foto: REUTERS/SCANPIX
Serbi piedraudējuši pamest Eiropas čempionātu futbolā
Serbijas futbola izlase pirms spēles pret Slovēniju.
Futbols
2024. gada 20. jūnijs, 16:35

Serbi piedraudējuši pamest Eiropas čempionātu futbolā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Serbijas Futbola federācijas piedraudējusi izstāties no 2024. gada Eiropas čempionāta, ja Eiropas futbola vadošā organizācija UEFA nesodīs Albāniju un Horvātiju par pret Serbiju vērstajiem saukļiem trešdienas savstarpējā spēlē, kas noslēdzās neizšķirti 2:2.

Saskaņā ar Serbijas Futbola asociācijas (FSS) sniegto informāciju B grupas spēles otrajā puslaikā Hamburgā abas līdzjutēju grupas skandēja "Nogalini, nogalini, nogalini serbu".

FSS ģenerālsekretārs Jovans Surbatovičs Serbijas valsts raidorganizācijai RTS sacīja: "Notikušais ir skandalozs, un mēs lūgsim UEFA piemērot sankcijas, pat ja tas nozīmētu neturpināt sacensības. Mēs esam pārliecināti, ka viņi tiks sodīti, jo (UEFA) jau ir reaģējusi uz mūsu aicinājumu no čempionāta izslēgt “tā saukto žurnālistu no Albānijas”. Mēs pieprasīsim, lai UEFA sodītu abas federācijas. Mēs nevēlamies tajā piedalīties, bet, ja UEFA viņus nesodīs, mēs domāsim, kā rīkosimies tālāk."

Komentārs par "tā saukto žurnālistu no Albānijas" ir atsauce uz televīzijas reportieri no Kosovas, kurš svētdienas spēlē pret Angliju rādīja divgalvainā ērgļa zīmi serbu līdzjutējiem.
Šis žests, kas tiek veikts ar sakrustotām rokām, ir albāņu nacionālistu žests un simbolizē Dižās Albānijas karogu (vēsturiski Bizantijas impērijas simbols). Tas bijis spriedzes avots starp albāņiem un serbiem kopš Dienvidslāvijas sabrukuma 90. gadu sākumā. Reportierim tika aizliegts turpināt darbu turnīrā.

UEFA jau ir arī piespriedusi gandrīz 32 000 mārciņu lielu naudas sodu Albānijas Futbola federācijai par savu līdzjutēju sliktu uzvedību atklāšanas spēlē pret Itāliju. Federācija tika sodīta par priekšmetu mešanu laukumā, uguņošanas ierīču aizdedzināšanu, iebrukumu laukumā un "provokatīva vēstījuma raidīšanu, kas nav piemērots sporta pasākumam".

Taču UEFA jau ir sodījusi arī Serbiju, kas par savu līdzjutēju uzvedību spēlē pret Angliju Gelzenkirhenē saņēma naudas sodu nedaudz vairāk kā 12 000 mārciņu apmērā. Arī viņi tika sodīti par "provokatīvu vēstījumu", šajā gadījumā par baneri, kurā bija norādītas Serbijas vēsturiskās pretenzijas uz Kosovas Republiku, kurā pārsvarā dzīvo albāņi.

Pirms šīs spēles, kurā Anglija uzvarēja ar 1:0, policija arestēja arī septiņus serbu līdzjutējus pēc sadursmēm ar Anglijas līdzjutējiem, un UEFA ir sākusi izmeklēšanu saistībā ar ziņojumiem par serbu līdzjutēju rasistiskiem skandējumiem spēles laikā.

Surbatovičs intervijā RTS centās mazināt šos incidentus, sakot: "Mūs sodīja par atsevišķiem gadījumiem, un mūsu līdzjutēji uzvedās daudz labāk nekā citi. Viens fans tika sodīts par rasistiskiem apvainojumiem, un mēs nevēlamies, lai tas tiktu attiecināts uz citiem. Mēs, serbi, esam džentlmeņi un mums ir plaša sirds, tāpēc aicinu līdzjutējus palikt par džentlmeņiem."

Ceturtdien Serbija savā otrajā C grupas mačā Minhenē spēlē ar vēl vienu Balkānu reģiona izlasi - Slovēniju.