Patērētāju maldināšana vai ļaunprātīgs konkurentu solis – viltus kvercetīns aptiekās
Esi vesels
2022. gada 16. februārī, 07:00

Patērētāju maldināšana vai ļaunprātīgs konkurentu solis - viltus kvercetīns aptiekās

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pēdējās dienās mājsaimniecību klusie telefoni cits citam nodod vēstījumu par aptiekās nopērkamo C vitamīnu ar kvercetīnu, kas šobrīd pieejams divos dažādos iepakojumos un viens no tiem šķiet aizdomīgs un ļauj domāt par produkta viltojumu, jo, kā norāda pircējs: “Atklājās, ka tie ir divi atšķirīgi iepakojumi ar vienu un to pašu firmas zīmi, bet ar atšķirīgu saturu – pat blisteriepakojumi un kapsulu krāsas atšķiras. Kāda iespēja ir identificēt mistisko sastāvu, kas it kā reģistrēts zem viena nosaukuma, bet faktiski citā iepakojumā pārdots tiek kas cits?”

Iepazīstoties ar aptieku piedāvājumu, kļūst skaidrs, ka runa ir par vietējā ražotāja LYL love your life® produktu premium C, ko medicīnas speciālisti un lietotāji internetā slavē kā efektīvu palīgu veselības uzlabošanā vīrusu sezonā.

Dodamies noskaidrot, vai tās nav viltus ziņas un vai trauksmei ir pamats

Kā pārliecināties par produkta drošumu, ja fakts, ka tas ir aptieku produkts, nešķiet pietiekami iedarbīgs?

Pirmais solis – jāielūkojas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uztura bagātinātāju reģistrā, lai noskaidrotu produkta reģistrācijas informāciju. Konkrētajā gadījumā secinām, ka no PVD ir saņemta atļauja realizēt divu dažādu iepakojumu veidu C vitamīnu ar preču zīmi LYL love your life® premium C, kas 2021. gadā reģistrēta ar Nr. 13064. Ir pieejama informācija par marķējuma tekstu uz abiem iepakojumiem.

Otrais solis – PVD reģistrētā informācija par produktu jāsalīdzina ar aptieku tīklos pieejamo produktu. Tādēļ devāmies uz nozīmīgāko tīklu aptiekām, jo tieši tās kā uzticams avots būtu pirmās, kas saņemtu sūdzības par pārdotā produkta neatbilstību. Apzinot piecas aptiekas un sarunājoties ar tajā strādājošajiem farmaceitiem, nesaņēmām nedz apstiprinājumu paustajai informācijai, nedz kādas sūdzības par zīmola produktu LYL love your life® premium C.

Trešais solis – lūdzām skaidrojumu ražotājam. Vaicājām zīmola LYL love your life® vadītājai Renātei Līdakai-Ziemanei – kāds ir iemesls tam, ka aptiekās pieejami divi dažādi LYL premium C produkti, vai pastāv atšķirība abu šo produktu sastāvā un vai abos produktos ir dažādas formas kvercetīni?

LYL love your life® premium C kopš parādīšanās aptieku tīklos Latvijā guvis ļoti lielu atsaucību. Lai spētu nodrošināt aizvien pieaugošo pieprasījumu, tika nolemts sākt papildu produkta ražošanu otrā rūpnīcā. Abi produkti ir ar identisku, kvalitatīvu, GMP (Good Manufacturing Practice) standartiem atbilstošu, laboratorijā testētu sastāvu.

Blisteru izmēra atšķirības skaidrojamas ar to, ka katrai ražotnei ir pielāgotas noteiktu parametru ražošanas iekārtas, bet produkta sastāvs gan vienā, gan otrā variantā ir identisks.

Abas ražotnes ir GMP sertificētas, un tas nozīmē, ka produkts atbilst augstākajiem kvalitātes standartiem.

Par sastāvu un melnajiem punktiņiem runājot – gan lielā izmēra, gan mazā izmēra kastītēs esošo kapsulu sastāvs ir vienāds. Tās satur Sepismart™ tehnoloģijā dabiskos ksantāna un akāciju sveķos mikrokapsulētu C vitamīnu (L-askorbāts) un organismam tik svarīgo Sepismart™ tehnoloģijā dabiskos ksantāna un akāciju sveķos mikrokapsulēto bioflavonoīdu – hesperidīna, kvercetīna un rutīna – kompleksu.

