foto: Shutterstock
Cik daudz olu nedēļā ēst ir droši, lai nekaitētu veselībai?
Esi vesels
2023. gada 9. aprīlis, 06:28

Cik daudz olu nedēļā ēst ir droši, lai nekaitētu veselībai?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Drošs daudzums cilvēka veselībai ir septiņas olas nedēļā, ziņo Hārvardas Medicīnas skola. Lieldienās, ļoti iespējams, tiks pārsniegta šī veselīgā nedēļas norma, taču vai par holesterīnu (un ne tikai to, kas ir olās) vispār vajadzētu uztraukties?

Esam raduši domāt, ka ar holesterīnu bagātīgu pārtikas produktu lietošana uzturā ir bīstama, jo tie paaugstina holesterīna līmenis asinīs. 

Ne viss ir tik vienkārši!

Holesterīns ir taukus saturoša molekula, kas nepieciešama normāliem dzīvības procesiem, – bez holesterīna dzīvība nebūtu iespējama. Holesterīns ir ikvienā šūnā. Tas piedalās šūnu membrānu veidošanā, steroīdo hormonu veidošanā, žultsskābju veidošanā, kā arī D vitamīna sintēzē. 

Nav labā vai sliktā holesterīna – ir holesterīns, un organismam tas ir ļoti vajadzīgs. Kāpēc kaut kas, kas mūsos pilda konkrētu funkciju, jādēvē par sliktu? Katra holesterīna molekula – augsta vai zema blīvuma – veic savu darbu. 

Paaugstināts holesterīna līmenis var būt bīstams iekaisumu gadījumos – īpaši, ja ir iekaisušas artērijas. Holesterīna pienākums ir aizlāpīt brūces un nepieļaut plīsumus, taču pats holesterīns neizraisa sirds un asinsvadu slimības, kā esam raduši domāt.

Pazemināts holesterīna līmenis…

Lielākā holesterīna koncentrācija ir smadzenēs un nervu sistēmā, tāpēc pazemināts holesterīna līmenis var negatīvi ietekmēt smadzeņu darbību un veselību. Piemēram, mātes piens ir bagātīgs holesterīna avots, jo tas nepieciešams augšanai, attīstībai un ir būtisks neironu funkcijas komponents.
Holesterīns ir nepieciešams arī serotonīna receptoru optimālai darbībai smadzenēs. Ja ir zems holesterīna līmenis, cilvēkam var būt nosliece uz depresiju, agresivitāti, vardarbību un pašnāvnieciskas tieksmes.

Zems holesterīna līmenis gados vecākiem cilvēkiem beidzamajā laikā aizvien vairāk tiek saistīts ar lielāku demences un Alcheimera slimības risku, kā arī ar kognitīvo funkciju samazinājumu kopumā. Turpretim cilvēkiem, kam ir pietiekami daudz holesterīna, novērota labāka atmiņa un koncentrēšanās spējas.

Apzināti cenšoties samazināt holesterīna līmeni organismā, mēs, iespējams, nodarām vairāk slikta, nekā laba. 
Pirms lietot medikamentus, kas samazina holesterīna līmeni, vai atteikties no olām un citiem produktiem, kas satur holesterīnu, ir ieteicams samazināt iekaisuma procesus organismā, normalizēt stresa līmeni, daudz kustēties svaigā gaisā, labi ēst un cieši gulēt.