Ķiploku stādīšana – septembris ir īstais laiks, ja gribi varenu ražu! Padomi rudens dārza darbiem
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Ķiploku stādīšana - septembris ir īstais laiks, ja gribi varenu ražu! Padomi rudens dārza darbiem

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Septembris ir ideāls laiks ķiploku stādīšanai, lai nākamgad iegūtu bagātīgu ražu. Ja esi novācis ķiplokus vēlu, stādīšanu vari atlikt līdz oktobrim vai pat novembrim. Izmantojot dažus noderīgus padomus, vari nodrošināt, ka ķiploki aug stipri un veselīgi.

Ķiploku stādīšanas vietas izvēle

Pareizā ķiploku stādīšanas vieta ir viena no svarīgākajām lietām, lai nodrošinātu labu ražu. Ķiplokiem patīk gaiša un saulaina vieta, jo ēnā tie slikti attīstās. Tāpat būtiska ir augsne – tai jābūt bagātīgai un ar labu ūdens caurlaidību, lai izvairītos no pārliekas mitruma uzkrāšanās.

Kā sagatavot zemi ķiploku stādīšanai?

Veiksmīgai ķiploku audzēšanai ir jāievēro pareiza augsnes sagatavošana. Ķiplokus nevajadzētu stādīt vienā un tajā pašā vietā vairākus gadus pēc kārtas, ieteicamais cikls ir vismaz četrus gadus. Laba vieta ķiploku stādīšanai ir tur, kur iepriekš auguši gurķi, cukīni, kabači, baklažāni vai pākšaugi. No otras puses, ķiplokiem nepatīk augsne, kurā iepriekš auguši sīpoli vai kartupeļi.

Lai sagatavotu zemi, izroc dobi vismaz 20 cm dziļumā, izlasi visas nezāles un saknes. Lai uzlabotu augsnes auglību, bagātini to ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu. Pēc tam pārroc un izlīdzini ar grābekli.

Ķiploku stādīšanas dziļums un metode

Efektīva ķiploku stādīšana ietver pareizu dziļumu. Daiviņas ieteicams stādīt 7–10 cm dziļumā, lai tās varētu veiksmīgi attīstīties. Lai atvieglotu stādīšanu, vari izmantot dēli vai taisnu mietu, piemēram, slotaskātu, lai atzīmētu stādīšanas līnijas un ievērotu attālumu – starp rindām atstāj 6–10 cm, bet katrai daiviņai jābūt atdalītai un spico galu uz augšu.

Mulčēšana ķiploku stādīšanai

Lai aizsargātu ķiplokus no nelabvēlīgiem laika apstākļiem, piemēram, sasalšanas, vari mulčēt ar zāģskaidām vai citiem piemērotiem materiāliem pāris centimetru biezumā. Ziemas laikā labs mulčas materiāls būs sniegs, kas pasargās ķiplokus no sala.

Secinājums

Ķiploku stādīšana septembrī ir svarīgs dārza darbs rudenī, kas nodrošina veiksmīgu nākamās sezonas ražu. Izvēlies piemērotu stādīšanas vietu, rūpīgi sagatavo augsni un ievēro stādīšanas dziļuma noteikumus, lai iegūtu varenus ķiplokus!

Tēmas

Bagātai ražai

Citi šobrīd lasa