FOTO: skats uz Kristapu Porziņģi pirms došanās uz Dalasu vērīgākajiem basketbola līdzjutējiem rada pamatīgas bažas
foto: Ekrānuzņēmums no Bostonas "Celtics" Instagram konta
Smaidīgs Kristaps Porziņģis ierodas lidostā, lai dotos uz Dalasu.
Basketbols

FOTO: skats uz Kristapu Porziņģi pirms došanās uz Dalasu vērīgākajiem basketbola līdzjutējiem rada pamatīgas bažas

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas labākā basketbolista Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas “Celtics” lieliski iesākusi Nacionālās basketbola asociācijas finālsēriju, savā laukumā “TD Garden” izcīnot divas uzvaras pret latvieša kādreizējo komandu Dalasas “Mavericks”. Tagad komandas devušās uz Teksasu, kur tiks aizvadītas finālsērijas nākamās divas spēles.

FOTO: skats uz Kristapu Porziņģi pirms došanās uz ...
Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis, gūstot 20 punktus, savā debijas spēlē finālos palīdzēja Bostonas "Celtics" sākt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsēriju sākt ar uzvaru.

Kristaps Porziņģis debitē NBA finālsērijā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis, gūstot 20 punktus, savā debijas spēlē finālos palīdzēja Bostonas "Celtics" sākt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsēriju ...

Jauns.lv jau vēstīja, ka Porziņģis finālsērijas pirmajā mačā atgriezās laukumā pēc 38 dienu piespiedu pauzes, jo sērijā pret Maiami “Heat” guva labās kājas ikra muskuļa sastiepumu. Tas latvietim netraucēja kļūt par pirmā mača spožāko spēlētāju, jo, uzsākot spēli no rezervistu soliņa, 20 minūšu laikā pamanījās gūt 20 punktus, izcīnīt sešas atlēkušās bumbas un bloķēt trīs metienus. Kristaps laukumā bija izšķirošā izrāviena laikā un, komandai spēlējot regulāri caur viņu, apspēlēja savus garos pretspēlētājus, bet mazajiem spēlētājiem pāri trāpīja savus metienus no distances. Savukārt aizsardzībā viņš ļoti apgrūtināja “Mavericks” ārējo spēlētāju centienus tuvoties groziem, bet garajiem liedza saņemt piespēles virs stīpas un triekt bumbu grozā no augšās, kas ir viens no Dalasas komandas trumpjiem. Bostona tika pie pārliecinoša panākuma ar 107:89. Daudzi basketbola speciālisti pēc pirmā mača tieši “Celtics” 8. numuru nodēvēja par sērijas tobrīd vērtīgāko spēlētāju.

Sērijas otrajā mačā Porziņģa loma “Celtics” panākumā bija mazāka, lai gan latvietis realizēja visas četrus izmestos divpunktu metienus un visus četrus soda metienus (netrāpīja gan visus trīs tālmetienus). Dalasas komanda bija pamainījusi savas darbības aizsardzībā pie divu cilvēku sadarbībām ar Kristapu, neļaujot viņam palikt viens pret vienu situācijās ar “Maverics” ārējiem spēlētājiem. Šāda taktikas maiņa (un neierasti zemā precizitāte no tālienes) pamudināja Bostonas spēlētājus doties daudz vairāk caurgājienos un veikt ierāvienus groza apakšā no malas. Rezultāts tāpat Bostonai ļoti pozitīvs – uzvara ar 105:98.

Tomēr ceturtās ceturtdaļas otrajā pusē pienāca pamatīgs trauksmes zvans, jo Kristaps, cenšoties traucēt Pīdžejam Vašingtonam neveiksmīgi piezemējās, pagriežot labo potīti, kas anatomiski ir cieši saistīta ar ikra muskuli. Neraugoties uz bažām par latvieša veselības stāvokli, pats Kristaps jau uzreiz pēc spēles sarunā ar medijiem pauda, ka nekas traks nav noticis, lai gan pārbaudes vēl tiks veiktas, un viņš gatavs doties laukumā jau sērijas trešajā mačā. Latvietis esot gatavs “uz laukuma kaut nomirt” Bostonas panākuma vārdā. Tāpat Kristaps paziņoja, ka šādas mikrotraumas ir basketbola sastāvdaļa un tas nekādā veidā nebūs iemesls viņa nespēlēšanai. Arī galvenais treneris Džo Mazulla pēcspēles preses konferencē ieviesa mieru, paziņojot, ka Kristapa savainojumu nav atsvaidzinājis un viņam viss ir kārtībā.

