No Igaunijas izraidītajam Kremļa aktīvistam pamatīgas nepatikšanās — ievainots Krievijas propagandistu nogalinājušā sprādzienā
Sergejs Čauļins (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 3. aprīlis, 08:26

No Igaunijas izraidītajam Kremļa aktīvistam pamatīgas nepatikšanās — ievainots Krievijas propagandistu nogalinājušā sprādzienā

Jauns.lv

No Igaunijas izraidītā Kremļa aktīvista Sergeja Čauļina nedienas turpinās — viņš cietis sprādzienā Sanktpēterburgas kafejnīcā, kad tika nogalināts Krievijas kara propagandists Vladlens Tatarskis, vēsta Igaunijas laikraksts “Postimees”, atsaucoties uz Krievijas Ģeogrāfiskās biedrības locekļa Vladimira Derveņova paziņojumu sociālajā tīklā “VKontakte”.

“Draugi, šodien terora aktā Pīterā cieta divi man tuvi cilvēki. Ļoti lūdzu jūsu lūgšanas par Tatjanas un Sergeja veselību,” viņš rakstīja, norādot uz žurnālisti Tatjanu Ļubinu un Sergeju Čauļinu.

“Sprādziens Pīteras kafejnīcā, kur ievainots (ne bīstami) arī Sergejs Čauļins — jauns neatgriešanās punkts mums visiem. Ļoti, ļoti slikti,” sociālajā tīklā “Facebook” izteicās Igaunijas Centra partijas pārstāve Eiropas Parlamentā Jana Toma.

Tatarskis, īstajā vārdā Maksims Fomins, bija viens no Krievijas pazīstamākajiem militārajiem blogeriem. Vietnē "Telegram" viņam sekoja vairāk nekā 560 000 cilvēku.

Tatarskis neslēpa savu atbalstu Krievijas uzsāktajam karam Ukrainā. Īpašu slavu viņš ieguva pagājušajā gadā pēc tam, kad ievietoja Kremlī filmētu video, kurā sacīja: "Mēs uzvarēsim visus, mēs visus nogalināsim, mēs visus aplaupīsim pēc vajadzības. Tā, kā mums tas patīk."

Nekomerciālās organizācijas “Krievijas tautieši Eiropā” vadītājs un “Nemirstīgā pulka” akciju organizētājs Čauļins pameta Igauniju 14. februāra vakarā un devās uz Krieviju. Saskaņā ar Likumu par ārzemniekiem, pastāvīgās uzturēšanās atļauju var anulēt, ja persona apdraud sabiedrisko kārtību un valsts drošību. Laikraksts “Postimees” vēstīja, ka “antifašistu” kustības aizsegā Igaunijas nepilsonis Čauļins gadiem ilgi kurināja nacionālo un politisko naidu, kalpojot par Kremļa agresīvās politikas propagandas ruporu.

Taču Dzimtene Čauļinu nesagaidīja ar atplestām rokām. Krievu robežsargi viņam atņēma telefonu un ieslodzīja maziņā kamerā. Kremļa aktīvistam Dzimtenē pat nepiedāvāja tēju — “Mums nav tāda pakalpojuma!”, pēc tam iesēdināja autobusā, aizveda līdz Sanktpēterburgai un tur izmeta ārā.