foto: Publicitātes foto
Aukstumpumpa vasaras tveicē? Jā, ļoti bieži!
Esi vesels
2022. gada 14. jūnijs, 08:00

Aukstumpumpa vasaras tveicē? Jā, ļoti bieži!

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pavasari pamazām nomaina vasara, laiks kļūst siltāks un tā vien mudina doties uz pludmali baudīt pirmās karstās dienas. Pēc jauki pavadītas brīvdienas bieži vien saņemam nepatīkamu pārsteigumu – āda apsārtusi, jau sāk veidoties aukstumpumpa uz lūpas, sajūtam herpes vīrusa izpausmju pirmo stadiju. Kāpēc tā notiek un kā rīkoties, pastāstīsim šajā rakstā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kāpēc saules stari var izraisīt herpes uzliesmojumu?

Ziemas laikā mūs piemeklējušās herpes vīrusa izpausmes mēdzam saukt par aukstumpumām, bet kā gan vasarā var aktivizēties saaukstēšanās vīruss? Izrādās, līdzīgi aukstām, mainīgām temperatūrām, saules gaisma ir pierādīts herpes vīrusa izraisītājs.

Galvenie aukstumpumpas izraisītāji

  • Saskarsmē ar saules gaismu un UV starojumu var rasties ādas apdegums. Tas, iespējams, ir visbiežākais iemesls, kāpēc cilvēki, kuriem ir nosliece uz aukstumpumpām, cieš no šīs slimības uzliesmojuma tieši vasarā.
  • Saplaisājušas lūpas. Saules iedarbība var izraisīt lūpu sausumu un bojājumus. Bojātajos ādas apvidos biežāk var aktivizēties saaukstēšanās vīrusi.
  • Stress un nogurums. Laiskas vasaras dienas ir saistītas ar atslābināšanos un atpūtu, bet vasaras braucienu plānošana, tostarp finanšu lietas, var palielināt stresu un izraisīt vīrusa uzliesmojumu;
  • Pārtika ar augstu skābes līmeni. Vasarā mēdzam ēst vairāk šādas pārtikas, piemēram, apelsīnus, ananasus un salātus ar etiķa mērcēm;
  • Saules losjoni un krēmi. Losjoni aizsardzībai pret saules apdegumiem ir labi un derīgi, bet var aizsprostot poras, padarot ādu eļļaināku, kas savukārt palielina herpes vīrusa uzliesmojuma iespējamību.

Kā rīkoties?

Daži padomi, kā novērst aukstumpumas rašanos vasarā.

  • Izbaudiet saulīti, tas ir ne tikai patīkami, bet arī stimulē daudziem trūkstošā D vitamīna sintēzi organismā. Tātad saules stari ar mēru ir ļoti noderīgi, tomēr jāpiesargās no ādas apdegumiem.
  • Atvēliet pietiekami daudz laika atpūtai un uzņemiet pietiekami daudz šķidruma – vajadzētu izdzert vismaz 6 – 8 glāzes ūdens dienā.
  • Aizsargājiet lūpas, piemēram, izmantojot Larifan produktus lūpu kopšanai, tostarp Larifan lūpu balzāmu, lai pasargātu tās no saules iedarbības un mitrinātu, lai izvairītos no mikroplaisiņu veidošanās. Šis lūpu balzāms paradzēts lūpu un mutes gļotādas kopšanai un aizsardzībai. Tā sastāvā iekļautais patentētais dabiskas izcelsmes komponents dsRNS Larifan piešķir balzamam papildu vērtību, jo uzlabo dabīgo lokālo aizsargspēju regulāciju, tādējādi pasargājot pret kaitīgu ārējās vides faktoru (tai skaitā vīrusu, baktēriju) iedarbību.
  • Uzlabojiet imunitāti. Lietojiet C vitamīnu, kas dabiski atrodams tādos pārtikas produktos kā zemenes, kivi, brokoļi un tomāti.
  • Var lietot arī ledu. Ledus var palīdzēt mazināt saules apdeguma izraisītu pietūkumu un apsārtumu. Pēc tam uzklājiet mitrinošu balzamu.

Ja zināt, ka pēc saskarsmes ar saules stariem draud vasaras aukstumpumpa, izmantojiet šos padomus, lai samazinātu infekcijas risku un tā netraucētu patīkamu vasaras atpūtu!

foto: Publicitātes foto

Raksts tapis sadarbībā ar Lotos Pharma interneta veikalu Avemed.lv.