foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
VDD aizturējis "Baltijas antifašisti", kurai ir saiknes ar "Latvijas krievu savienību"
Šodien „Telegram” grupās, kuras regulāri izplata Kremļa propagandu, un kuras ir saistītas ar Latviju, parādījās informācija, ka LKS aktīviste Tatjana Andrijeca neatbild uz telefona zvaniem un nav pārnākusi mājās.
Sabiedrība
2023. gada 7. februāris, 15:46

VDD aizturējis "Baltijas antifašisti", kurai ir saiknes ar "Latvijas krievu savienību"

Jauns.lv

VDD izplatītajā preses paziņojumā, neminot personas vārdu, informēja, ka aizturēta Krievijā bāzētā grupējuma „Baltijas antifašisti” aktīviste. Jauns.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētā ir ar „Latvijas krievu savienību” (LKS) saistītā Tatjana Andrijeca.

Valsts drošības dienests (VDD) informēja, ka pirmdien, 6. februārī, aizturējis prokremlisku aktīvisti, kura saskaņā ar dienesta rīcībā esošo informāciju ir iesaistīta pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstās aktivitātēs saziņas lietotnē "Telegram" izveidotā kanālā "Baltijas antifašisti".

Aktīviste kopā ar citiem patlaban Krievijā dzīvojošiem Latvijas valstpiederīgajiem VDD 2022. gada 28. novembrī sāktajā kriminālprocesā tiek turēta aizdomās par palīdzības sniegšanu Krievijai pret Latviju vērstā darbībā, izvēršot sistemātiskus propagandas un ietekmes pasākumus saziņas lietotnē "Telegram".

Aizturētā persona ir viena no kanāla "Baltijas antifašisti" administratoriem un moderatoriem. 

Persona kopš 2022. gada augusta dzīvoja Krievijā, taču nesen ieradās Latvijā.

"Latvijas krievu savienība" kārtējo reizi protestē pret pāreju uz mācībām latviešu valodā

7. septembrī apmēram 100 cilvēki sapulcējušies netālu no Saeimas, lai Latvijas Krievu savienības (LKS) organizētajā sapulcē protestētu pret mazākumtautību skolu ...

gallery icon

Lems par drošības līdzekli-apcietinājumu Andrijecai

Šodien „Telegram” grupās, kuras regulāri izplata Kremļa propagandu, un kuras ir saistītas ar Latviju, parādījās informācija, ka LKS aktīviste Tatjana Andrijeca neatbild uz telefona zvaniem un nav pārnākusi mājās.

Zināms, ka Andrijeca gadiem ilgi aktīvi atbalstījusi 9. maija „Uzvaras svētku” organizēšanu un prokrieviskās partijas LKS darbību.

VDD Andrijecu aprakstījis arī savā 2021. gada pārskatā. Minēts, ka 2021. gada otrajā pusē viņa iecelta par nereģistrētās organizācijas "Krievijas tautiešu Latvijā jauniešu padomes" vadītāju.

Esot šajā amatā, 2021. gada oktobrī Andrijeca apmeklēja Maskavā notikušo 7. Vispasaules Krievijas tautiešu kongresu.

VDD informē, ka personas uzturēšanās vietā veikta tiesas sankcionēta kratīšana, iegūstot dažādus datu nesējus, kuru saturu izvērtēs turpmākās izmeklēšanas gaitā. Tuvākajā laikā tiks lemts par procesuālā statusa un drošības līdzekļa piemērošanu aizturētajai personai.

Vēl nesen „Baltijas antifašisti” savā „Telegram” grupā izvietoja foto, kuros redzami iesniegumi Krievijas Izmeklēšanas komitejai.

Tajos aktīvisti bija vērsušies pret virkni latviešiem, kuri Latvijas teritorijā aktīvi atbalsta Ukrainu un kritizē Krieviju.

