Neticama mundruma un enerģijas deva - ko veselības labā dara čia sēklas
foto: Shutterstock
Čia sēklas.
Dabasspēks

Neticama mundruma un enerģijas deva - ko veselības labā dara čia sēklas

"100 Labi Padomi"

Nē, šoreiz nav runa par mūsu linsēklām, kas tik bagātīgi satur dažādas vērtīgas vielas, bet gan par čia – sēklām, ko iegūst no Spānijas salvijas (Salvia hispanica) un ko mēdz dēvēt arī par Meksikas čia. 

Čia dzimtene ir tagadējā Meksikas un Gvatemalas teritorija. Pirms vairākiem tūkstošiem gadu acteku karotāji tās ēduši drosmei un spēkam – divas ēdamkarotes sēklu, mērcētas ūdenī, viņiem devušas mundrumu un enerģiju veselai diennaktij. Uz Eiropu čia sēklas atvestas 15. gadsimtā, taču tolaik neizpelnījās pienācīgu uzmanību un tika aizmirstas.

Čia sēklu kā superprodukta bums sākās pirms gadiem desmit ASV, un tad arī Eiropas atbildīgie dienesti par pārtikas drošumu un kvalitāti pievērsās sēklām un 2009. gadā atļāva ievest Eiropā konditorejas izstrādājumus ar noteiktu pieļaujamo daudzumu čia sēklu. 2013. gadā ierobežojumu grožus palaida vaļīgāk un atļāva ievest arī pašas čia sēklas kā iesaiņotu pārtikas produktu, taču ar rekomendāciju nelietot vairāk par 15 gramiem dienā. Iemesls – trūkst pietiekami ilgu pētījumu par šo sēklu ietekmi uz veselību.

Kāds labums no čia sēklām?

  • Satur daudz antioksidantu, nesatur glutēnu.
  • Bagātas ar balastvielām – 100 gramos 34 grami balastvielu.
  • Veicina gremošanu un rada sāta sajūtu uz ilgu laiku.
  • Satur daudz vērtīgu vielu, piemēram, kalcija čia sēklās ir piecreiz vairāk nekā pienā, dzelzs – vairāk nekā spinātos.
  • Neitrālās garšas dēļ var pievienot visdažādākajiem produktiem.

Kā pareizi sagatavot čia sēklas?

  • Sēklas nav ne jāmaļ, ne jāsmalcina, tās uzreiz var bērt klāt dzērieniem un ēdieniem. Lieto svaigā veidā, jo karsēšanas laikā to vērtīgās vielas iet bojā.
  • Mērcējot ūdenī vai pienā, izveidosies želejveida putriņa – sēklu apjoms palielinās pat 10 reizes. Var rīkoties arī šādi: ⅓ glāzes čia sēklu samaisa ar 3 glāzēm ūdens un atstāj uz 15 minūtēm. Šādu čia želeju var uzglabāt ledusskapī 7–10 dienas vai pat ilgāk un izmantot kā pamatu/piedevu jogurtiem, pudiņiem un smūtijiem.