foto: Paua Čurkste/LETA
Gruzijas līderu ierobežošana, ātra spēle un treneru duelis: Latvijas basketbolisti sāk olimpisko kvalifikāciju
Olimpiskās kvalifikācijas pirmajā mačā varam būt droši, ka Latvija būs ātrākā komanda laukumā.
Basketbols
2024. gada 2. jūlijs, 09:57

Gruzijas līderu ierobežošana, ātra spēle un treneru duelis: Latvijas basketbolisti sāk olimpisko kvalifikāciju

Sporta nodaļa

Jauns.lv

2. jūlija vakarā Latvijas basketbola izlase ar maču pret Gruziju sāks cīņu par nākamo sapni – tikšanu olimpisko spēļu turnīrā. Pirms spēles noskaņojums Latvijas nometnē ir labs, bet, lai gūtu pirmo uzvaru, nepieciešams uzlabojums sniegumā, pretinieku līderu ierobežošana un labu taktisko iestrādņu realizēšana laukumā.

Latvijas basketbola izlase uasāks cīņu par vietu Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Pirmā pretiniece būs Gruzija, kas pirms gada pārliecinoši tika apspēlēta pārbaudes spēlē (82:57). Pēc pieticīga spēles sākuma otrajā puslaikā pretinieki tika krietni satriekti ar Latvijas izlases  ātrajām pārejām un saspēli, turklāt Gruzijas spēlētāji Latvijas grozā iemeta tikai 18 punktus.

Pirms 2023. gada pārbaudes spēles Latvija Gruziju nebija uzvarējusi 12 gadus. Kopējā bilance pret šīs valsts izlasi latviešiem nav pozitīva – desmit spēlēs izcīnītas tikai četras uzvaras. Divi panākumi gūti 1998. un 1999. gadā Eiropas čempionāta kvalifikācijā, bet bez 2023. gada uzvaras arī 2011. gadā šīs valsts izlase apspēlēta pārbaudes mačā. Lai kvalifikāciju sāktu ar uzvaru, laukumā būs jāpaveic vairāki iepriekš sagatavotie mājasdarbi.

Jāspēlē sava spēle

Triviālākā atbilde komandu sporta spēlēs ir spēlēt savu spēli, taču Lukas Banki vadībā turēšanās pie sava rokraksta nesusi izlasei lielākos panākumus. Tas nozīmē, ka Latvija dalās ar bumbu uzbrukumā, meklējot partnerim vēl labāku uzbrukuma iespēju, nekā ir pašam, kas palīdz trāpīt metienus ar augstu precizitāti, bet aizsardzībā nežēlot sevi, spēlēt fiziski,  ar augstu pašatdevi (gandrīz uz soda robežas) un  bieži mainīties pie aizsegiem, liekot pretiniekiem meklēt uzbrukuma iespējas, spēlējot viens pret vienu.

Pārbaudes mačos gan pret Somiju, gan Ēģipti līdz galam nemanījām iepriekš redzēto basketbolu. Arī galvenais treneris Luka Banki pēc abiem mačiem publiski norādīja, ka nav līdz galam apmierināts ar laukumā notikušo. Lai pārspētu Gruzija, svarīgi var būt spēlēt ātri, un labi izspēlēt līdz brīvam metienam. Pārbaudes mačos varēja novērot labu bumbas kustību, kas gan nerezultējās precīzā metienā – gan no tālmetienu līnijas (11/37 un 7/31), gan soda metiena līnijas (ap 60-65% precizitāte) Latvijai noteikti būs nepieciešami uzlabojumi.

