Esi vesels
2022. gada 27. jūlijs, 10:24

Beidzot atrasts potenciālais cēlonis mistiskajam bērnu hepatīta uzliesmojumam pasaulē

Jauns.lv

Lielbritānijas veselības jomas eksperti uzskata, ka ir noskaidrojuši cēloni tam, kāpēc pēdējo mēnešu laikā visā pasaulē pieaudzis hepatīta gadījumu skaits bērnu vidū, vēsta BBC. 

Kopš gada sākuma fiksēti vairāki tūkstoši smagu hepatīta formu gadījumu bērniem daudzviet pasaulē. Daži gadījumu bijuši ar letālu iznākumu, bet vairākiem desmitiem bērnu bija nepieciešama aknu transplantācija. 

Lai gan Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs un Pasaules Veselības organizācija jau vairākus mēnešus izmeklējusi mistiskos gadījumus, cenšoties rast izskaidrojumu, izmeklēšana nav vainagojusies panākumiem. 

Tikmēr britu eksperti lēš, ka cēloni ir noskaidrojuši, proti, pandēmijas ierobežojumiem mīkstinoties, apritē atgriezušies divi izplatīti vīrusi, kas izraisīja retos, bet ļoti nopietnos hepatīta gadījumus bērniem daudzviet pasaulē. 

Statistikas dati liecina, ka hepatīta gadījumi fiksēti 35 pasaules valstīs. Pārsvarā slimība skārusi bērnus vecumā zem pieciem gadiem. 

Londonas un Glāzgovas pētnieku grupa secinājusi, ka maziem bērniem, Covid-19 ierobežojumu dēļ nebija tika liela saskare ar adenovīrusiem, tādēļ neizveidojās agrīnā imunitāte. Adenovīrusi, kas parasti izraisa vien nelielu saaukstēšanos vai kuņģa darbības traucējumus, neesošās imunitātes dēļ dažiem pacientiem vainagojās aknu iekaisumā jeb hepatītā, lēš pētnieki. 

Nav gan skaidrs, kāpēc dažiem bērniem aknu iekaisums attīstījās, bet citiem nē. Pētnieki pieļauj, ka atbildi varētu meklēt ģenētikā. Zinātnieki ir izslēguši jebkādu saistību ar Covid-19 vai vakcīnām. 

Viena no pētniecēm, profesore Džūdita Breuere, virusoloģijas eksperte no Londonas Universitātes koledžas sacīja, ka Covid-19 ierobežojumu periodā bērniem nebija cieša saskare citam ar citu, tāpēc neizveidojās imunitāte pret parastām, vieglām infekcijām, ar kurām mazi bērni parasti saskaras: “Kad ierobežojumi tika mīkstināti, bērni atkal tikās cits ar citu, un vīrusi sāka brīvi cirkulēt. Trūkstot iepriekšējai imunitātei, bērni tika pakļauti veselai virknei jaunu infekciju.”. 

Eksperti pauž cerību, ka saslimšanas gadījumu tagad kļūst mazāk, bet joprojām ir modri, lai nepieļautu jaunus gadījumus.