Sabiedrība
2023. gada 4. janvāris, 05:38

VIDEO: kas tas par pulveri? Amizanti video, kuros redzama no Latvijas aizmukusī "Z patriote" Viktorija Matule

Jauns.lv

Viktorijas Matules vārds skaļāk izskanēja pēc tam kad viņa, sekojot 9.-10. maija nesankcionētajiem “Uzvaras svētkiem”, pie nu jau nojauktā okupantu pieminekļa ieradās, ģērbusies Krievijas karoga krāsās un nostājās blakus aktīvistam ar Krievijas karogu. Kopš aizmukšanas no Latvijas meitene ir regulārs viesis Krievijas propagandas TV, kur stāsta par nacismu Latvijā, kas esot “bandītiska valsts”, un pauž atbalstu Krievijas karam.

Viktorija Matule ir meitene, kura iepriekšējā gada 9. un 10. maija pretlikumīgajos “Uzvaras dienas” svinēšanas pasākumos Pārdaugavā ieradās Krievijas karoga krāsās un pozēja blakus Aleksandram Dubjago – jaunietim, kurš tur atnāca ar agresorvalsts karogu rokās.

Dubjago par šādu rīcību tika aizturēts. Pēc jaunieša aizturēšanas Valsts policijas (VP) uzsākto kriminālprocesu savā lietvedībā pārņēma Valsts drošības dienests (VDD).

Tas tika uzsākts pēc Krimināllikuma 74.1 panta – saistībā ar darbībām 10. maijā, kas vērstas uz Krievijas kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu.

foto: ekrānuzņēmums no video
Viktorija Matule un Aleksandrs Dubjago - jaunieši no Latvijas, kuri pretlikumīgajās "Uzvaras dienas" svinībās Pārdaugavā ieradās ar Krievijas karogu un tā krāsās.

Taču pret Matuli šādas sankcijas netika piemērotas.

Neskatoties uz to, viņa vasarā parādījās Krievijas propagandistu uzturētos informācijas resursos.

Tur Matule klāstīja, ka Latvijā viņas draugus un viņu noklausoties, izsekojot drošībnieki – viņai neesot citu variantu, kā vien bēgt uz Minsku.

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon

Pulveri, papīri, maisiņi?

Kopš tā laika Matule uztur “TikTok”, “Telegram” kontus, kuros kaismīgi atbalsta Krievijas uzsākto karu Ukrainā, priecājas par iespēju ietīties “īstā Krievijas karogā” un runā par atgriešanos Latvijā “ar tanku”.

Meitenei sevi šādi aktualizējot publiskajā telpā, “Twitter” parādījās foto, video un diskusija, kas liek uzdot virkni jautājumu par to, ko īsti meitene darījusi, kamēr dzīvojusi Latvijā:

Tos ievietojušas personas, kuras sakās meiteni pazīstam. Video Matule redzama tādā pašā apģērbā, kādā sniegusi interviju propagandas medijiem ārpus Latvijas.

Nav, protams, simtprocentīgas skaidrības par to, kas ir tas process, kas redzams ar viedtālruni uzfilmētajos kadros.

Skaidri gan var redzēt, ka Viktorija salocītās papīra loksnēs ir sabirdinājusi krāsainus pulverus un kaut kāda veida vielas. Blakus viņai, šķiet, atrodas aizspiežamie plastmasas maisiņi.

Pieļaujams, ka tie ir sava veida rokdarbi vai kāds meitenes hobijs, par kuru viņa saviem sekotājiem sociālajos tīklos publiski pagaidām stāstīt izvairās.

Jauns.lv izdevās noskaidrot identitāti un sazināties ar šī satura ievietotāju “Twitter”, kas apgalvoja, ka pirms šīs vasaras Matule par politiku un starptautiskajām norisēm neesot izrādījusi nekādu interesi, lai arī šobrīd viņas sociālie tīkli sastāv teju ekskluzīvi no Krievijas ārpolitikas slavināšanas un Rietumu gānīšanas.

No Rīgas uz Minsku vai Maskavu, kur vieglāk atbalstīt Krievijas karu

Jauns.lv vērsās Valsts policijā (VP), lai noskaidrotu vai Matule jebkad, jebkādu iemeslu dēļ ir nonākusi likumsargu redzeslokā, taču VP norādīja, ka nav tiesīga sniegt informāciju par konkrētu privātpersonu.

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon

Jāpiebilst, ka uz Baltkrieviju šogad pārbraukuši vairāki prokrieviskie aktīvisti no Latvijas, minot “vajāšanu”, “neizturamo rusofobiju” un tamlīdzīgus iemeslus.

Kā iemeslu minot “valsts attieksmi pret krievvalodīgajiem”, projām aizbrauca arī aktīvists Aleksandrs Cvetkovs, kura veidotais sociālo tīklu saturs piesaistīja Latvijas drošības iestāžu uzmanību.

Dodoties uz Baltkrieviju, Latviju pameta arī Iļja Karoza – jaunietis no bēdīgi slavenās organizācijas “Academy Kids TV”, kurš Baltkrievijā intervēja diktatoru Aleksandru Lukašenko.

Jādomā, ka “lielo aktīvistu staigāšanu” lielā mērā tomēr veicinājis Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, jo vairākiem no aprakstītajiem, spriežot pēc viņu stāstītā, tas palīdzējis pieņemt lēmumu.

Lielu daļu Latviju pametušo aktīvistu savos resursos ir intervējis un atspoguļojis krievu žurnālists Aleksejs Stefanovs.

Savulaik viņš darbojies Rīgā, taču jau kādu laiku uzturas Krievijā un publiski ir kaismīgs Krievijas uzsāktā kara atbalstītājs.

Īpaši aktīvs Stefanovs ir savā “Telegram” kontā, kur viņam ir vairāk nekā 6000 sekotāju, bet medijam “Sputnik” kopš 24. februāra jau paguvis intervēt vairākus ar Latviju saistītus prokrieviskos aktīvistus.