foto: Shutterstock
7 zinātnē balstīti veidi, kā zaudēt svaru bez diētu ievērošanas
Esi vesels
2022. gada 7. janvāris, 06:58

7 zinātnē balstīti veidi, kā zaudēt svaru bez diētu ievērošanas

Jauns.lv

Pētījumi liecina, ka deviņiem no desmit cilvēkiem, kuri mēģina ievērot kādu diētu, tas neizdodas. Ekstrēmas diētas un sulu kūres nav ilgtermiņa risinājums veselīgai svara zaudēšanai, bet ir dažas vienkāršas lietas, ko darīt, lai uzturētu sevi veselīgā formā ilgtermiņā. “Mayo” klīnikas, Lielbritānijā dietologs Džeisons Evolds dalās ar padomiem, kā palikt slaidam, neiekrītot drastisku diētu slazdos.

foto: Shutterstock

1. Dzer daudz ūdens

Pat, ja jums nepatīk dzert ūdeni, varat tam pievienot dažādus citrusaugļus vai dzert gāzētu ūdeni, tādējādi padarot šo ikdienas rituālu patīkamāku. Cilvēki bieži vien nepareizi interpretē bada sajūtu, daudzos gadījumos, kad jūties izsalcis, patiesībā tavs ķermenis tikai vēlas papildu šķidrumu. 2016. gadā ASV veikts pētījums, kurā piedalījās 18 000 cilvēku, secināts, ka tie cilvēki, kas ikdienā patērēja vairāk ūdens, katru dienu apēda mazāku kaloriju daudzumu. 

foto: Shutterstock

2. 7-8 stundu nepārtraukts naktsmiegs

Daudzi cilvēki nepievērš īpašu uzmanību tam, cik stundas tiek veltītas kvalitatīvam naktsmiegam, bet neirozinātnieks un miega eksperts Metjū Vokers uzsver, ka tas nav pareizi. “Miega trūkums mūs burtiski nogalina,” uzsver Vokers. Tāpat tas liek apēst vairāk slikto kaloriju, nekā spējam iedomāties. Pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature Communications” atklāj, ka cilvēki, kas cieš no miega trūkuma daudz biežāk ķersies pie kalorijām bagātas pārtikas un pieņemsies svarā, nekā tie, kas būs labi atpūtušies. 

foto: Shutterstock

3. Nesteidzīgs laiks brokastīm un pusdienām

Lai gan šis padoms varētu izklausīties klišejisks, arvien vairāk pētījumu liecina, ka cilvēki, kuri izlaiž brokastis, gada laikā pieņemas svarā par teju 3-5 kilogramiem vairāk nekā tie, kas brokastis ēd regulāri. Dietologs uzsver, ka brokastīm nav jābūt bagātīgām, taču kaut ko apēst vajadzētu, lai izvairītos no impulsīvas izsalkuma izraisītas trekna vai salda ēdiena uzņemšanas. 

foto: Shutterstock

4. Savā ikdienas rutīnā iekļaujiet rīta un pēcpusdienas uzkodas

Ja pirms pusdienām uzņemsiet nelielu, veselīgu uzkodu visticamāk pusdienās apēdīsiet mazāku porciju, jo vienkārši nejutīsities tik izsalcis. 

foto: Shutterstock

5. Plānojiet maltītes

Kad esam izsalkuši, var būt grūti pateikt nē pusfabrikātiem. Jau iepriekš saplānotas maltītes padara veselīga uztura plānu daudz sasniedzamāku. 

foto: Shutterstock

6. Iekļaujiet uzturā vairāk riekstu

Rieksti ir brīnišķīga uzkoda, ar ko ikdienā aizstāt „tukšo” kaloriju našķus. Tāpēc ļauj, lai rieksti kļūst par tavu dienas devu enerģijai, intelektam un dzīvespriekam. Rieksti ir bagāti ar olbaltumvielām, vērtīgajām taukskābēm un aminoskābēm, kas uzlabo smadzeņu darbību, stimulē imūnsistēmu un uzlabo asinsriti. Tie satur plašu spektru mikroelementu un vitamīnu. Turklāt riekstiem pa spēkam ilgstoši saglabāt savus vērtīgās īpašības, kas jo svarīgi ziemas un pavasara avitaminozes laikā.

foto: Shutterstock

7. Trenējies no rītiem

Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri no rīta vingro tukšā dūšā, treniņu laikā var sadedzināt līdz pat 2% vairāk ķermeņa tauku, jo kā enerģijas avots tiek izmantoti jau uzkrātie tauki. Turklāt, regulāru treniņu priekšrocība nebeidzas ar slaidu vidukli, tie sniedz brīnišķīgu labumu arī veselībai, palīdz novērst depresiju, saglabāt sirds veselību, kā arī veselas plaušas un prātu.