Ambiciozā Gruzija un basketbolu mīlošās Filipīnas - Latvijas basketbolistu pirmie šķēršļi uz olimpisko sapni
foto: AFP/Scanpix
Gruzijas izlases līderis Tornike Šengelija šosezon Lukas Banki vadībā apliecināja, ka var būt viens no labākajiem basketbolistiem Eiropā.
Basketbols

Ambiciozā Gruzija un basketbolu mīlošās Filipīnas - Latvijas basketbolistu pirmie šķēršļi uz olimpisko sapni

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Jūnija vidū oficiālu gatavošanos Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sākusi Latvijas basketbola izlase (Vairāki kandidāti gatavoties uzsāka gan jau jūnija sākumā). To pašu dara arī mūsu basketbolistu pirmās pretinieces apakšgrupā – Gruzijas un Filipīnu izlases. Pirmie sapulcējuši praktiski spēcīgāko sastāvu, kamēr Filipīnām kvalifikācijā nepalīdzēs lielākā basketbola zvaigzne.

Ambiciozā Gruzija un basketbolu mīlošās Filipīnas ...

Gruzijas garais gals

Ja Latvijas izlase pēc veiksmīgā 2023. gada Pasaules kausa, kurā ieņēma piekto vietu, FIBA rangā pacēlusies uz sesto pozīciju, tad Gruzija pašlaik ieņem 23. vietu. Līdzīgi Latvijai, pagājušā gada Pasaules kausā Gruzijas basketbolisti debitēja planētas meistarsacīkstēs, kur piecās spēlēs tika pie divām uzvarām un 16. vietas. Abi panākumi tika gūti pirmajā grupu turnīra posmā, kad ar 85:60 tika apspēlēta Kaboverde, bet ar 70:59 – Venecuēla. Zaudējumi tika piedzīvoti pret Slovēniju, čempioni Vāciju un Austrāliju.

Līdz ar Pasaules kausa beigām Gruzijas izlasē noslēdzās viens septiņu gadu cikls, kurā par valstsvienības galveno treneri strādāja grieķis Iliass Zuross. Viņa vietā tika atrasts Aleksandars Džikičs, kurš pameta darbu ambiciozajā Jeruzalemes “Hapoel”, lai varētu strādāt ar Gruzijas izlasi. Džikičs karjeras laikā strādājis arī ar tādām komandām kā Ļubļanas “Olimpija”, Podgoricas “Budučnost” (turklāt to ULEB Eirolīgas sezonu laikā), Viļņas “Rytas” (ar kuru neizdevās kvalificēties Eirolīgai), Belgradas “Partizan” un jau minēto Izraēlas klubu, kurā viņa padotais 2022./2023. gada sezonā bija latvietis Mareks Mejeris. Kopā viņi izcīnīja divus titulus – Izraēlas Līgas kausu un Izraēlas kausu, bet Džikičs ieguva sezonas labākā trenera godu. Reiz jau viņš ir strādājis ar kādu no izlasēm, sezonu vadot Ziemeļmaķedoniju. Divtūkstošo gadu sākumā viņš vairākkārt stažējās pie Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandmā Vasaras līgā, kas rezultējās ar darbu par Minesotas “Timberwolves” galvenā trenera Dveina Keisija palīgu no 2005. līdz 2007. gadam, kļūstot tobrīd vien par otro eiropieti šādā statusā – pirmais bija ar Slovēnijas izlasi 2017. gada Eiropas čempiona titulu izcīnījušais Igors Kokoškovs.

Gruzijas vīriešu izlase par vietu olimpiskajās spēlēs cīnīsies pirmo reizi vēsturē. Gatavoties turnīram, izlase sāka ar jūnija pirmajām dienām Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi, nometnē vairāk piedaloties jaunajiem spēlētājiem. No 11. jūnija līdz Līgo svētkiem Gruzija gatavošanos turpina Itālijā – vispirms Trevīzo, bet vēlāk Trento, kur gaidāma treniņspēle pret mājinieku izlasi. 24. jūnijā Gruzija pošas uz Rīgu, kur tai pirms turnīra paredzētas divas pārbaudes spēles – vispirms pret Kamerūnu, bet vēlāk Ēģipti.

