Noskaidroti Latvijas labākie skolu ēdinātāji 2024./2025. gadā
foto: Ekrānuzņēmums no Latvijas Televīzijas.
Par labāko Latvijas ēdinātāju šajā mācību gadā atzīta Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija.
Sabiedrība

Noskaidroti Latvijas labākie skolu ēdinātāji 2024./2025. gadā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Noslēdzies konkurss "Latvijas labākais skolu ēdinātājs" 2024./2025, kurā par labāko Latvijas ēdinātāju šajā mācību gadā atzīta Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija.

Noskaidroti Latvijas labākie skolu ēdinātāji 2024....

Latvijas Diētas un Uztura speciālistu asociācijas (LDUSA) un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) organizētajā konkursā “Latvijas labākais skolu ēdinātājs” par šī gada uzvarētāju kļuvusi Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija, saņemot augstāko vērtējumu visu reģionu kopvērtējumā.

Par reģionālo uzvarētāju Kurzemē tika atzīta Piltenes pamatskola, Latgalē - Špoģu vidusskola, Vidzemē – Sējas pamatskola, Zemgalē – Jēkabpils 2. vidusskola, bet Rīga – Rīgas Teikas vidusskola.

Kā norāda konkursa organizatori, šogad pavāru komandām, papildus aprakstam par savu darbu, pirmo reizi bija jānorāda arī izmantoto produktu izcelsme. Tas ļāva žūrijai detalizētāk novērtēt vietējo produktu iekļaušanu skolu ēdienkartēs.

Īpašs atzinības apbalvojums šogad piešķirts Jēkabpils 2. vidusskolai – par aktīvu Latvijas ražotāju atbalstu, izmantojot vietējos produktus skolu ēdināšanā. “Vietējo produktu iekļaušana ēdienkartēs ne vien nodrošina bērniem kvalitatīvu uzturu, bet arī stiprina vietējo lauksaimniecību un veicina lauku attīstību,” uzsver LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Šogad vairākās skolās novērota pozitīva tendence – pašizaudzētu dārzeņu, zaļumu un garšaugu iekļaušana maltītēs. Šī iniciatīva gan uzlabo ēdienu uzturvērtību, gan palīdz skolēniem izprast pārtikas izcelsmi un sastāvdaļas. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina, ka profesionālās izglītības iestādes drīkst izmantot pašu audzētus primāros produktus (piemēram, kartupeļus, burkānus, salātus, sīpolus), ja ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs ir reģistrēts PVD – papildu reģistrācija nav nepieciešama.

LDUSA valdes locekle, uztura speciāliste Alīna Kirillova atzinīgi novērtē, ka vairākās skolās bērniem tiek piedāvātas izvēles iespējas, piemēram, salāti vai sagriezti dārzeņi, un mērces tiek pasniegtas atsevišķi. “Ļoti svarīgi ir arī, lai skolā būtu cilvēki, kuri seko līdzi bērnu ēšanas paradumiem – cik un ko viņi apēd, lai nodrošinātu nepieciešamo uzturvielu uzņemšanu,” uzsver speciāliste.

Konkursa projekta vadītāja un LDUSA uztura speciāliste Guna Bīlande piebilst, ka “diemžēl šogad, papildus ierastajām problēmām ar pārmērīgu sāls un cukura lietojumu, novērots arī paaugstināts tauku saturs skolēnu ēdienkartēs". "Aicinām pavārus pievērst lielāku uzmanību izmantoto tauku daudzumam, lai mazinātu veselības riskus, tostarp aptaukošanos,” vēsta Bīlande. Lai celtu izpratni un uzlabotu skolu ēdināšanas kvalitāti, LLKC turpinās organizēt apmācības skolu pavāriem visā Latvijā.

Konkursa žūrijas sastāvā šogad bija iekļauti šādi profesionāļi: uztura speciālistes Guna Bīlande, Lizete Puga, Alīna Kirillova, Annija Niegliņa, Anastasija Sabadaševa, Olga Ļubina un pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta. 

Pērn konkursa "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā" uzvarēja Rīgas 34. vidusskola, bet 2022. gadā – Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskola. Konkurss tiek rīkots ar Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla atbalstu aktivitātes "Vietējo lauksaimniecības produkcijas ražotāju un mājražotāju atbalsta programma" ietvaros.