Sava spēle būs jādemonstrē arī aizsardzībā. Lai uzvarētu, būs jāspēlē kā komandai (ar daudz kvalitatīvām un pamatotām palīdzībām), kas šovasar vēl nav novērots. Atklāts paliek jautājums, kā izdosies kompensēt Andreja Gražuļa veikumu abos laukuma galos. Tieši koknesietis bijis viens no galvenajiem Latvijas panākumu kaldinātājiem pēdējos gados. Iespējams, aizstājējs varētu būt Mareks Mejeris, kurš ir izteikts melnā darba darītājs. Tāpat nav izslēgts, ka ļoti liela loma tiks atvēlēta Rolandam Šmitam, kurš gan vēl nav sasniedzis labāko sportisko formu pēc potītes savainojuma Kauņas "Žalgiris" sezonas izskaņā. Dienu pirms spēles treniņā komanda izmantoja visu tai atvēlēto laiku, kas bija gandrīz divas stundas. Pēc tā komandas basketbolisti visi kā viens minēja, ka ar rītdienu koncentrēšanā un mobilizācija spēlei būs citā līmenī.

Jāierobežo Gruzijas garie spēlētāji

Spēlē pret Gruzija gaidāma divu dažādu basketbola spēles stilu sadursme – Gruzijai patīk spēlēt lēni, ar uzbrukuma 24 sekunžu laika izmantošanu gandrīz pilnā apmērā, kamēr Latvija varētu piedāvāt dinamiskāku basketbolu, ar uzsvaru uz ātrām pārējām, kas var radīt arī daudz ātri izmestus metienus.

Viens no galvenajiem uzdevumiem aizsardzībā būs ierobežot garos spēlētājus – Lukas Banki trenētās Boloņas “Virtus” līderi Torniki Šengeliju, Orlando “Magic” centru Gogu Bitadzi un Sanantonio "Spurs" uzbrucēju Sandro Mamukelašvili. Bitadzem un Mamukelašvili aiz muguras visvairāk aizvadīto spēļu sezona NBA karjerās, bet Šengelijas spēli labi zina gan vairāki Latvijas izlases spēlētāji, gan Luka Banki. Itālis viņu trenējis visu pagājušo sezonu Boloņas “Virtus”, bet bez Riharda Lomaža, kurš sezonu arī beidza Itālijā, Šengelija karjeras laikā spēlējis vienā komandā ar Dāvi Bertānu, bet vēlāk Jāni Timmu Vitorijas “Baskonia” (Šajā komandā ar gruzīnu kopā spēlējis ar šoreiz izlasē neiekļuvušais Artūrs Kurucs) un Jāni Strēlnieku Maskavas CSKA.

“Pēdējā reizē viņu pakaitināju,” par sarunām ar Šengeliju vēl sagatavošanās posmā teica Lomažs. “Kad viņš spēlēja “Baskonia”, un Dairis spēlēja Bilbao, tad viņi sakāvās. Teicu, ka Rīgā būs otrais raunds. Lai gatavojās,” turpināja viens no Latvijas izlases līderiem.

Bez trīs garajiem spēlētājiem nozīmīga loma var tikt atvēlēta naturalizētajam basketbolistam Džo Tomasonam. Viņam tas kļūs par pirmo nozīmīgo turnīru Gruzijas izlases sastāvā, jo pirms Aleksandara Džikiča kļūšanas par galveno treneri, tās izlasē spēlēja Tadeuss Makfādens. Tomasons, kurš sezonu ACB līgas klubā “Granada”, 2023./2024. gada sezonas beigas jau varēja pavadīt Eirolīgas klubā “Maccabi”. Tiesa, Izraēlas spēcīgākajā basketbola klubā viņam bija visai simboliska loma, rotācijā paliekot ne viena aiz Lorenco Brauna un Veida Boldvina, bet arī Tamira Blata un Džona Bartolomeu.

Treneru duelis

Spēlē pret Gruziju būs vērojams arī taktiski gudru treneru duelis – Lukas Banki pret Aleksandaru Džikiču. Banki jau līdz šim ir pierādījis savas taktiskās pielāgošanās prasmes un spēju atrast īstos pieciniekus laukumā spēles laikā. Džikičs ir taktiski gudrs treneris, kurš pievērš uzmanību sīkumiem. Traucēt īstenot savu filozofiju viņam gan var ierobežotais Gruzijas izlases spēlētāju resurss. Vismaz aizsargu un uzbrucēju pozīcijā Latvijai varētu būt priekšrocības.