Pirmdienas vakarā pēc Latvijas laika Bostonas “Celtics” sociālo tīklu kontos tika ievietotas bildes, kā komandas dodas uz Dalasu. Ierindā, protams, bija arī Kristaps Porziņģis. Tomēr vērīgākie basketbola cienītāji pamanīja, ka smaidīgā latvieša potīte uz pirmo acu skatienu neizskatījās pārāk labi. Garākais “Celtics” spēlētājs atšķirībā no vairuma kājās bija uzvilcis čības nevis brīvā laika apavus (taisnības labad Kristaps parasti pārlidojumos ļauj savām pēdām atslābt no apavu slodzes un profilakses nolūkos izvēlas lidot čībās). Tomēr Kristapa labās kājas potītes ārējais kauliņš izskatās diezgan sapampis. Varam, protams, cerēt, ka “Celtics” publicētajā kadrā ir vienkārši neveiksmīgs pēdas izliekums, bet, atceroties, ka Porziņģis pagrieza potīti, neraugoties uz uzvilktajiem potīšu aizsargiem, ir visai liela varbūtība, ka mēs redzam pamatīgu pampumu. 

foto: Ekrānuzņēmums no Bostonas "Celtics" Instagram konta
Vērīgākie basketbola līdzjutēji pamanījuši, ka Kristapa Porziņģa potīte neizskatās parāk labi.
Vērīgākie basketbola līdzjutēji pamanījuši, ka Kristapa Porziņģa potīte neizskatās parāk labi.

Ņemot vērā, ka mūsu basketbola zvaigzne turpināja pēc potītes pagriešanas vēl pāris minūtes spēlēt, nevis uzreiz uzlika atvēsinošu kompresi, nākamajā dienā pampums noteikti varētu būt visai liels. Sērijas trešais mačs Dalasā tiks aizvadīts naktī uz ceturtdienu pēc Latvijas laika, tāpēc “Celtics” medicīniskajam personālam vēl ir gana daudz laika, lai mazinātu pampumu Kristapa potītei un atgūtu iespējami lielu kustību amplitūdu.

Veicot vairākas pārbaudes un konsultējoties ar daudziem ārstiem tika konstatēts, ka Kristaps ir guvis ļoti retu savainojumu kreisajai kājai. Viņam plīsusi fascija, kas nespēj pilnībā noturēt kreisās kājas stilba kaula aizmugurējo saiti. Šī trauma nav saistīta ar iepriekš ārstēto labās kājas ikra savainojumu. Pēc konsultācijām ar daudziem speciālistiem par šo reto savainojumu, viņa pieejamība nākamajām spēlēm tiks vērtēta katru dienu.

Pats Kristaps paskaidrojis, ka traumu guva sasitoties ar ceļgaliem: "Centos cīnīties par atlēkušo bumbu un uzgrūdos Derekam Laivlijam. Sadūrāmies ar ceļgaliem un kaut kas notika. Pēc tam vēl kādu laiciņu spēlēju, taču uz beigām manas kustības tika ietekmētas. Džo mani nomainīja," skaidroja Porziņģis.

Sērijas trešā spēle būs ļoti nozīmīga. Bostona uzvaras gadījumā tā nonāks viena panākuma attālumā no kluba vēsturē 18. titula, bet zaudējuma gadījumā sērijā atgriezīsies intriga. NBA vēsturē 2-0 rezultāts sērijās bijis 458 reizes, bet iedzinējos esošajām komandām atspēlēties izdevies vien 34 reizes jeb 7,4% gadījumu. Bostona, kas līgā spēlē no pirmssākumiem 1949. gadā, uzvaras gadījumā kļūs par titulētāko komandu līgas vēsturē (pašlaik dala pirmo vietu ar Losandželosas "Lakers", izcīnot 18. titulu un pirmo kopš 2008. gada. Savukārt kopš 1980. gada NBA spēlējošā Dalasas "Mavericks" spēlē trešajā finālā un pagaidām par NBA čempioni kļuvusi reizi - 2011. gadā, kad komandas pamatsastāva saspēles vadītājs bija pašreizējais galvenais treneris Džeisons Kids.

Arī pēc sērijas otrās spēles Kristapa vārds turpināja izskanēt arī finālsērijas vērtīgākā spēlētāja kontekstā. Bostonas uzvaras gadījumā gan reālākie kandidāti pašlaik tiek minēti Džeilens Brauns un Džrū Holidejs, savukārt Dalasas panākuma gadījumā - protams, Luka Dončičs. Kopā ar Porziņģi dažos topos izskan arī Džeisona Teituma un Derika Vaita vārdi.

Latvijas basketbola līdzjutējus Porziņģa savainojums noteikti interesē arī Latvijas izlases kontekstā, jo 2. jūlijā "Arēnā Rīga" sāksies Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācija turnīrs, kurā mūsu basketbolisti cīņā par vienīgo ceļazīmi sacentīsies ar Filipīnu, Gruzijas, Brazīlijas, Melnkalnes un Kamerūnas izlasēm.

Visa NBA finālsērijas tiešraidēs ir "Go3 Sport 1" kanālā. Sērijss trešā un ceturtā spēle tika aizvadīta 12. un 14. jūnijā Dalasā 3:30 pēc Latvijas laika. Ja būs nepieciešami vēl mači, tie norisināsies 17. jūnijā Bostonā (3:30 pēc Latvijas laika, 20. jūnijā Dalasā (3:30 pēc Latvijas laika) un 23. jūnijā Bostonā (3:00 pēc Latvijas laika).