Raugoties sastāvā, redzams, ka ir viens būtisks iztrūkums. Ribu lūzuma dēļ šajā vasarā Gruzijas izlasei nepalīdzēs pieredzējušais Georgi Šermadīni, kurš ikdienā jau ilgstoši pārstāv Spānijas ACB līgas klubu “Tenerife”. Ierindā plāno būt abi NBA spēlējošie Goga Bitadze un Sandro Mamukelašvili. Bitadze šajā sezonā Orlando “Magic” sastāvā laukumā devās 62 regulārā turnīra spēlēs (5 punkti, 4,6 atlēkušās bumbas), bet Ņujorkā dzimušais Mamukelašvili “Spurs” sastāvā nospēlēja 46 mačus (4,1 punkts, 3,2 atlēkušās bumbas). Jāmin, ka abi šosezon nospēlēja rekordlielu spēļu skaitu savās NBA karjerās.

Latvijas izlases galvenajam trenerim Lukam Banki noteikti vislabāk zināmais pretinieks būs Tornike Šengelija. Viņš spēka uzbrucēju trenējis visas šīs sezonas garumā Boloņas “Virtus” sastāvā. Eirolīgas 33 spēlēs Šengelija vidēji guva 14,5 punktus un izcīnīja piecas atlēkušās bumbas, esot komandas līderis, kura vārds sezonas pirmajā pusē tika locīts pat Eirolīgas vērtīgākā spēlētāja kontekstā, bet sezonas otrajā pusē no ritma izsita vairāk nelieli savainojumi. Gruzijas izlase ir arī viena no tām, kura regulāri piekopj naturalizācijas praksi. Ja līdz Pasaules kausam to pārstāvēja Tadeuss Makfādens, tad šajā vasarā aizsarga rindās piesaistīts Džo Tomasons. Viņš sezonu sāka ACB līgas klubā “Granada”, bet noslēdza Eirolīgas vienībā Telavivas “Maccabi”, kur gan laukumā Eirolīgas mačos tika ļoti fragmentāri. “Zaragoza” sastāvā Spānijā ik pa laikam spēlēja Rati Andronikašvili, kas uzskatāms par talantīgāko jaunās paaudzes pārstāvi Gruzijas basketbolā, tikmēr pārējie spēlētāji pārsvarā pārstāv dažādus Gruzijas klubus. No vietējos klubos spēlējošajiem Latvijas izlases līdzjutējiem noteikti vislabāk varētu būt zināms 38 gadus vecais saspēles vadītājs Giorgi Tsintsadze, kurš savas garās karjeras laikā vairākkārt spēlējis Latvijā, lielākoties pārstāvot Tartu “Rock” komandu.

Gruzijas galvenais spēks noteikti meklējams groza apakšā - Šengelija, Bitadze un Mamukelašvili veido ļoti draudīgu garo galu.

Filipīnu šovs

FIBA rangā 37. vietā esošā Filipīnu basketbolu izlase vien no 21. jūnija sāks gatavoties olimpiskajai kvalifikācijai. To darīs 12 spēlētāji, tādējādi treneri jau pirms nometnes sākuma ir izlēmuši par galējo sastāvu.

