Uzmanību! Diētas, ar kurām labāk nevajadzētu aizrauties. TOPS
Gaisa ēšana ir visai savdabīgs veids, kā atbrīvoties no liekā svara.
Esi vesels
2013. gada 13. decembris, 08:15

Uzmanību! Diētas, ar kurām labāk nevajadzētu aizrauties. TOPS

Jauns.lv

Kura gan nav apņēmusies no Jaunā gada sākt ja ne jaunu dzīvi, tad vismaz jaunu diētu? Iegūt slaidāku augumu bez sevišķas piepūles un svīšanas sporta zālē – tas izklausās vilinoši. Taču ne vienmēr vieglākas ceļš ir labākais, jo dažas ekstrēmas diētas nodara vairāk ļauna, nekā laba.

Tievēšanu ar diētu palīdzību izvēlas daudz sievietes, it īpaši tad, ja regulāriem sporta zāles apmeklējumiem nav ne laika, ne naudas, ne arī gribēšanas. Nereti kāda slavenība glancēto žurnālu lappusēs tik aizrautīgi sludina kādu jaunu diētu, ka tai parādās daudz jo daudz sekotāju. Dažas no tām patiešām atbilst veselīga dzīvesveida principiem, bet daudzas tieši pretēji – ir veselībai kaitīgas. Britu Diētas ārstu asociācija apkopojusi sarakstu ar piecām modes diētām, kuru ievērošanu nav ieteicama.

1.    Pārtikšana no tīra gaisa

Šīs diētas piekritēji uzskata, ka ēdiens viņiem nav vajadzīgs, jo pārtikt var tikai no tīra gaisa un saulesgaismas. Aktrise Mišela Feifere nesen atzinās, ka savulaik iesaistījusies „gaisēdāju” sektā, kas piekopusi šo muļķīgo badošanos. Starp citu, līdzīga diēta ir arī popa vecmāmiņas Madonnas arsenālā. Viņa kādreiz esot ievērojusi gaisa diētu – vienkārši noliec sev priekšā pilnu šķīvi ar ēdienu un izliecies, ka to notiesā, taču patiesībā  tikai rij gaisu. Nav šaubu, ka ar šādām metodēm var nomest svaru, turklāt vēl ātri. Taču iespējamās sekas ir nudien biedējošas: ķermeņa atūdeņošanās vai sliktākajā gadījumā pat nāve.

2.    Biotipu diēta

Šīs diētas ievērotāji rūpīgi izvēlas produktus tā, lai izmainītu ķermeņa hormonu līdzsvaru un tādējādi zaudētu taukus no konkrētām ķermeņa daļām. Par šo diētu iestājas dziedātājs Bojs Džordžs, kuram tās ievērošana esot ļāvusi atbrīvoties no pamatīga daudzuma liekā svara. Taču Britu Diētas ārstu asociācija uzsver, ka diēta par daudz paļaujas uz uztura bagātinātājiem un pseidozinātni. Tajā ir tikai smilšu graudiņš patiesības – ka hormoniem tiešām ir zināma ietekme uz vielmaiņu, norāda ārsti.

3.    Bezglutēna diēta

No šīs diētas pilnībā izslēgts glutēns, tātad kvieši, miezi, rudzi, auzas un to produkti. Tā ir ļoti populāra Holivudas zvaigžņu vidū, un viena no populārākajām atbalstītājām ir aktrise un veselīga dzīvesveida entuziaste Gvineta Paltrova. Glutēns ir sastopams daudzos produktos, bez kuriem lielākā daļa cilvēku savu dzīvi nemaz nevar iedomāties, tāpēc to ieturēt nav nemaz tik viegli. Turklāt daudzi cilvēki kļūdaini uzskata, ka var bez ierobežojumiem ēst glutēnu nesaturošos produktus, un ieslīgst pārmērībās. Ēdot kalorijām bagātās alternatīvas, tu svaru nezaudēsi.

4.    Dikāna diēta

Tā ir olbaltumvielām pārbagāta diēta, kuras ievērotāji cenšas ierobežot ogļhidrātu patēriņu. Daudzi gatavi zvērēt, ka tādā veidā liekie kilogramu tiek ātri sadedzināti. Viena no pazīstamākajām diētas aizstāvēm ir Kerola Midltone, Kemmbridžas hercogienes Keitas māte. Lai cik dīvaini tas arī nebūtu, diētas autors Pjērs Dikāns, kuram šogad Francijā tika atņemta ārsta licence, brīdinājis par iespējamajām blakusparādībām. To vidū ir bezspēks, aizcietējumi un slikta elpa, kā arī rodas nepieciešamība pēc papildus vitamīniem un minerālvielām, kas jāuzņem ar uztura bagātinātāju palīdzību.

5.    Žūporeksija

Zem šī jēdziena slēpjas ļoti bīstama kombinācija – apzināta badošanās, lai pēc tam varētu atļauties pārmērīgas dzeršanas lēkmes. Ideja tāda – ja tu dienā patērē ļoti nedaudz kaloriju, tad katru dienu vari „uzkrāt” līdz pat 1500 kalorijām (pieaugušai sievietei vajag ap 2000 kalorijām), ko pēc tam var „iztērēt” trakos rautos. Nedēļā šādā veidā vari ietaupīt kaloriju daudzumu, kas atbilst 131 alkohola vienībai. Ārsti uzskata, ka nedēļas laikā sievietēm nevajadzētu izdzert vairāk par 21 vienību, bet vīriešiem – 28. Industrijas pārzinātāji saka, ka tamlīdzīgs dienas režīms ir izplatīts modeļu vidū. Diētas ārstu asociācija to raksturo kā „vienkārši neprātu”, jo organisms nesaņem normālai funkcionēšanai nepieciešamo enerģiju, vitamīnus un uzturvielas.


Kasjauns.lv / Foto: All Over Press