foto: Shutterstock
4 Eiropas valstis un ASV piedzīvo neizskaidrojamu hepatīta uzliesmojumu bērniem
2022. gada 20. aprīlis, 11:36

4 Eiropas valstis un ASV piedzīvo neizskaidrojamu hepatīta uzliesmojumu bērniem

Jauns.lv

Veselības aizsardzības amatpersonas apgalvo, ka pašlaik izmeklē neizskaidrojamus hepatīta gadījumus bērniem četrās Eiropas valstīs un ASV vēsta BBC. 

Par hepatīta jeb aknu iekaisuma gadījumiem ziņots Dānijā, Īrijā, Nīderlandē, Spānijā un ASV, norāda veselības aizsardzības amatpersonas. Pagājušajā nedēļā Apvienotās Karalistes veselības aizsardzības iestādes paziņoja, ka ir konstatēts lielāks infekcijas gadījumu skaits bērnu vidū, nekā parasti.

Infekcijas cēlonis vēl nav zināms

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) neprecizēja, cik saslimšanas gadījumu kopumā konstatēts četrās Eiropas valstīs. Taču Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņoja, ka Īrijā konstatēti mazāk nekā pieci gadījumi, bet Spānijā - trīs gadījumi. Tā piebilda, ka tuvākajās dienās, visticamāk, tiks atklāti vēl citi saslimšanas gadījumi.
Visās Eiropas valstīs, kurās ir ziņots par saslimšanas gadījumiem, turpinās izmeklēšana par inficēšanās cēloņiem, norādīja ECDC.

ASV Alabamas sabiedrības veselības departaments paziņoja, ka deviņi gadījumi ir konstatēti bērniem vecumā no viena līdz sešiem gadiem, un diviem no tiem ir nepieciešama aknu transplantācija. Līdzīgi gadījumi tiek izmeklēti arī citos štatos.
Apvienotajā Karalistē ir reģistrēts vislielākais saslimšanas gadījumu skaits - līdz šim reģistrēti 74 gadījumi.

Pagājušajā nedēļā Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra paziņoja, ka parastie vīrusi, kas izraisa infekciozo hepatītu (piemēram, A hepatītu), starp Apvienotajā Karalistē konstatētajiem gadījumiem nav konstatēti. Tāpēc izmeklētāji meklē citus iespējamos cēloņus un uzskata, ka tas varētu būt parastais adenovīruss.

Adenovīrusi ir vīrusu grupa, kas parasti izraisa dažādas vieglas saslimšanas, piemēram, saaukstēšanos, vemšanu un caureju. Tomēr tiek pētīti arī citi iespējamie infekcijas cēloņi, nav izslēgts arī Covid-19. 

Kas ir hepatīts? 

Tas ir plašs termins, ko lieto, aprakstot aknu iekaisumu. Parasti to izraisa vīrusu infekcija, bet to var izraisīt arī dažu ķīmisku vielu iedarbība, pārmērīga alkohola lietošana, narkotikas un daži ģenētiski traucējumi.

Pastāv pieci galvenie hepatīta veidi, ko izraisa specifiski vīrusi - A, B, C, D un E -, taču neviens no tiem, šķiet, nav izraisījis aknu iekaisumu, kas līdz šim novērots bērniem uzliesmojumos Eiropā un ASV. 

Apvienotās Karalistes veselības aizsardzības iestādes norādīja, ka vecākiem būtu jāpievērš uzmanība tādiem simptomiem kā dzelte.