Olimpiskajā kvalifikācijā tai nāksies iztikt bez savas lielākās zvaigznes – Džordana Klārksona no Jūtas “Jazz”. Pēdējo sezonu viņš “Jazz” rindās noslēdza ar gūtu 17,1 punktu un izcīnītām piecām atlēkušajām bumbām vidēji 55 maču laikā. Lielākā daļa sastāva spēlē Filipīnu basketbola klubos, bet atsevišķi citās Āzijas līgās – Dvaits Ramoss un Kajs Soto, kurš savulaik bija parakstījis līgumu ar NBA G-līgas komandu “Ignite”, tomēr pandēmijas ierobežojumu dēļ nevarēja doties uz ASV, bet līguma dēļ zaudēja iespēju spēlēt NCAA, lsezonu pavadījuši Japānā, Tamajo – Dienvidkorejā, bet potenciālais līderis Džastins Braunlījs (pirms 10 gadiem pārstāvējis NBA G līgas komandu)  – Indonēzijā.

Vairākiem spēlētājiem dzimšanas vieta nav Filipīnas, taču viņus nevar uzskatīt par naturalizētajiem spēlētājiem, jo viņiem ir šīs valsts saknes - Kriss Ņūsoms, Dvaits Ramoss un Kajs Soto dzimuši ASV. Turpat dzimis arī Džastins Braunlijs, taču viņš gan ir naturalizētais spēlētājs – Filipīnu pasi ieguvis nesen.

Pēc trīs treniņu dienām 24. jūnijā Filipīnu izlase aizvadīs pārbaudes cīņu pret Turciju, kas gan norisināsies aiz slēgtām durvīm. Filipīnas bija viena no mājiniecēm 2023. gada Pasaules kausa ietvaros. Piecās spēlēs tika svinēta tikai viena uzvara, noslēdzošajā mačā ar 96:75 pārspējot Ķīnu. Šis panākums ļāva ierindoties 24. vietā un garantēt vietu olimpiskajā kvalifikācijā. Zaudējumi tika piedzīvoti pret Dominikānas Republiku (81:87), Angolu (70:80), Itāliju (83:90) un Dienvidsudānu (68:87).

Filipīnu basketbola izlase pēdējos gados savu spēli daudz balstījusi uz tālmetieniem, spēli viens pret vienu un daudz skatāmām epizodēm uzbrukumā, jādomā, ka arī šogad nebūs izcņēmums.

Filipīnas ir viena no retajām valstīm pasaulēs, kur basketbols ir pārliecinoši populārākais sporta veids, ko apliecina fakts, ka valstī ir pasaulē lielākā basketbola arēnā – “Philippine Arena”, ar 55 tūkstošiem skatītāju vietu. Filipīnu basketbola izlases (iesauka “Gilas Pilipinas”) spožākie panākumi gan meklējami diezgan senā pagātnē – 1954. gada Pasaules kausa bronzas medaļa. Olimpiskajās spēlēs izlase piedalījusies septiņas reizes (pēdējā no tām 1972. gadā Minhenē), kurās augstākā vieta piektā izcīnīta tālajā 1936. gadā Berlīnē, kur vienīgo reizi startēja arī Latvijas vīriešu basketbola izlase. Toreiz esošie Eiropas čempioni palika vien 15. pozīcijā.

Nebūs pārsteigums, ja arī Rīgā sagaidīsim pamatīgu filipīniešu atbalstu.

Latvijas izlase pret Gruziju līdz šim spēlējusi desmit reizes, tiekot pie četrām uzvarām un piedzīvojot sešus zaudējumus. 2023. gada vasarā pārbaudes spēlē Latvija otrajā puslaikā ielaida tikai 18 punktus, pretinieku sagraujot ar 82:57. Tā kļuva par izlases pirmo uzvaru pār Gruziju 12 gadu laikā. Pret Filipīnām Latvija līdz šim spēkojusies trīs reizes, visās uzvarot. Pēdējo reizi komandas spēkojās 2006. gada augustā pārbaudes spēlēs Dohā, uzvarot latviešiem ar 73:65 un 118:70.

Pret Gruziju Latvija 2.jūlijā sāks Parīzes olimpisko spēļu kvalifikāciju, bet 3. jūlijā aizvadīs maču pret Filipīnu izlasi. No grupas pusfinālā iekļūs divas labākās izlases.