Melnie kapsulās redzamie punktiņi ir mikrokapsulētie bioflavonoīdi – kvercetīns un hesperidīns. Vienā gadījumā tie ir lielāka izmēra, tāpēc pamanāmi, savukārt otrā (mazākajā iepakojumā) to daudzums ir identisks, tikai tie ir smalkāka maluma, tāpēc ar aci nav pamanāmi. Savukārt bioflavonoīds rutīns kapsulām piešķir dzeltenzaļu nokrāsu, un atkarībā no maluma smalkuma krāsa var variēt no dzeltenīgas līdz zaļganai. Viss bioflavonoīdu komplekss ir absolūti dabisks.”

Speciāliste piebilst: “Mēs priecājamies par iespēju sniegt skaidrojošu informāciju par abiem produktiem. Farmācijas zīmols LYL love your life® darbojas ar atbildības izjūtu par mūsu valsts, tāpat arī citu valstu iedzīvotāju veselību un piedāvā uztura bagātinātājus no dabiskiem produktiem, ar zinātniski pierādītu iedarbības efektivitāti.”

Apkopojot iegūto informāciju, noskaidrojies, ka abas produkta LYL love your life® premium C versijas ir reģistrētas PVD, no aptieku klientiem nav sūdzību par tām, un, ņemot vērā arī ražotāja skaidrojumus, rodas pārliecība, ka produkts abās versijās ir drošs. Tāpēc varam droši teikt, ka šobrīd apkārt klejo viltus ziņa.

Interesentiem sniegsim vēl īsu ieskatu par bioflavonoīdiem

Bioflavonoīdi ir ūdenī šķīstošu savienojumu grupa, kuru mēdz apzīmēt arī ar “P vitamīns” jeb no angļu valodas “permeability” – caurlaidība, jo šī viela veicina labāku skābekļa un uzturvielu uzsūkšanos caur kapilāru sieniņām. Šie savienojumi ir atrodami augļos, dārzeņos, ogās un riekstos, un aktīvi piedalās augu metabolismā. Šobrīd zinātnei ir pazīstami ap 6500 dažādu bioflavonoīdu. Tiem ir līdzīga ķīmiskā struktūra un bioloģiskā iedarbība, bet atšķiras intensitāte. Pazīstamākie no šīs dabīgo savienojumu grupas ir kvercetīns, rutīns, hesperidīns, tangeretīns, diosmīns un narangīns. Cilvēka organismā bioflavonoīdi labvēlīgi ietekmē imūnsistēmas veselību.

Kas ir kvercetīns, un kāpēc tā uzņemšana šobrīd ir tik svarīga?

Pēc 2020. gada jūnijā publicētiem vairāku pētījumu datiem, bioflavonoīds kvercetīns tiek uzskatīts par spēcīgu, dabā sastopamu antioksidantu ar pretiekaisuma darbību. Pastāv uzskats, ka tieši kvercetīns ir galvenais elements Vidusjūras diētā, jo nodrošina sirds un asinsvadu aizsardzību.1

Atzinīgi vērtētie bioflavonoīdi – rutīns un hesperidīns?

Rutīna galvenās funkcijas ir stiprināt asins kapilāru sieniņas un mazināt asinsvadu sieniņu caurlaidību. Tas spēj novērst un mazināt smaganu asiņošanu, kā arī organismā darboties kā antioksidants, piemēram, palīdzot organismam cīņā ar oksidatīvo stresu. Rutīnam ir pozitīva ietekme uz centrālo nervu sistēmu, šo bioflavonīdu iesaka uzņemt profilaksei pret tādām neiroloģiskām parādībām kā hipoksija. Rutīnam piemīt antidepresantiem līdzīga iedarbība uz mūsu smadzenēm. Tas tiek rekomendēts cilvēkiem pēc insulta, jo rutīnam ir pierādīta loma sensomotoro spēju atjaunošanā pēc šāda smadzeņu bojājuma.2

Arī rutīns un hesperidīns tiek pētīti kā vieni no potenciālajiem palīgiem pret SARS-CoV-2 vīrusu. Turklāt rutīna klātbūtne vairākās tradicionālajās pretvīrusu zālēs, kas Ķīnā tiek izrakstītas inficētiem pacientiem ar viegliem vai vidēji smagiem Covid-19 simptomiem, pastiprina skatījumu uz rutīnu kā bioaktīvu sekundāro metabolītu pret SARS-CoV-2 vīrusu.3

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu