Mīdijas gatavot patiesībā nav sarežģīti: īsa pamācība un 2 receptes
foto: Shutterstock
Garšīgi

Mīdijas gatavot patiesībā nav sarežģīti: īsa pamācība un 2 receptes

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Mīdijas daudziem saistās ar kaut ko eksotisku un sarežģīti pagatavojamu, bet patiesībā nekā grūta tur nav – viens, divi, un ēdiens jau gatavs.

Īsa pamācība

* Pērkot mīdijas, neizvēlies lielākās; mazās ir sulīgākas un maigākas.

* Mīdijām jābūt dzīvām, to čaulām aizvērtām. Ja kāda ir vaļā, viegli uzsit pa čaulu. Ja tā neaizveras, tātad mīdija ir mirusi; tā jāizmet.

* Ja veikalā vai tirgū redzi, ka daudzu mīdiju vāki ir pavērušies vaļā, labāk tādas nepērc.

* Mīdijām jāsmaržo pēc svaiga jūras ūdens. Jā tās ož pēc zivīm, tātad nav svaigas.

* Ja mīdijas būs galvenā maltīte, rēķinies, ka vienam cilvēkam vajag apmēram puskilogramu.

 * Mājās mīdijas rūpīgi nomazgā zem tekoša ūdens un nokasi tām bārdas – aļģēm līdzīgos tumšos pavedienus.

foto: Shutterstock

* Vēlreiz pārbaudi, vai visas ir dzīvas – aizvērušās. Tās, kuras ir atvērušās un nereaģē uz vieglu uzsitienu, izmet. Kad mīdijas būs pagatavotas – termiski apstrādātas –, savukārt jāizmet tās, kuras nav atvērušās. Vienkārši, vai ne?

* Mīdijas gatavo tikai 5–7 minūtes; kad gliemežnīca ir atvērusies, tās var ēst.

* Pārāk ilgie termiski apstrādāt mīdijas nedrīkst, jo tad tās kļūst cietas kā gumija.

* Ēdot pirmo mīdiju izvelc no čaulas ar dakšiņu, pēc tam tukšo vāciņu izmanto kā knaiblītes, lai izvilktu un līdz mutei nogādātu pārējās. Labu apetīti!

Mīdijas baltvīnā

15 minūtes
2 personām

1 kg notīrītu un nomazgātu mīdiju
200 ml sausā baltvīna
2 smalki sagriezti šalotes sīpoli
50 g sviesta
2 ēdk. sīki sakapātu pētersīļu
2 sarīvētas ķiploka daiviņas
sāls

1. Lielā katlā ar vāku ielej tajā baltvīnu un ieber mīdijas. Uzliec vāku un strauji uzvāri, tad karstumu nedaudz samazini.

2. Tvaicē 6–7 minūtes, ik pa laikam katlu sakratot. Kad mīdijas ir gatavas, tās atveras. Izņem mīdijas no katla un nokās šķidrumu; to saglabā . Izmet visas mīdijas, kas nav atvērušās.

3. Izskalo katlu, liec tajā sviestu, pievieno sīpolus un ķiploku un sasutini.

4. Lej katlā šķidrumu, kurā sautējās mīdijas, un pāris minūtes sildi. Pagaršo, vai nevajag sāli.

5. Sadali mīdijas pa porciju traukiem un pārlej ar mērci. Pasniedz ar maizes šķēli vai frī kartupelīšiem.

foto: Shutterstock

Mīdijas krējuma mērcē

15 minūtes
2 personām

1 kg notīrītu un nomazgātu mīdiju
40 g sviesta
200 ml baltvīna
150 ml saldā krējuma
1 citrons
2 ķiploka daiviņas
malti pipari, sāls

1. Lielā katlā ar vāku izkausē sviestu, sasutini tajā sarīvētu ķiploku un 1 tējk. smalki rīvētas citrona miziņas.

2. Pievieno mīdijas, baltvīnu un 2 ēdk. citrona sulas. Strauji uzvāri un turpini vārīt uz vidējas uguns 4 minūtes. Tad pielej krējumu, uzvāri un ļauj pakarsēties 1 minūti

3. Sadali pa šķīvjiem un pasniedz ar riecienu maizes vai frī kartupeļiem.