foto: Shutterstock
5 superprodukti, kas palīdz atjaunot sirds veselību! Pat tad, ja jau 60
Esi vesels
2023. gada 12. jūlijs, 06:43

5 superprodukti, kas palīdz atjaunot sirds veselību! Pat tad, ja jau 60

"100 Labi padomi Par veselību"

Pat tad, ja jums ir sešdesmit un vairāk gadu, sirds veselību var uzlabot.

Kopumā ir jāievēro pieci nosacījumi:

1. Jāuztur veselīgs ķermeņa svars.

2. Nevajag smēķēt.

3. Piecas reizes nedēļā jāpievēršas vismaz 30 minūtes ilgām mērenas intensitātes fiziskajām aktivitātēm vai intensīvākai slodzei. 

4. Nevajag pārmērīgā daudzumā lietot alkoholu. Vai vispār nevajag lietot alkoholu. 

5. Jāēd veselīga pārtika un bagātīgi jāiekļauj uzturā svaigi augļi un dārzeņi.

Katrs no šiem pieciem nosacījumiem samazina sirds un asinsvadu slimību attīstības risku.

Piemēram, kādā pētījumā zinātnieki secināja, ka cilvēkiem ar lieko svaru un aptaukošanos, kas mainīja savu uzturu un dzīvesveidu un šķīrās no liekajiem kilogramiem, risks iedzīvoties sirds slimībās un aterosklerozē būtiski samazinājās. Turklāt, kā atklāja citi pētnieki, liekā svara zaudēšana (vienalga, uz cik ilgu laiku) atstāja pozitīvu efektu ilgtermiņā pat tad, ja zaudētie kilogrami atgriezās.

Ko nozīmē – veselīgi ēst?

Pētījumi apliecina, ka sirds veselību vislabāk atbalsta Vidusjūras diēta, un visvairāk to saista ar sirdi aizsargājošo taukskābju uzņemšanu. Vidusjūras diēta iekļauj produktus, kuros ir vairāk linolēnskābes un oleīnskābes (abas ir Omega 3 taukskābes, piemēram, zivīs un linsēklu eļļā) un mazāk piesātināto tauku un linolskābes (Omega 6 taukskābes, kas ir kukurūzas, safloras un sojas pupiņu eļļā). Kādā pētījumā zinātnieki atklāja, ka Vidusjūras diēta, kurā netrūkst pirmā spieduma nerafinētas olīveļļas un riekstu, palīdz samazināt sirds slimību risku par 30 procentiem.

Citi zinātnieki uzskata, ka Vidusjūras diētas iedarbīguma atslēga slēpjas olīveļļas un dārzeņu mijiedarbībā. Kad olīveļļas nepiesātinātie tauki nonāk saskarē ar nitrītiem dārzeņos un zaļumos, tie veido taukskābes, kas pazemina asinsspiedienu. Līdzīgi darbojoties arī rieksti un avokado.

Nozīme ir arī antioksidantu daudzumam, ko Vidusjūras diēta nodrošina, – šis uztura plāns ļauj uzņemt vairāk C un E vitamīna, kas samazina infarkta risku, un arī vairāk A vitamīna un bēta karotīna.

Omega 3 un Omega 6 taukskābes – pareizajā attiecībā

Mūsdienās ierastās maltītes liek uzņemt galvenokārt Omega 6 taukskābes – uz katru Omega 3 taukskābi mūsu uzturā ir ap 15 Omega 6 taukskābēm, bet vajadzētu būt 1:1 vai vismaz 1:4. Lielākoties tas ir tāpēc, ka visos pārstrādātajos produktos tiek izmantotas augu eļļas, piemēram, safloras, saulespuķu un kukurūzas eļļa. Šāda, neveselīga taukskābju attiecība veicina sirds un asinsvadu slimības. Lai līdzsvarotu abas taukskābes, jāēd vairāk zivju, jāuzņem zivju eļļa vai jālieto uztura bagātinātāji ar Omega 3 taukskābēm. Protams, arī jāpārstāj ēst pārstrādātus produktus.

Jāuzņem E vitamīns

Daudz E vitamīna satur rieksti, sēklas un olīveļļa. E vitamīns patiesībā varētu būt viena no vissvarīgākajām uzturvielām, kas nosaka, vai dzīvosim garu un veselīgu mūžu. Kādā pētījumā, kurā bija iesaistīti par 65 gadiem vecāki vīrieši un sievietes, pētījuma dalībniekiem, kam bija nepietiekams E vitamīna līmenis, trīs gadu laikā pasliktinājās fiziskās spējas salīdzinājumā ar tiem, kam tā netrūka. Zinātnieki uzskata, ka E vitamīns ir antioksidants, kas pasargā šūnas, arī šūnu DNS no bojājumiem.

5 produkti, kas palīdz atjaunot sirds veselību

Rieksti. Valrieksti un to eļļa palīdz uzturēt veselus asinsvadus, arī pekanrieksti, kas satur E vitamīnu gamma-tokoferola formā, palīdz uzlabot artēriju stāvokli un samazināt iekaisumu.

Āboli un bumbieri. Abi bagātīgi satur kvercetīnu, kam piemīt spēcīgas antioksidatīvas un pretiekaisuma īpašības.

Rozīnes. Pateicoties kālijam, kas ir rozīnēs, var palīdzēt samazināt paaugstinātu asinsspiedienu.

Biešu sula. Izpētīts, ka glāze biešu sulas var samazināt asinsspiedienu apmēram par 10 mmHg. Līdzīgu efektu palīdz nodrošināt arī tumši zaļie lapu dārzeņi, jo tie visi bagātīgi satur nitrātus un nitrītus, kas ir svarīgi, lai pazeminātu asinsspiedienu un uzlabotu asinsvadu funkcijas.

Tomāti. Likopēns, ko satur tomāti, palīdz uzlabot asinsvadu funkcijas. Likopēns ir karotinoīds ar antioksidatīvām īpašībām, un to saista ne vien ar ieguvumiem, ko tas nodrošina sirds veselībai, bet arī ar aizsardzību no saules apdegumiem un pretvēža efektu. Lai tas iedarbotos vēl labāk, tomātus iesaka termiski apstrādāt.