foto: Publicitātes
Nejaukais herpes vīruss – kā rīkoties, lai nesaslimtu un neaplipinātu citus
Esi vesels
2022. gada 24. maijs, 09:50

Nejaukais herpes vīruss – kā rīkoties, lai nesaslimtu un neaplipinātu citus

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Herpes vīruss vai tā dēvētā aukstumpumpa kaut reizi dzīvē ir bijusi vairākumam bērnu un pieaugušo. Ja tā noticis, vari rēķināties, ka novājinātas imunitātes vai stresa apstākļos tā var parādīties atkal. Savukārt, ja neko tādu neatceries, tu, iespējams, esi starp tiem nedaudzajiem veiksminiekiem, kuriem no nejaukā vīrusa izdevies izvairīties.

Rīcība abos gadījumos ir līdzīga, atšķirība varētu būt tikai tā, ka herpes vīrusa nēsātāji labāk atpazīst tā aktivizēšanās pirmās pazīmes – niezi un kairinošu sajūtu lūpās vai deguna gļotādā un var uzreiz ķerties pie ārstēšanas. Kad jau izveidojušās ar šķidrumu pildītas čūliņas, vīrusu apturēt vairs nav tik viegli.

Kā rīkoties, lai nesaslimtu

Herpes vīruss, ja reiz esi ar to inficējies, visticamāk, par sevi atgādinās vēlreiz. Tāpēc, arī sākoties siltākam laikam, vēlams nodrošināties, lai nesaslimtu. Speciālistu ieteiktie izsargāšanās paņēmieni ir pietiekami vienkārši, galvenais – neaizmirst!

Piemēram, vīrusu sezonā deguna gļotādu ikdienā var apstrādāt ar ziedi Larifan Ungo, kuras sastāvā ir patentēts, dabīgas izcelsmes dsRNS, kas nodrošina efektīvu pretvīrusu iedarbību– palielina organisma dabīgās aizsargspējas un neļauj vīrusiem vairoties.  

Vējainā laikā un strauji mainīgas gaisa temperatūras apstākļos bieži lietojam higiēnisko lūpukrāsu, bet vēl labāk, ja tā satur aktīvas vielas, kas pasargā no vīrusiem – tāds ir lūpu balzams Larifan, kas piemērots ikdienas lietošanai.

Piesardzība skaistumkopšanā

Veidojot sejas permanento grimu, jo īpaši lūpu kontūras izcelšanai, kosmetologi iesaka pēc procedūras parūpēties par ādas aizsardzību, vairākas dienas uzklājot Larifan Ungo ziedi, lai novērstu herpes vīrusa aktivizāciju. Tas ir līdzīgi kā gadījumā ar sasprēgājušām lūpām, kad vīruss "izmanto" pat sīkākos ādas bojājumus. Ziedi pozitīvi novērtējusi Latvijas Ārstu – kosmetologu  asociācija.

Solāriju un sauļošanās cienītājiem noderēs gan Larifan lūpu balzams, gan Larifan Ungo ziede, kas mazinās kairinājumu un dziedinās iespējamus ādas bojājumu pārāk intensīvas staru iedarbības dēļ.

Starp citu, ar herpes vīrusu varētu būt ļoti viegli inficēties, izmēģinot lūpukrāsu un citu produktu paraudziņus veikalos – varbūt vīrusu aktivitātes sezonā no tā vajadzētu izvairīties!

foto: Publicitātes

Doties cilvēkos vai palikt mājās?

Ja nav izdevies novērst herpes vīrusa infekcijas otro stadiju, kad parādās čūlas un pūslīši, labākais risinājums būtu palikt mājās, spēcināt organismu ar imunitāti stiprinošiem līdzekļiem un vitamīniem. Iespējams, pašreizējā situācijā to vieglāk īstenot nekā agrāk, kad darba devējs varēja arī nesaprast strādāšanu no mājām "tādu nieku dēļ". Savukārt bērnudārza vecuma bērniem vai skolēniem palikšana mājās varētu būt obligāta.

Tomēr jāsaprot, ka herpes vīruss ir ļoti lipīgs un ar to aplipināt darba kolēģus un citus cilvēkus ir vieglāk par vieglu. Nevainīgs rokasspiediens vai apskāviens satiekoties var aplipināt otru cilvēku dažu sekunžu laikā.

Arī mājās, ja ārstējat vīrusa aktīvo fāzi, vajadzētu izturēties piesardzīgi, lai neaplipinātu mājiniekus, kuri varbūt vēl nav herpes vīrusa nēsātāji. Atsevišķi dvieļu un gultasveļa, higiēnas piederumu glabāšana nodalītā vietā un rūpīga trauku mazgāšana ir pamatprasības vīrusa ierobežošanai. Jāatturas arī no apskāvieniem un citām sirsnīgām jūtu izpausmēm, kas saistītas ar fizisku kontaktu, kamēr vien visas slimības izpausmes nav pilnībā pārgājušas.

Raksts tapis sadarbībā ar Lotos Pharma interneta veikalu Avemed.lv