foto: Edijs Pālens/LETA
Jūtama nervozitāte: gan Gruzija, gan Latvija pirmsspēles treniņos ir ļoti noslēpumainas
Latvijas izlases galvenais treneris Luka Banki, iespējams, varētu būt veicis visai lielas izmaiņas Latvijas izlases aizsardzībā.
Basketbols
2024. gada 2. jūlijs, 14:16

Jūtama nervozitāte: gan Gruzija, gan Latvija pirmsspēles treniņos ir ļoti noslēpumainas

Sporta nodaļa

Jauns.lv

2. jūlija vakarā Latvijas basketbola izlase “Arēnā Rīga” sāks Parīzes olimpisko spēļu kvalifikāciju. Pretiniekos būs Gruzijas izlase, kas pieveikta četras reizes no desmit spēkošanās reizēm. Rīta treniņos pirms vakara mača varēja novērot, ka komandas apzinās spēles nozīmi.

Gruzijas izlase trenējās kā pirmā, Latvijas žurnālistus neielaižot to vērot ātrāk par FIBA noteiktajām piecām minūtēm. Savukārt Gruzijas atbraukušais žurnālists gan tika ielaists jau 15 minūtes pirms treniņa beigām. Tā lēma Gruzijas jaunais treneris Aleksandars Džikics, kas nozīmē - treniņā tika pieslīpēta taktika vakara spēlei un speciālists nav vēlējies, lai pārstāvji no Latvijas ko varētu pamanīt.

Tā gan ir visai ierasta prakse, kad komanda pirmsspēles treniņā atkārto kādus jaunākus vai specifiskākus taktiskos risinājumus, kas varētu būt paredzēti tieši konkrētajam pretiniekam.

To, ka taktikā ir kādas jaunas vēsmas, pēc treniņa atnākušajiem žurnālistiem akcentēja viens no Gruzijas līderiem Tornike Šengelija. “Jā, mums ir pāris jaunas taktiskās iestrādnes. Lai arī vēl esam pārmaiņu procesā, uzskatu, ka būsim gatavi vakara spēlei.” Viņš savas karjeras laikā spēlējis kopā ar vairākiem Latvijas izlases spēlētājiem - Dāvi Bertānu, Jāni Timmu, Jāni Strēlnieku un Rihardu Lomažu, bet pēdējā sezonā viņu trenēja Luka Banki.

Jā, zinu daudz par Latvijas spēlētājiem. Ir bijis patīkami ar viņiem visiem būt komandas biedram. Spēlē gan draudzība aizmirsīsies,” teica Šengelija, kurš gan īsti nezina, ko sagaidīt taktiski no trenera Banki. “Esam par šo spēli jokojuši. Jā, Latvijas izlases spēles stilā un kombinācijās var novērot atsevišķas līdzības ar “Virtus”, taču izlasē spēlē pavisam citi basketbolisti.”

Kā svarīgāko Šengelija uzskaitīja ierobežot Latvijas izlases metienu precizitāti. “Ja viņiem aizies metieni no distances, tā būs grūti apturama komanda,” uzskata Gruzijas izlases līderis, kura viens no sapņiem ir to aizvest uz olimpiskajām spēlēm.

Uzreiz pēc Gruzijas izlases treniņš bija Latvijas valstsvienībai, kas žurnālistus izvēlējās laist tikai pēc tam, kad tika iziets cauri visām taktiskajām niansēm. Visdrīzāk tajās lielāka vērība tika pievērsta spēlei aizsardzībā. Pēc treniņa varēja novērot, ka Latvijas izlasē valda pozitīva atmosfēra - visi ir gatavi spēlei.

Sagaidāms, ka šovakar spēkosies divi dažādi stili. Gruzija dod priekšroku lēnākai spēlei, bet Latvija - ātrākai. Jau pirms spēles komandu pārstāvji izteikušies, ka tai, kurai izdosies uzspiest savu spēles tempu, būs arī labākas izredzes uzvarēt. Latviju uz priekšu varētu dzīt atnākušie līdzjutēji un visai ticams, ka “Arēna Rīga” būs pārpildīta, kā jau tas bijis pēdējos gados Latvijas vīriešu izlases spēlēs.

Parīzes olimpisko spēļu Rīgas kvalifikācijā bez Latvijas un Gruzijas vēl cīnās Filipīnas, Brazīlija, Kamerūna un Melnkalne. No katras grupas pusfinālā iekļūs divas labākās, pēcāk aizvadot pusfinālus - A grupas uzvarētāja pret B grupas otro vietu, B grupas uzvarētāja pret A grupas otro vietu. 7. jūlijā finālā noskaidrosies ceļazīmes ieguvēja.