foto: Getty Images via AFP
Dončičs pēc iespaidīga pirmā puslaika zaudējumā vaino sevi, Holidejs vērš uzmanību uz vēl nepadarīto darbu
"Celtics" aizsardzība piespieda Luku Dončiču kļūdīties pat astoņas reizes.
Basketbols
2024. gada 10. jūnijs, 14:22

Dončičs pēc iespaidīga pirmā puslaika zaudējumā vaino sevi, Holidejs vērš uzmanību uz vēl nepadarīto darbu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Naktī uz pirmdienu otro uzvaru Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālā izcīnīja Bostonas "Celtics", savā laukumā ar 105:98 apspēlējot Dalasas "Mavericks". Pēc tās Dalasas līderis Luka Dončičs vainoja sevi zaudējumā, bet Bostonas rezultatīvākais spēlētājs Džrū Holidejs akcentēja, ka 2-0 vadība sērija neko nenozīmē.

Dažādi viedokļi pēc Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) otrās finālspēles bija Bostonas "Celtics" un Dalasas "Mavericks’" nometnēs. Lai arī otrā spēle jau bija sīvāka, ar 2-0 sērijā vadībā izvirzījās bostonieši (105:98), tādējādi tuvojoties kluba vēsturē 18. titulam.

Par ceturto spēlētāju līgas vēsturē, kurš NBA finālā sasniedz "triple-double" ar vismaz 30 gūtajiem punktiem, kļuva slovēnis Luka Dončičs. Viņš spēli pabeidza ar 32 punktiem, 11 atlēkušajām bumbām un tikpat rezultatīām piespēlēm. Viņam gan arī veselas astoņas kļūdas, kā arī tikai 50% precizitāte no soda metienu līnijas (4/8). Pēc spēles tieši šos aspektus Dončičs vainoja zaudējumā. "Manuprāt, manas kļūdas un neiemestie soda metieni maksāja mums uzvaru. Man šajos rādītājos jābūt krietni labākam. Kopumā gan, lai uzvarētu spēli, mums ir jāspēj realizēt metieni." Jāpiebilst, lka auvas tiesu savu punktu - 23 - slovēnis iemeta jau spēles pirmajā puslaikā, bet otrajā brīžiem izskatījās gaužām bezspēcīgi pret agresīvo "Celtics" aizsardzību.

Divās spēlēs nevienu tālmetienu nav realizējis cits "Mavericks" vadošais spēlētājs Kairijs Ērvings, kuru pēc katra bumbas pieskāriena izsvilpj "Celtics" līdzjutēji. Divu spēļu garumā viņam no trīspunktu līnijas aizmesti garām astoņi metieni. "Vairāki metieni atsitušies pret groza stīpu. Tas varētu tevi kā īstu cīnītāju nokaitināt, taču tā ir daļa no basketbola. Tu vēlies spēlēt maksimāli labi, kad tiec līdz finālam. Esmu nedaudz vīlies sevī, ka nespēju spējis realizēt savas iespējas. Jā, pret mani aizsargājas Džrū Holidejs un Džeilens Brauns, taču jūtu, ka ir uzbrukumi, kuri man ir jāizmanto savā labā.’’

"Viņš nav viens, mēs visi esam vienā laivā," Dončiča izteikumus par atbildības uzņemšanos komentēja Ērvings. "Tās ir emocijas. Viņam šķiet, ka varēja nospēlēt labāk. Tā domāju arī es. Arī es varu uzņemties atbildību par diviem pirmajiem zaudējumiem, jo šajās spēlēs neparādīju labāko basketbolu."

Arī "Mavericks" galvenais treneris Džeisons Kids, kurš vēl pirms spēles ar izteikumiem Bostonas līderu virzienā mēģināja šķelt pretinieku nometni, aizstāvēja savu līderi. "Viņš bija lielisks. Neatkarīgi, ko viņš saka, tāda vienkārši ir viņa daba. Viņš ir šīs komandas līderis, bet atbildība negulstas tikai uz viņu. Mēs esam komanda. Uzvaram kā komanda un zaudējam kā komanda. Viņš šodien nospēlēja ļoti labi. Manuprāt, mēs ļoti labi spēlējām aizsardzībā, taču mums jāspēj rūpīgā kontrolēt bumbu."

Citādāks noskaņojums bija "Celtics" nometnē. Lai arī priecīgi par uzvaru, komandas pārstāvji uzsver faktu, ka darbs līdz galam padarīts vēl nav. Ar 26 punktiem par sērijas otrās spēles rezultatīvāko spēlētāju kļuva Džrū Holidejs, kurš pirmo divu spēļu laikā guvis 38 punktus, nepieļaujot nevienu kļūdu. "Ceļš līdz šim brīdim ar šo komandu bijis lielisks, taču mēs labi zinām, ka 2-0 neko nenozīmē. Darbs vēl nav padarīts. Mums jāpaveic viss iespējamais, lai to pabeigtu." Holidejs ir vien no "Celtics" basketbolistiem, kurš zina, kā izcīnīt NBA titulu – pirms trīs sezonām viņš par čempionu kļuvu Milvoki "Bucks" sastāvā.

Tikmēr komandas galvenais treneris Džo Mazulla uzteica savus padotos par disciplinētību par spīti tam, ka šis kļuva par vakaru, kurā metieni negāja no rokas – trāpīti tika vien desmit no 39 izmestajiem tālmetieniem. "Parasti šajos brīžos parādās tukšie uzbrukumi, aizsardzības kvalitātei parādās arvien lielāka nozīme, bet uzbrukumā sāk sēties šaubas par metienu izvēles pareizību. Tas var rezultēties ar pretinieku ātrajiem uzbrukumiem. Puiši ticēja spēles plānam un nepieļāva izrāvienu, kas atkal mums palīdzēja turēt spēli savos grožos."

Sērijas trešā spēle gaidāma naktī uz ceturtdienu Dalasas "Mavericks" laukumā. Tā varētu būt pirmā spēle, kuru Kristaps Porziņģis aizvada Dalasā pret savu bijušo komandu, kuru pārstāvēja no 2019. līdz 2022. gadam. Pagaidām gan viņa statuss spēlei nav zināms – otrās cīņas beigās viņš iedzīvojās mikrotraumā, kas vēl tiks padziļinātāk izvērtēta. Pats Porziņģis minēja, ka gatavojas turpināt spēlēt finālsērijā.

Šobrīd "Celtics" ir vadībā ar 2-0. NBA vēsturē šāds rezultāts sērijās bijis 458 reizes, bet iedzinējos esošajām komandām atspēlēties izdevies vien 34 reizes jeb 7,4% gadījumu. Bostonas, kas līgā spēlē no pirmssākumiem 1949. gadā titula gadījumā kļūs par titulētāko komandu līgas vēsturē (pašlaik dala pirmo vietu ar Losandželosas "Lakers", izcīnot 18. titulu un pirmo kopš 2008. gada. Kopš 1980. gada NBA spēlējošā Dalasas "Mavericks" spēlē trešajā finālā un pagaidām par NBA čempioni kļuvusi reizi - 2011. gadā.