Gripas laikā pārtikas veikalos izpērk ķiplokus
Bizness un ekonomika
2011. gada 25. janvāris, 16:21

Gripas laikā pārtikas veikalos izpērk ķiplokus

Jauns.lv

Gripas laikā pārtikas veikalos izpērk ķiplokus un citus tā dēvētās tautas medicīnas līdzekļus pret saaukstēšanos. Pagājušajā nedēļā "Maxima" veikalos ķiploku pārdošanas apjomi palielinājušies par 6%.

­

Jūtami straujāk, par 21%, pieauguši arī citronu pārdošanas rādītāji. Arī ingveru gripas laikā pērk par 12% vairāk.

"Pēc ķiplokiem, arī ingvera, medus, sūkājamām ledenēm ar pretvīrusu efektu tradicionāli pieprasījums vislielākais ir ziemas sezonā. Patlaban neizjūtam par tiem pastiprinātu interesi, un pieprasījums ir līdzīgs kā decembrī," stāstīja SIA "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere.

Pēc viņas teiktā, decembrī ik nedēļu "Rimi" veikalos tika pārdoti aptuveni 2500 kilogrami ķiploku. "Kā ierasts, tuvojoties gripas laikam, kā arī aukstajai ziemas sezonai, pieprasījums pēc ķiplokiem parasti palielinās," sacīja Valnere.

Jau ziņots, ka šajā gripas sezonā reģistrēti septiņi nāves gadījumi pacientiem, kam laboratoriski bijusi apstiprināta gripas diagnoze, aģentūru LETA informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) pārstāve Inese Skrastiņa.

Trīs no mirušajiem ir bērni vecumā līdz septiņiem gadiem, savukārt pieaugušie ir vecumā no 42 līdz 75 gadiem, aģentūrai LETA pastāstīja LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

Pacienti ir miruši no gripas izraisītājām komplikācijām, pārsvarā vīrusa izraisītas pneimonijas. Trijiem no četriem pieaugušajiem bija arī citas blakus saslimšanas, savukārt par bojā gājušajiem bērniem sīkāka informācija vēl nav pieejama. Visiem septiņiem pacientiem bija apstiprināta A tipa gripa.

Gripas izplatības epidemioloģiskais slieksnis pārsniegts jau sešās pilsētās - Jelgavā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Gulbenē, Valmierā un Rīgā. No desmit novērošanas pilsētām gripas epidēmijas nav Liepājā, Rēzeknē, Ventspilī un Jūrmalā.

LETA/Foto:LETA

­