FOTO: Latvijas suņi gādā par drošību Parīzē
foto: AFP/Scanpix
Parīzē pie leģendārā Luvras muzeja arī Latvijas robežzsargi ar suņiem.
Sporta zvaigznes
2024. gada 27. jūlijā, 04:50

FOTO: Latvijas suņi gādā par drošību Parīzē

Laura Blumberga

Kas Jauns Avīze

Uz olimpiskajām spēlēm Parīzē devušies ne tikai mūsu sportisti, bet arī Latvijas komisāru rekšu komanda – trīs Valsts robežsardzes kinologi ar suņiem.

FOTO: Latvijas suņi gādā par drošību Parīzē...

Viņu vidū ir Valsts robežsardzes koledžas pārstāvis Edvīns Mičuļs ar dienesta suni Bris, pilnā oficiālajā vārdā –  Bris Gods of Hermannstadt. Bris ir beļģu aitu suns, šīs šķirnes pārstāvji ir ļoti enerģiski, gudri, labi apmācīti un paklausīgi suņi, kuriem var uzticēt nopietnu dienestu.

Specializējas sprāgstvielās

Bris specializācija ir sprāgstvielu meklēšana. Ikdienā abi strādā Valsts robežsardzes koledžā un apmāca gan Valsts robežsardzes, gan citu Latvijas tiesībsargājošo iestāžu kinologus, sadarbojas ar Valsts policiju ieroču meklēšanā. Parīzes olimpiskajās spēlēs Edvīns, Bris un citi kinologi ar saviem suņiem ieņem ļoti svarīgu lomu – gādā par vērienīgā pasākuma drošību.

foto: AFP/Scanpix
Parīzē pie leģendārā Luvras muzeja arī Latvijas robežzsargi ar suņiem.
Parīzē pie leģendārā Luvras muzeja arī Latvijas robežzsargi ar suņiem.

“Kas Jauns Avīze” sazvana Edvīnu pirmdienas rītā, dažas dienas pirms olimpisko spēļu atklāšanas. Viņam ar Bris darbs rit jau vairākas dienas, smagi un intensīvi. Jau piecos no rīta viņi dodas ceļā un strādā līdz pat četriem pēcpusdienā. Bris un Edvīna galvenais uzdevums ir pārmeklēt objektus, kuros tiks rīkoti gan atklāšanas pasākumi, gan pašu sacensību arēnas.

Baudīt Parīzi daudz laika nav

“Ceļš līdz darba vietai mums aizņem kādu stundu. Uz turieni mēs dodamies kopā ar policijas transportu, ar bākugunīm, bet tik un tā ceļā jāpavada diezgan ilgs laiks,” stāsta Edvīns. Viņš, protams, ievērojis, ka Parīze ir ļoti skaista pilsēta, taču šis nav tūrisma brauciens.

“Droši vien Parīzei piemīt tās īpašās emocijas, kas šai pilsētai piedēvētas grāmatās un filmās, taču mums ir tik intensīvs darbs, ka to apskatīt kā tūristiem šoreiz nav laika,” teic kinologs.

Bris jāspēj saost aizdomīgus priekšmetus jebkurā vietā, tieši to viņa tagad dara arī Parīzes kņadā. Cilvēku pūļi, automašīnas,– visa kā apkārt ir ļoti daudz. Gluži pašsaprotams šķiet jautājums – kā suns jūtas šādā jūklī, vai tas netraucē pildīt savus uzdevumus?

foto: no Edvīna Mičuļa arhīva
Baudīt Parīzes šarmu daudz laika nav, tomēr foto ar Eifeļa torni fonā mūsējie ir uzņēmuši – robežsardzes kinologi Julianna Matvejeva ar Bestia (pa kreisi), Sergejs Zeļenovskis ar Kardy un Edvīns Mičuļs ar Bris.
Baudīt Parīzes šarmu daudz laika nav, tomēr foto ar Eifeļa torni fonā mūsējie ir uzņēmuši – robežsardzes kinologi Julianna Matvejeva ar Bestia (pa kreisi), Sergejs Zeļenovskis ar Kardy un Edvīns Mičuļs ar Bris.

Edvīns skaidro: “Suns jau kopš kucēna vecuma ir jāsocializē, jāradina pie lielām cilvēku masām. Līdz ar to pieaudzis suns ir pieradis būt tur, kur ir daudz cilvēku, dažādas stresa situācijas, un uz tām reaģē absolūti mierīgi. Taču jāsaprot, ka no pieauguša suņa to var prasīt tikai tādā gadījumā, ja jūs ar kucēnu garas stundas un dienas esat strādājuši pie tā.” 

Reizē arī ģimenes suns

Bris savulaik kā kucēns atvesta uz Latviju no Rumānijas un sākusi aktīvu darbu, lai kļūtu par kārtīgu dienesta suni. Tieši olimpisko spēļu atklāšanas dienā, 26. jūlijā, Bris svinēs dzimšanas dienu – astoņus gadus. 

Darbā Bris ir dienesta suns, kas labi pārzina savus pienākumus, bet pēc darba kļūst par ģimenes mīluli. Edvīns smejas, ka mājās Bris patīk trakulīgas rotaļas ar kaķiem un kā jebkuram sunim garšo arī dažādi suņu kārumi.

Kinologiem galvenā prasība ir – jābūt iespējai suni turēt mājās, tā, lai nav tikai kolēģis, bet arī mīļš ģimenes loceklis. Ja šādu iespēju nav, tad nevar strādāt ar dienesta suni. “Jāsaprot, ka suns strādā un sadarbojas tikai tad, ja viņš uzticas savam cilvēkam, bet uzticība veidojas ne tikai darbā, bet arī pārējā laikā, tāpēc šis ir ļoti svarīgs faktors – šis suns ir pilntiesīgs ģimenes loceklis,” uzsver Edvīns.

foto: Valsts robežsardzes koledža
Valsts robežsardzes koledžā Edvīns Mičuļs un Bris māca, kā meklēt sprāgstvielas.
Valsts robežsardzes koledžā Edvīns Mičuļs un Bris māca, kā meklēt sprāgstvielas.

Rotaļīga un ļoti gudra

Kādas ir Bris labākās īpašības? Edvīnam katrs suns bijis savā ziņā īpašs un talantīgs, arī Bris. Sunīte ir rotaļīga, ļoti gudra un patiešām strādāt griboša, tāpēc arī ikdienā ar viņu pildīt dienesta pienākumus ir ļoti patīkams, kaut arī ne viegls darbs.

“Tas ir tāpat kā mazi bērni – katram sunim ir jāatrod sava pieeja, jāsaprot, kas sagādā vislielāko prieku, un suns pēc darba kārtīgi jāapbalvo, lai viņam būtu motivācija darbam,” teic kinologs.

Edvīns par šādu darbu interesējies kopš bērnības un kinologa karjeru uzsāka 1995. gadā 4. Daugavpils robežsargu bataljonā. 1998. gadā viņš devās strādāt uz toreizējo Rēzeknes robežsargu skolu, kas tagad kļuvusi par Valsts robežsardzes koledžu. “Līdz pat šim brīdim turpinu strādāt kā kinologs, kā arī apmācu kinologus no Valsts robežsardzes teritoriālajām pārvaldēm.”