam, kļūdīties nav iespējams. Turklāt produkta sastāvā ir dabisks saldinātājs ksilīts, kas palīdz saglabāt zobu mineralizāciju. Vienā flakonā ir 125 devas, kas nozīmē, ka ar to pietiek četriem mēnešiem, – vai nav izdevīgi? Turklāt pierādīts, ka LYLsunD3 4000SV ir visizdevīgākā cena Latvijas tirgū. Ražotājs ir izstrādājis veselu D vitamīna produktu līniju dažādām vajadzībām: LYLsunD3 4000SV – D vitamīna deficīta un nepietiekamības novēršanai, LYLsunD3 2000SV – D vitamīna optimāla līmeņa uzturēšanai, LYLsunD3 KID – drošs D3 vitamīns pašiem mazākajiem.

Nopirku spreju, sāku lietot un jau pēc divām nedēļām jutu, ka spēki sāk atgriezties. To apstiprināja arī asins analīzes. Dāvināšu LYLsunD3 arī savai ģimenei, jo spēks, enerģija un dzīvesprieks ir mūsu mājas karogs un es stāvēšu tā sardzē!

Janvārī LYLsunD3 pieejams aptiekās un interneta aptiekās ar atlaidi līdz 50%.

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.