Iesniegumos tāpat uzskaitītas personas, kuras, pēc „antifašistu” domām un informācijas, ir no Latvijas un karo Ukrainas pusē.

Latvijas Krievu savienība protestā aicina "nodrošināt sociālo un nacionālo taisnīgumu"

Latvijas Krievu savienības (LKS) protesta pasākums, lai prasītu Latvijā "nodrošināt sociālo un nacionālo taisnīgumu", sestdien pulcējis pāris simtus cilvēku.

gallery icon

Draud Latvijas iedzīvotājiem ar nošaušanu un citiem sodiem

Pēdējos mēnešus Latvijas sabiedrību sociālajos tīklos te kaitina, te smīdina savdabīgu uz Maskavu no Rīgas aizbēgušu prokrievisko aktīvistu kopiņa, kura sevi dēvē par “Baltijas antifašistiem”.

Šo grupu publiski reprezentē Latvijas valstspiederīgais Sergejs Vasiļjevs, kurš Krievijas medijos ir pataisīts par drosmīgu krievu pasaules aizstāvi, kurš “knapi izsprucis no Baltijas fašistu nagiem”.

Aktīvistu grupiņa plašāku ievērību guva pagājušā gada izskaņā, kad 5. novembrī aktivizējās sociālajā tīklā “Telegram”.

Līdz šim aktīvisti izcēlušies ar vairākām pret Latviju, tās valsts amatpersonām, politiķiem un iedzīvotājiem vērstām aktivitātēm, kas gan būtībā aprobežojas ar internetā sarakstītām riebeklībām.

Viņu resursos 13. Saeimas deputāta Jāņa Iesalnieka (NA) fotogrāfijai blakus ievietotas saites uz viņa sociālo tīklu profiliem, pierakstīts, kur viņš dzīvo un tas, ka viņam ir trīs bērni.

Minēts, ka parlamentā Iesalnieks balsojis par PSRS pieminekļu aizvākšanu un beigās teikts: “Aicinām Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteju uzsākt pret šo fašistu krimināllietu.”

Līdzīgi darīts arī ar Latvijas Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) fotogrāfiju, un arī spēlfilmas “Dvēseļu Putenis” aktieris Oto Brantevics izpelnījies Maskavā paslēpušos antifašistu dusmas.

Aktīvisti turklāt bija izvēlējušies kādu adresi Jūrmalā, pasnieguši to saviem sekotājiem kā Rinkēviča dzīvesvietu un virs tās kartes ekrānuzņēmumā uzzīmējuši mērķi, piesaucot Krievijas “Z karu” Ukrainā un tā metodes.

Ne mazāk draudīgs teksts pavada ekrānuzņēmumus, kuros redzami Saeimas deputātu balsošanas rezultāti balsojumā “Par atteikšanos no deputātu grupu veidošanas sadarbības veicināšanai ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas parlamentiem” un par grozījumu likumā “Par 1994. gada 30. aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem”, kas attiecīgi kalpoja par juridisku pamatu PSRS pieminekļu demontāžai.

Policija aiztur Ždanokas kompānijā esošu piketētāju no ārvalstīm

Leģionāru piemiņas gājiens piektdien Rīgā kopumā aizritēja mierīgi, tomēr pie Brīvības pieminekļa izcēlās vairāki tradicionāli novērojami konflikti starp pretēji domājošajiem, ...

gallery icon

“Lūk, jums divi nošaujamo saraksti!” rakstīts blakus vārdiem un uzvārdiem.

Papildus šim grupā regulāri tiek slavināts Krievijas karš Ukrainā, Kremļa vai jebkādu tā politikas kritizēšanu momentā nodēvējot par “nacismu”.

Grupa arī centusies Krievijā savest kopā tos Baltijas valstu piederīgos, kuri karo vai ir karojuši Donbasa separātistu pusē.

