"Jūtos labi!" Porziņģis nomierina līdzjutējus par savu savainojumu un paziņo, ka ir "gatavs laukumā nomirt"
foto: Getty Images via AFP
Kristaps Porziņģis ir apņēmības pilns jau sērijas trešajā mačā atgriezties laukumā.
Basketbols

"Jūtos labi!" Porziņģis nomierina līdzjutējus par savu savainojumu un paziņo, ka ir "gatavs laukumā nomirt"

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis no Bostonas "Celtics" pēc svētdien izcīnītās uzvaras Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērijas otrajā mačā norādīja, ka pēdējā ceturtdaļā gūtais savainojums nav nopietns un viņš būs gatavs trešajam mačam.

"Jūtos labi!" Porziņģis nomierina līdzjutējus par ...

Kristaps Porziņģis 23 minūšu laikā guva 12 punktus, taču ceturtajā ceturtdaļā pagrieza potīti, radot bažas par ikra muskuļa savainojuma atsvaidzināšanu, kam tiks veiktas tiks veiktas medicīniskās pārbaudes. Porziņģis gan bija kaujinieciski noskaņots spēlēt arī nākamajos finālmačos, neraugoties uz to, ka ikra savainojuma dēļ izlaida vairāk nekā mēnesi.

Noslēdzošajā ceturtdaļā vienā no epizodēm aizsardzībā Porziņģis neveiksmīgi piezemējās un tika pie neliela kājas savainojuma. Latvietis vēl kādu laiku pavadīja laukumā un tikai pēc tam tika nomainīts, laukumā vairs neatgriežoties.

"Jūtos labi," pēc spēles sacīja Porziņģis. "Nedomāju, ka tas ir kas nopietns. Bet sīkāk zināsim rīt, lai gan esmu drošs, ka viss būs kārtībā."

Latvietim šī bija otrā spēle pēc vairāk nekā mēneša izlaišanas kājas ikra muskuļa traumas dēļ, tomēr viņš atzina, ka kopumā juties labāk nekā sērijas pirmajā mačā. "Ir grūti ielēkt atpakaļ spēļu ritmā un būt uzreiz labākajā sportiskajā formā," sacīja liepājnieks. "Tomēr domāju, ka šodien paveicu labu darbu un palīdzēju komandai uzvarēt. Tas ir galvenais."

"Nebija grūti," uz jautājumu, vai Kristapam pēc gūtās mikrotraumas bijušas grūtības turpināt spēli, atzina latvietis. "Es nomiršu laukumā, ja būs nepieciešams, tāpēc tikai turpināju spēlēt." ESPN ziņo, ka traumētajai vietai tiks veiktas medicīniskās pārbaudes, lai noteiktu, vai ir gūts kāds nopietnāks savainojums. "Protams, tajā brīdī biju nedaudz limitētāks, tāpēc bija pareizi laukumā doties Horfordam."

Porziņģis pēc nomaiņas uz rezervistu soliņa staipīja satraumēto kāju, taču pēc spēles beigām netika manīts, ka viņš klibotu. Lai arī uzsvērts, ka Porziņģim tiks veiktas medicīniskās pārbaudes, viņš pats ir pārliecināts par savu spēlēšanu nākamajā mačā. "Es jūtos labi. Jā, spēles laikā kaut kas notika, taču man ir pāris dienas, lai sagatavotos nākamajam mačam. Ticiet man, mēs izdarīsim visu nepieciešamo, lai es varētu būt laukumā.’"

Arī "Celtics" galvenais treneris Džo Mazulla sev ierastajā manierē daudz nekomentēja Porziņga statusu. Uz jautājumu, vai latvietis ir atsvaidzinājis ikra muskuļa savainojumu, "Celtics" treneris atbildēja noliedzoši. "Nē, ar viņu viss ir kārtībā."

Porziņģis arī otro finālsērijas maču sāka no rezervistu soliņa un kopā spēlēja 23 minūtes un 14 sekundes, kuru laikā grozā meta četrus no septiņiem divu punktu metieniem un četrus soda metienus. Viņa kontā arī četras atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, divi bloķēti metieni un divas piezīmes, noslēdzot cīņu ar +/- rādītāju +12. "Šī bija ļoti svarīga uzvara," pēc mača piebilda Porziņģis. "Dalasā būs divas grūtas spēles, bet šodien paveicām svarīgāko un viesos dosimies ar 2-0."