Līdz ar pērnā gada Pasaules kausa beigām Gruzijas izlasē noslēdzās viens septiņu gadu cikls, kurā par valstsvienības galveno treneri strādāja grieķis Iliass Zuross. Viņa vietā tika atrasts Aleksandars Džikičs, kurš pameta darbu ambiciozajā Jeruzalemes “Hapoel”, lai varētu strādāt ar Gruzijas izlasi. Džikičs karjeras laikā strādājis arī ar tādām komandām kā Ļubļanas “Olimpija”, Podgoricas “Budučnost” (turklāt to ULEB Eirolīgas sezonu laikā), Viļņas “Rytas” (ar kuru neizdevās kvalificēties Eirolīgai), Belgradas “Partizan” un jau minēto Izraēlas klubu, kurā viņa padotais 2022./2023. gada sezonā bija latvietis Mareks Mejeris. Kopā viņi izcīnīja divus titulus – Izraēlas Līgas kausu un Izraēlas kausu, bet Džikičs ieguva sezonas labākā trenera godu. Reiz jau viņš ir strādājis ar kādu no izlasēm, sezonu vadot Ziemeļmaķedoniju. Divtūkstošo gadu sākumā viņš vairākkārt stažējās pie Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandmā Vasaras līgā, kas rezultējās ar darbu par Minesotas “Timberwolves” galvenā trenera Dveina Keisija palīgu no 2005. līdz 2007. gadam, kļūstot tobrīd vien par otro eiropieti šādā statusā – pirmais bija ar Slovēnijas izlasi 2017. gada Eiropas čempiona titulu izcīnījušais Igors Kokoškovs.

Rezonansi izsaucis Lukas Banki lēmums 12 basketbolistu sastāvā neiesaistīt centru Anžeju Pasečņiku. Tomēr Banki bieži vien izcēlies ar drosmīgiem lēmumiem – par tādu var saukt arī uz Pasaules kausa Jāņa Timmas neiesaistīšanu sastāvā. Tas lika Timmam veikt emocionālu ierakstu sociālajos tīklos, tomēr viņš nebija gatavs tobrīd spēlēt uz pilnu jaudu iepriekš gūta ikra muskuļa plīsuma dēļ, no kura vēl nebija līdz galam atjaunojies.

Trīs gadu laikā Banki ar Pasečņiku nav izdevies atrast kopīgu valodu. Trenerim garajā galā patīk spēlētāji, kuri mobilāki un kustīgāki. Un tādi, kuri spēj bez gūtiem groziem uzbrukumā piedalīties vienkārši ar bumbas noķeršanu un nogādāšanu nākamajam partnerim. Aizsardzībā tiek sagaidīta aktīva spēle un augsta pašatdeve.

“Spēles atslēga būs aizsardzība,” dienu pirms mača teica Rodions Kurucs. “Uzbrukumā centīsimies viņus kustināt, jo viņiem nav tādas mobilitātes kā mums.” Rodions, kurš ierasti Banki laikos bijis izlases viens no līderiem, īpaši jau aizsardzībā, bija pārliecināts gan par savu, gan komandas varējumu turnīrā.

Pēc spēles pret Gruziju jau nākamajā dienā Latvijas izlasei gaidāma cīņa pret Filipīnām, bet pēcāk, ja tiks izcīnīta vieta starp divām labākajām grupā, sekos pusfināls sestdien, kad pretī stāsies otras grupas komanda (Brazīlija, Melnkalne vai Kamerūna) Cerēsim, ka arī fināls svētdien. Latvijas izlases visas spēles “Arēnā Rīga” sāksies 19:00 un būs skatāmas TV6 kanālā.