foto: Pexels
Vai mans bērns pašreiz uzņem pietiekami daudz D vitamīna?
2020. gada 28. septembris, 09:27

Vai mans bērns pašreiz uzņem pietiekami daudz D vitamīna?

Jauns.lv

Bērni aug ļoti strauji, tāpēc man ir svarīgi, lai katrā attīstības posmā saņemtu visas nepieciešamās barības vielas un vitamīnus. Nenoliedzami, D vitamīnam ir īpaša loma ne tikai augšanas procesā, bet arī organisma imunitātes stiprināšanā. Īpaši šoruden. Cik daudz bērnam jāuzņem D vitamīns un kā zināt, vai tas ir pietiekami?

Dati rāda, ka vairāk kā 80% Latvijas iedzīvotajiem ir nepietiekams D vitamīna līmenis asinīs. Zinātnieki pastiprinātu uzmanību vērš uz bērniem kā vienu no lielākajām riska grupām. Attīstītajās valstīs nepietiekama D vitamīna koncentrācija ir novērota līdz pat 70% bērnu vispārējā vecuma grupā no 1 līdz 21 gadam.

Lai arī saule ir galvenais D vitamīna avots, speciālisti apstiprina – ir maldīgi uzskatīt, ka mūsu vasarā esam uzņēmuši pietiekami daudz D vitamīna. Lai vitamīna sintēze būtu efektīva, saules stariem jāsasniedz āda konkrētā leņķī un konkrētā dienas laikā . Kopumā Latvijā saule spīd vidēji 1700-2000 stundu gadā. Šim faktam noteikti ir nozīme, skaidrojot mūsu sliktos rādītājus, tomēr pat tik saulainā valstī kā Izraēla, kur Tel Aviv pilsētā saule spīd vidēji 3300 stundas gadā, konstatēts, ka 79.4% bērnu vecumā no 5 līdz 20 gadiem D vitamīna līmenis nav pietiekams (1).

Stiprāka veselība

D vitamīna funkcijas bērna organismā vislabāk raksturo vēlējums – audz liels, stiprs un vesels! Tieši par to ir atbildīgs D vitamīns. Arvien vairāk pētījumu apstiprina D vitamīna lomu aizsardzībā pret elpceļu saslimšanām un saaukstēšanos (2). Pietiekama D vitamīna koncentrācija atbalsta organisma dabisko aizsargspēju un palīdz uzturēt veselīgi funkcionējošu imūnsistēmu. 

Profilakse pret Covid-19

Tiklīdz pasaule saskārās ar Covid-19 pandēmiju, zinātnieki aktīvi sāka pētīt un meklēt veidus, kā cilvēkiem efektīvi sevi pasargāt no saslimšanas ar šo slimību ilgtermiņā. Īpašu uzmanību profilaksē izpelnījies D vitamīns, jo tas ir svarīgs imūnsistēmas darbībai, kā arī vairākos pētījumos pierādīta D vitamīna spēja samazināt elpceļu vīrusu infekciju risku. Tikko, septembra sākumā veikts retrospektīvs pētījums, kurā Čikāgas Medicīnas universitātes pētnieki atklājuši saistību starp D vitamīna deficītu un iespējamību inficēties ar koronavīrusu. Pētnieku grupa apskatīja 489 UChicago medicīnas pacientus, kuru D vitamīna līmenis tika izmērīts gada laikā pirms COVID-19 pārbaudes. Pacientiem, kuriem bija neārstēts D vitamīna deficīts (<20ng/ml), gandrīz divreiz biežāk bija pozitīvs Covid-19 koronavīrusa tests salīdzinājumā ar pacientiem, kuriem bija pietiekams vitamīna līmenis (3).

Jauns D vitamīns bērniem!

Šis rudens atnācis ar labām ziņām visiem vecākiem un mazajiem brašuļiem! Jau zināmajiem LYLsunD3 2000 SV (optimāla D3 vitamīna uzturēšanai organismā) un 4000 SV (D3 vitamīna nepietiekamības un deficīta gadījumā) ir pievienojies īpaši bērniem radītais LYLsunD3 KID. Tas ir dabisks, ērti lietojams un drošs D3 vitamīns spreja formā bērniem no 1 līdz 7 gadus vecumam. Tā sastāvā ir dabiskais saldinātājs ksilīts, kas pasargā zobus no skābes nelabvēlīgās ietekmes un papildus rūpējas par veseliem un skaistiem zobiņiem. Pateicoties patentētajai mikroemulsijas formai, D vitamīns, apejot kuņģi un zarnu traktu, momentā nokļūs asinsritē un šo tik nepieciešamo vitamīnu uzreiz nogādās ikvienai organisma šūnai. Viens iepakojums LYLsunD3 KID satur 25ml, kas būs pietiekami līdz pat 4 mēnešu ilgam lietošanas periodam. Kā LYLsunD3 KID lietot? Ļoti vienkārši. Ik rītu pēc brokastīm vai ik dienu pēc maltītes, iepūtiet vienu spreja devu zem mēles vai vaidziņa iekšpusē.

Septembrī LYLsunD3 produktu līniju iespējams iegādāties ar atlaidi līdz -20%  lielākajos aptieku tīklos Latvijā un interneta veikalā www.well24.eu ar bezkontakta piegādi visā pasaulē.

1. “Vitamin D deficiency/insufficiency from childhood to adulthood: Insights from a sunny country.” Motti Haimi and Richard Kremer, 2017 Feb 8. doi: 10.5409/wjcp.v6.i1.1

2. A.A. Ginde, et al., “Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Upper Respiratory Tract Infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey,”Arch. Intern. Med. 169 (4), 384–390 (2009).

3. “Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results”, David O. Meltzer, MD, PhD; Thomas J. Best, PhD; Hui Zhang, PhD, September 3, 2020. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.19722.

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®