Naktī uz pirmdienu Dalasas "Mavericks" izrādīja jau krietni sīvāku pretestību nekā pirmajā mačā. Lielākoties spēle bija līdzīga, bet Bostona nespēja trāpīt no tālienes (tikai 10 no 39). Pēc deviņām rezultatīvajām piespēlēm pirmajā spēlē "Mavericks"" jau labāk dalījās ar bumbu, šoreiz partnerus apgādājot ar piespēlēm 21 reizi. Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 26 punktiem bija Džrū Holidejs, 21 punkts Džeilenam Braunam, bet 18 punkti, 12 piespēles un deviņas atlēkušās bumbas Džeisonam Teitumam.

Arī šoreiz Porziņģis spēlē iesaistījās no rezervistu soliņa, nospēlēja 23:13 minūtes, kuru laikā guva 12 punktus (1p. 4/4, 2p. 4/4, 3p. 0/3), izcīnīja četras atlēkušās bumbas, atdeva vienu piespēli un bloķēja divus pretinieku metienus. Porziņģis mača sākumā ar pustālajiem metieniem turpināja sodīt pretiniekus par maiņām pie blokiem, trāpot visus četrus pustālos metienus un visus četrus soda metienus.

No 2019. līdz 2022. gadam Kristaps Porziņģis spēlēja Dalasas "Mavericks" rindās. Pēcāk viņš tika aizmainīts uz Vašingtonas "Wizards", bet pagājušajā vasarā – Bostonas "Celtics". Ja Kristaps dosies laukumā naktī uz ceturtdienu, tad tā kļūs par pirmo reizi kopš viņa aizmainīšanas no Dalasas, kad viņš spēlē savas bijušās komandas laukumā.

"Tā ir interesanta sakritība – būt pirmo reizi karjerā finālā un pirmo reizi spēlēt Dalasā kopš aizmainīšanas. Man tā būs parasta spēle. Dalasa bija manas mājas – mīlu gan pilsētu, gan tur esošos līdzjutējus," teica Porziņģis. Ja Kairiju Ērvingu pie gandrīz katra bumbas pieskāriena izsvilpa "Celtics" fani, tad vismaz bijušais "Mavericks" basketbolists Čendlers Pārsons uzskatījis, ka līdzvērtīgi būs ar Kristapu.

NBA fināls notiek līdz kādas komandas četrām uzvarām. Šobrīd "Celtics" ir vadībā ar 2-0. NBA vēsturē šāds rezultāts sērijās bijis 458 reizes, bet iedzinējos esošajām komandām atspēlēties izdevies vien 34 reizes jeb 7,4% gadījumu. Bostonas, kas līgā spēlē no pirmssākumiem 1949. gadā titula gadījumā kļūs par titulētāko komandu līgas vēsturē (pašlaik dala pirmo vietu ar Losandželosas "Lakers", izcīnot 18. titulu un pirmo kopš 2008. gada. Kopš 1980. gada NBA spēlējošā Dalasas "Mavericks" spēlē trešajā finālā un pagaidām par NBA čempioni kļuvusi reizi - 2011. gadā.

Nākamās divas spēles tiks aizvadītas 12. un 14. jūnijā Dalasā. Ja būs nepieciešamas vēl spēles, tās norisināsies 17. jūnijā Bostonā, 20. jūnijā Dalasā un 23. jūnijā Bostonā.

Pirmajā sērijas mačā bostonieši ceturtdien uzvarēja ar 107:89. Porziņģis, atgriežoties laukumā pēc desmit maču izlaišanas, guva 20 punktus, 18 no tiem pirmajā puslaikā.

"Celtics" ar 64 uzvarām 82 mačos bija pamatturnīra labākā komanda, bet izslēgšanas turnīrā pirmajās divās kārtās ar 4-1 pārspēja Maiami "Heat" un Klīvlendas "Cavaliers", savukārt Austrumu konferences finālā ar 4-0 uzveica Indiānas "Pacers". Dalasieši (50-32) bija piektie Rietumu konferencē, pirmās divas kārtas ar Losandželosas "Clippers" un Oklahomasitijas "Thunder" noslēdzot sešās spēlēs, bet konferences finālu ar Minesotas "Timberwolves" - piecās cīņās.

Iepriekšējās sezonas finālsērijā Denveras "Nuggets" ar 4-1 uzvarēja Maiami "Heat" un pirmo reizi izcīnīja NBA čempiontitulu.