foto: Shutterstock
Deviņi knifiņi, kā mazu telpu padarīt lielāku
Noderīgi ikdienā
2024. gada 11. jūnijs, 05:57

Deviņi knifiņi, kā mazu telpu padarīt lielāku

Dzīvesstila nodaļa

"100 Labi Padomi"

Lai padarītu telpu vizuāli lielāku, nav nepieciešams nojaukt sienas. Šķietami paplašināt mājokļa robežas var, izvēloties piemērotas krāsas, mēbeles un aksesuārus.

1. Priekšroka gaišai krāsai

Interjers, kurā dominē gaiši toņi, vizuāli palielina telpu, kā arī labāk atstaro gaismu. Vispiemērotākie nelielai telpai ir vēsi pasteļtoņi – pienbalts, bēšīgs un vaniļas krāsa. Arī mēbeles ieteicams izvēlēties gaišas, bet raugies, lai tās nesaplūstu ar sienām un grīdu. Šādās telpās neiederēsies spilgti krāsu kontrasti, piemēram, zilā ar oranžo vai violetā ar dzelteno.

2. Pievērs uzmanību durvīm

Nelielos dzīvokļos labāk iederēsies salokāmas vai bīdāmas, nevis atveramas durvis. Ar bīdāmām durvīm var atdalīt zonas studijas tipa mājoklī, izolēt darba telpu vai noslēpt guļamvietu vienistabas dzīvoklī. 

3. Lai ieplūst gaisma!

Pareizi piemeklēts apgaismojums telpu parada plašāku un griestus augstākus. No smagnējiem gaismekļiem, īpaši lustrām, vajadzētu atteikties. To vietā der mazas gaismas diožu lampiņas gar telpas perimetru. Sienas lampa rada apjomu, bet garas stāvlampas uzsver vertikālās līnijas. Cik vien iespējams, izmanto saules gaismu, jo arī tā vizuāli paplašina telpu. Tieši tāpēc nevajadzētu izvēlēties logus ar dalījumiem un vēdlodziņu. Arī rāmja tonim jābūt gaišam, pašiem logiem – pēc iespējas lielākiem.  

4. Horizontālas un vertikālas svītras

Liekot lietā dažas viltības, var paplašināt robežas un vizuāli palielināt telpu. Maziem dzīvokļiem labāk izvēlēties tapetes ar nemanāmu apdruku. Vertikālas svītras radīs iespaidu, ka griesti ir augstāki, bet horizontālās, ka telpa plašāka. Labs risinājums ir fototapete, bet tikai uz vienas sienas, un ļoti rūpīgi izvēlies tās dizainu, lai nepanāktu pretēju efektu. Uz fototapetes var būt piemēram, zāliens, ceļš, jūrā rietoša saule.

5. Grīdai ir liela nozīme

Parketu un laminātu klāj pa diagonāli vai skujiņā – tā telpa izskatīsies lielāka. Te neder arī raibs paklājs – grīdas segumam jābūt vienkrāsainam vai bez lieliem rakstiem.

6. Mazas mēbeles mazā telpā

Jo vairāk telpā priekšmetu, jo mazāka tā kļūst, tāpēc vēlams ievērot minimālisma principu. Mazam mājoklim derēs moduļu vai transformējamās mēbeles, ko izvieto gar telpas sienām.

7. Plašums atspulgā

Spoguļu izmantošana interjerā palīdz radīt optisku gaišas un plašas telpas iespaidu, jo atspulgs kļūst par istabas turpinājumu. Augsts spogulis, kas sākas no grīdas, piešķir telpai apjomu, tomēr ņem vērā, ka tos likt vajadzētu tikai pie vienas sienas.

8. Mazāk priekšmetu – vairāk vietas

Kas attiecas uz citiem dekoratīvajiem elementiem, arī te paliec pie minimālisma. Nevajadzētu karināt pie sienām lielas gleznas rāmjos – ģimenes fotogrāfijas izskatās daudz labāk. Izvairies no smagnējiem aksesuāriem, to vietā izvēlies vertikālas formas.

9. Aizkari un žalūzijas

Aizkari, īpaši masīvi, rada iespaidu, ka telpa ir mazāka, to vietā labāk der žalūzijas. Ja tomēr nespēj iztikt bez aizkariem, tiem jābūt viegliem, brīvi krītošiem un jārada gaisīguma efekts.