Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pārtikas produkts, kas visvairāk palielina tavu risku saslimt ar Alcheimera slimību
foto: Shutterstock
Esi vesels

Pārtikas produkts, kas visvairāk palielina tavu risku saslimt ar Alcheimera slimību

Jauns.lv

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem demence skar vairāk nekā 55 miljonus cilvēku visā pasaulē, un katru gadu tiek reģistrēti aptuveni 10 miljoni jaunu demences gadījumu. Visizplatītākā demences forma ir Alcheimera slimība, kas izraisa aptuveni 70 % gadījumu, vēsta "Medicalnewstoday". 

Alcheimera slimības un citu demences veidu riska faktori ir šādi:

  • vecums
  • ģimenes vēsture un ģenētika
  • galvas traumas
  • augsts asinsspiediens, augsts holesterīna līmenis un sirds un asinsvadu slimības
  • diabēts
  • smēķēšana
  • pārmērīga alkohola lietošana

Pēdējā laikā īpaša uzmanība tiek pievērsta diētai kā faktoram, kas var samazināt vai palielināt Alcheimera slimības risku.

Žurnālā „The Journal of Alzheimer's Disease” publicētajā visaptverošā pārskatā ir noteikts, kādi uztura paradumi var palielināt Alcheimera slimības attīstības iespējamību. 

Vai pastāv saikne starp uzturu un demenci?

Pētnieki konstatējuši, ka gaļas patēriņš ir visciešāk saistīts ar Alcheimera slimības gadījumu skaita pieaugumu. Viņi secināja, ka sarkanās gaļas patēriņš ir vissvarīgākais Alcheimera slimības riska faktors, kas saistīts ar uzturu.

Pētījuma autors Dr. Viljams Grants atklāj, kāpēc gaļai varētu būt šāda ietekme:

"Sarkanai un pārstrādātai gaļai ir vairāki mehānismi, kas palielina Alcheimera slimības risku, tostarp dzelzs, kas palielina oksidatīvo stresu, [un] metionīns, kas palielina homocisteīna līmeni, kas ir ļoti svarīgs Alcheimera slimības riska faktors. 

Gatavojot gaļu augstā temperatūrā, rodas progresējošās glikazācijas galaprodukti (AGEs), kas izskaidro daudzas Alcheimera slimības neiropatoloģiskās un bioķīmiskās pazīmes, piemēram, plašu olbaltumvielu šķērssaišu veidošanos, gliālu oksidatīvā stresa izraisīšanu un neironu šūnu bojāeju. Sarkanā gaļa ir arī svarīgs arahidonskābes avots, kas ir proiekaisuma izraisītājs."

Kāds ir labākais uzturs Alcheimera slimības profilaksei?

Novērojumu pētījumos tika aplūkoti dažādi uztura modeļi, tostarp Rietumu diēta un Vidusjūras diēta. 

Rietumu diētu raksturo augsts enerģētiski bagātu un maz uzturvielu saturošu pārtikas produktu patēriņš, piemēram, ātri pagatavojami pārtikas produkti, bezalkoholiskie dzērieni un pārstrādāti pārtikas produkti. Šajos pārtikas produktos ir arī daudz pievienotā cukura, sāls un piesātināto tauku.

Vidusjūras reģiona diēta uzsver graudaugu, pākšaugu, dārzeņu, augļu, riekstu un zivju lietošanu, kā arī nelielu daudzumu gaļas, olu, piena produktu un alkohola.

Secināts, ka Vidusjūras diēta visvairāk samazināja Alcheimera slimības risku, un tās relatīvais risks bija 46 % mazāks nekā rietumu diētas gadījumā.