foto: AP/Scanpix
Beļģija ātri gūsti vārtus, iznieko kaudzi izdevību, bet tiek pie pirmās uzvaras
Beļģijas futbolisti kaut cik nomierināties varēja vien pēc Kevina de Brujnes vārtu guvuma mača izskaņā.
Futbols
2024. gada 22. jūnijs, 23:57

Beļģija ātri gūsti vārtus, iznieko kaudzi izdevību, bet tiek pie pirmās uzvaras

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Beļģijas vīriešu futbola izlase sestdien Ķelnē Eiropas čempionāta finālturnīra otrās kārtas noslēdzošajā mačā ar 2:0 (1:0) pārspēja Rumāniju.

Beļģijas labā vārtus guva Juri Tīlmanss un Kevins de Brujne.

Tikko sākoties mačam, beļģi veiksmīgi apstādināja rumāņu uzbrukumu un ātri devās uz pretinieku vārtiem, kur jau mača otrajā minūtē ar precīzu sitienu pēc Romelu Lukaku piespēles izcēlās Tīlmanss, izvirzot vadībā Beļģiju ar 1:0. Pirmajā puslaikā bumbu pārliecinoši vairāk kontrolēja beļģi un Rumānijas vārtsargam Florinam Nicam vairākas reizes nācās glābt savu komandu no vēl zaudētiem vārtiem.

Otrā puslaika ievadā jau pie pretuzbrukuma tika rumāņi, taču Valentins Mihaila sita bumbu pāri Beļģijas vārtiem. Pēc vairākām nerealizētām iespējām 64. minūtē beļģu pārsvaru pretuzbrukumā dubultoja Lukaku, bet neilgi pēc tam VAR norādīja uz aizmuguri un vārtu guvums netika ieskaitīts. Īsi pēc tam Lukaku vēlreiz mēģināja raidīt bumbu pretinieku vārtos, tomēr atkal Rumānijas vārtos nekļūdīgi spēlēja Nica. Arī rumāņi turpināja doties pretuzbrukumā un Deniss Mans sita virsū beļģu vārtsargam, kurš viegli atvairīja sitienu. Nedaudz vairāk kā desmit minūtes līdz pamatlaika beigām pēc tālas vārtsarga Kūna Kastēlsa piespēles Beļģijas kapteinis de Brujne bija ātrāks par pretinieku aizsargu un pārspēja arī rumāņu vārtsargu, kurš bija tālu izskrējis no vārtiem, panākot 2:0.

Piektdien šajā grupā Ukraina ar 2:1 uzvarēja Slovākiju. Tādējādi E grupā pa trīs punktiem ir visām četrām komandām.  Beļģi meistarsacīkstes sāka ar negaidītu zaudējumu 0:1 Slovākijai, savukārt rumāņi arī negaidīti ar 3:0 uzvarēja Ukrainu.

Svētdien sāksies trešās kārtas spēles, katrā apakšgrupā tām sākoties vienā laikā. Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās komandas no trešajā pozīcijā finišējušajām valstsvienībām. 2024. gada Eiropas čempionāts no 14. jūnija līdz 14.j ūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā. Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021. gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.

Beļģijas izlases sastāvs: Kūns Kastēlss, Timotī Kastaņs, Vouts Fēss, Jans Vertongens, Žeremī Doku (Janniks Karrasko, 72. minūte), Juri Tīlmanss (Orels Mangalā, 72. minūte), Amadu Onanā, Amadu Onanā, Artūrs Tēts (Zeno Debatsts, 77. minūte), Kevins de Brujne, Romelu Lukaku, Dodi Lukebakio (Leandro Trosārs, 56. minūte).

Rumānijas izlases sastāvs: Florins Nica, Nikusors Banku, Andrejs Burka, Radu Dragušins, Andrejs Raciu (Dejans Soresku, 90. minūte), Mariuss Marins (Dariuss Olaru, 68. minūte), Valentins Mihaila (Janis Hadži, 68. minūte), Nikolaje Stanču, Razvans Marins, Deniss Mans, Deniss Dragušs (Deniss Alibeks, 81. minūte).