“Baltijas antifašisti” arī lepni publicējuši dažādu Latvijas Zemessardzes bataljonu izvietojumu koordinātas, tādējādi cenšoties radīt par sevi iespaidu kā par nopietnu draudu, un mudināt vietējos atbalstītājus vākt detalizētu informāciju par šīm vietām.

Aplūkojot šos koordinātu sarakstus tuvāk gan jāsecina, ka daudz precīzāku, aktuālāku un pilnīgāku informāciju sniegtu Zemessardzes izdalītie bukletiņi un līdzīgi materiāli, kuri ir brīvi pieejami ikvienam jebkurā no daudzajiem atvērto durvju pasākumiem.

“Antifašistu” barvedis lepojas, ka palīdzējis Donbasa separātistiem

Pats Sergejs Vasiļjevs līdz šim Latvijā nav bijis pārlieku zināms, taču Krievijas finansētie propagandas resursi šo “publicistu” un “krīzes komunikatoru”, kā viņam labpatīk sevi dēvēt, periodiski saulītē izceļ jau kopš 2015. gada.

Vēl 2014. gadā, sākoties Krievijas atbalstītiem nemieriem Ukrainas austrumos, Vasiļjevs vadīja uzņēmumu Helsinkos, Somijā, kurš nodarbojās ar lauksaimniecības aprīkojuma tirgošanu Krievijā.

Drīz vien Somijā pret viņu tika uzsākts kriminālprocess par terorisma finansēšanu, naudas atmazgāšanu un nodokļu nemaksāšanu.

Lieta tāda, ka kādā brīdī Vasiļjevs izdomāja savu firmu izmantot, lai vāktu visdažādākā veida palīdzību ārpus Krievijas un nosūtītu to Donbasā karojošajiem Kremļa atbalstītajiem separātistiem.

To pamanīja gan Somijas, gan arī Vasiļjeva izcelsmes valsts – Latvijas – atbildīgās iestādes.

Rezultāts – Vasiļjevam Somijā tika piespriests trīs gadu cietumsods, tiesai pilnībā apmierinot prokurora prasību.

Taču Vasiļjevs nav izcietis ne dienas no pirmajā instancē piespriestā soda. Iepriekšējā gada rudens sākumā viņš pameta Latviju caur Igauniju. Pats saka – pilnībā legāli, paklausot “zinošu cilvēku ieteikumam”, un nu ir patvēries Krievijā.

Iespēja rīkoties Vasiļjevam bija, jo viņš personīgi vēl nebija saņēmis Somijas tiesas spriedumu, apgalvots “Sputnik” intervijā.

Šo visu Vasiļjevs atklāja arī no Rīgas uz Maskavu aizbēgušam “Sputnik” resursa propagandistam Aleksejam Stefanovam.

Tajā pašā intervijā viņš arī atzīst, ka oficiāli uz Donbasu neko nesūtīja – dokumentos meloja, ka vienkārši nodarbojas ar biznesu Krievijā. Taču faktiski ar visu sirdi, dvēseli un materiālajām iespējām atbalstīja separātistu kaujiniekus Ukrainas austrumos.

Viņaprāt, likumu sargājošās iestādes uzmanību pievērsušas, redzot, kādos apjomos Vasiļjevs iegādājas medicīnas preces.

Interesanti, ka laikā, kamēr Vasiļjevs cīnās pret “kolektīvajiem Rietumiem”, viņa meita Simona Vasiļjeva-Havkinsa, dzīvo ASV un ir precējusies ar ASV pilsoni, kurš profesionāli ir saistīts ar ASV Jūras spēkiem.

Abiem jauniešiem ir ļoti liberāli, progresīvi uzskati, kurus viņi nekaunas paust sociālajos tīklos.

Aktīvistu grupējumā darbojas arī citi Latvijas valstspiederīgie, kuri izceļojuši uz Baltkrieviju vai Krieviju, saprotot, ka Latvijā viņiem par šādu rīcību būs jāatbild likuma priekšā.