Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“Z patriotu” bāru, kurā uzspridzināts propagandists Tatarskis, iecienījušas arī Kremļa aktīvistes no Latvijas
foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
(No labās) No Rīgas uz Krieviju aizmukusī aktīviste Viktorija Matule, kura no agresorvalsts uztur "Baltijas antifašistu" sociālos tīklus, ar partiju "Latvijas krievu savienība" (LKS) saistītā aktīviste Tatjana Andrijeca, kura aizturēta saistībā ar sadarbību ar "Baltijas antifašistiem". Abas esot manītas klubiņā, kur savu galu sagaidījis Vladlens Tatarskis.
Pasaulē

“Z patriotu” bāru, kurā uzspridzināts propagandists Tatarskis, iecienījušas arī Kremļa aktīvistes no Latvijas

Jauns.lv

No Latvijas uz Krieviju aizmukušie “Z patrioti” atkārtoti ir uzsvēruši, cik droši tur jūtas. Pēdējās ziņas no Sanktpēterburgas tomēr liek domāt, ka arī Kremļa tuvumā atslābināties un nesatraukties par vajāšanu, visticamāk, viņi nevar.

“Z patriotu” bāru, kurā uzspridzināts propagandist...

Vakardien sprādzienā kādā no Sanktpēterburgas kafejnīcām bojā gāja Krievijas propagandists, tā dēvētais kara korespondents Vladlens Tatarskis (īstajā vārdā Maksims Fomins).

Propagandists no kādas meitenes rokas saņēma statueti, kurā, iespējams, nevienam no klātesošajiem to nezinot, bija ievietota sprāgstviela, kas attiecīgi detonēja.

Starp cietušajiem – 23 cilvēki, atskaitot pašu Tatarski. 18 cilvēki nogādāti slimnīcā, no kuriem četri ir smagā stāvoklī. Cietusi arī kāda 14 gadus veca meitene.

Ārvalstu mediji apgalvo, ka kafejnīca, kurā nograndis sprādziens, saucas “Street Food Nr.1” un “Street Bar Cafe”, taču Krievijā, konkrēti vietējo aktīvistu rindās, šo bāru sauc par “Patriot”.

Arī vizuālās reklāmas Tatarska 2. aprīļa pasākumam piemin bāru “Patriot”.

Lokāls ir piederējis privātā militārā grupējuma “Vagner” saimniekam Jevgēņijam Prigožinam un bez krievu “Z patriotiem”, šo vietu, saskaņā ar avotiem, iecienījuši arī no Latvijas aizmukušie Kremļa draugi.

Iekosties gardā “Baidena skaudībā”, pārrunāt Latvijas pievienošanu Krievijai

Par “Patriot” klubiņā redzēto vēl februārī ziņoja žurnālists Leonīds Jēkabsons, resursā Kompromat.lv.

Uz kādu no šeit rīkotajiem Krievijas aktīvistu kustības “Kiber Fronte Z” pasākumiem bija devies žurnālista avots.

“Z patriotu” sanākšanas šeit notiekot katru nedēļas nogali un esot arī iespējams pasūtīt tematisku ēdienu, piemēram, hotdogu “Topol-M” [Krievijas bruņojumā esoša raķete], burgeri “Baidena skaudība” un siera burgeri “NATO ienaidnieks”, vēsta portāls.

Pasākumu formāts – atvērtais mikrofons, kuru caurvij periodiska patriotisku dziesmu dziedāšana.

Kompromat.lv avots februārī uz klubiņa skatuves esot manījis arī no Rīgas uz Baltkrieviju un tad – Krieviju aizmukušo aktīvisti Viktoriju Matuli.

Meitenei pievienojusies arī ar partiju “Latvijas krievu savienība” (LKS) saistītā aktīviste Tatjana Andrijeca, vēsta portāls.

Iemesls – pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstas aktivitātes saziņas lietotnē "Telegram" izveidotā kanālā "Baltijas antifašisti".

Viktorija Matule ir tā dēvēto “Baltijas antifašistu” publiskā seja un pārstāve.

Andrijeca tiek dēvēta par vienu no šī “informācijas karā” iesaistītā grupējuma sociālo tīklu moderatorēm.

Kompromat.lv februārī vēstīja, ka dienā, kad viņu avots apmeklēja bāru “Patriot”, Matule stāstījusi, kā vēl Latvijā būdama, “vēra visiem acis vaļā” par fašismu un apgalvoja, ka valstī atgriezīsies tikai tad, kad “tā būs daļa no Krievijas”.

Cieš arī igauņu aktīvists, aizturētā sakās neko nezinām

Kremļa aktīvistu “Telegram” kanālos vēstīts, ka Čauļins guvis traumas ķermenim un sejai.

Nekomerciālās organizācijas “Krievijas tautieši Eiropā” vadītājs un “Nemirstīgā pulka” akciju organizētājs Čauļins pameta Igauniju 14. februāra vakarā un devās uz Krieviju.

Saskaņā ar Likumu par ārzemniekiem, pastāvīgās uzturēšanās atļauju var anulēt, ja persona apdraud sabiedrisko kārtību un valsts drošību.

Laikraksts “Postimees” vēstīja, ka “antifašistu” kustības aizsegā Igaunijas nepilsonis Čauļins gadiem ilgi kurināja nacionālo un politisko naidu, kalpojot par Kremļa agresīvās politikas propagandas ruporu.

Taču Dzimtene Čauļinu nesagaidīja ar atplestām rokām. Krievu robežsargi viņam atņēma telefonu un ieslodzīja maziņā kamerā.

Kremļa aktīvistam Dzimtenē pat nepiedāvāja tēju — “Mums nav tāda pakalpojuma!”, pēc tam iesēdināja autobusā, aizveda līdz Sanktpēterburgai un tur izmeta ārā.

Aizdomās par līdzdalību sprādzienā kafejnīcā Sanktpēterburgā, kur sprādzienā bojā gāja "militārais blogeris" Vladlens Tatarskis, Krievijas Izmeklēšanas komiteja aizturējusi Dariju Trepovu.

Par to ziņots Krievijas Federācijas preses dienestā. Tiek norādīts, ka tieši Trepova uz kafejnīcu atnesa figūru, kas acīmredzot bija pildīta ar sprāgstvielām.

Tiek ziņots, ka jaunā sieviete tika aizturēta īrētā dzīvoklī Sanktpēterburgas Viborgas rajonā.  

"Mani apkrāpa! Mani vienkārši izmantoja!" esot bijuši pirmie Darjas Trepovas vārdi pēc aizturēšanas.

Krievijas Federācijas Kriminālizmeklēšanas departamenta darbinieki neizslēdz, ka meitene izmantota terorakta veikšanai.

Viņa, iespējams, nenojauta, ka figūriņā ir sprāgstviela. Par to ziņo RBC, atsaucoties uz avotu Krievijas Federācijas Iekšlietu ministrijā.