Serbijas un Grieķijas basketbola čempionātu fināli diemžēl “neliek vilties”; ar sportu gan šeit maz saistības
foto: EPA/Scanpix
Titulētākajam Eiropas basketbola trenerim Žeļko Obradovičam atliek vien noplātīt rokas, jo viņa vadītā Belgradas "Partizan" palikusi bez tituluiem šosezon, turklāt ne gluži pašu vainas dēļ.
Basketbols
2024. gada 6. jūnijā, 17:31

Serbijas un Grieķijas basketbola čempionātu fināli diemžēl “neliek vilties”; ar sportu gan šeit maz saistības

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Šogad Latvijas basketbola līgā beidzot atgriezās runas par iespējamu Rīgas derbiju starp “VEF Rīgu” un “Rīgas Zeļļiem”, tomēr līdz Eiropas slavenākajiem šeit vēl ļoti tāls ceļš ejams – varbūt, ka tas pat labi.

Serbijas un Grieķijas basketbola čempionātu fināli...

Divi no slavenākajiem un emociju ziņā trakākajiem basketbola derbijiem ir Serbijā un Grieķijā. Attiecīgi - Belgradas “Partizan” un “Crvena Zvezda”, kā arī Pirejas “Olympiacos” un Atēnu “Panathinaikos” starpā.  Visas šīs komandas šosezon ar mainīgām sekmēm startēja ULEB Eirolīgā – serbu klubiem netiekot izslēgšanas spēlēs, kamēr grieķu grandiem izcīnot godalgas (“Oly” – bronza, “Pana” – čempioni), kamēr vietējos čempionātos apliecināja favorītu statusu un iekļuva finālā (serbu lielklubi savā starpā izspēlēja arī Adrijas līgas finālsēriju, kurā ar 3:0 pārāki bija “Crvena Zvezda”).

Lai gūtu labāku priekšstatu par komandu attiecībām un kaislībām, kas pastāv vienību starpā, liecina fakti, ka otras komandas līdzjutēji pretinieku mājas spēlēm netiek ielaisti, spēlētāju pārejas no viena kluba uz otru Serbijā noteikti nav iedomājamas (Grieķijas līdzjutēji šajā jautājumā ir nedaudz saprotošāki), komandu leģionāri saņem informāciju, kuros pilsētu rajonos  vai restorānos (Pirejas patiesībā ir Atēnu priekšpilsēta) nevajadzētu iegriezties, ja rūp paša un apkārtējo drošība. Piedevām visam, vietējie mediji, ko zināmā mērā kontrolē arī klubiem pietuvināti cilvēki, nekautrējas apšaubīt, otras komandas finansējuma legālo izcelsmi. Nereti tiek piesaukta arī saistība ar kriminālo pasauli.  

Serbijas čempionāta fināls tika gaidīts ar lielu nepacietību, un pirmā spēle nelika vilties arī no sportiskā viedokļa – minimālu uzvaru izcīnot “Crvena Zvezda” ar 89:88. Neraugoties uz savainojumiem, kuru dēļ īpaši novājināta ir “Partizan” (ko papildina brazīliešu centra Bruno Kabuklo atskaitīšana no sastāva pēc neatļautas komandas pamešanas un došanās uz ASV), spēle bija aizraujoša un viesa cerības par gaidāmu aizraujošu sērijas turpinājumu, jo Serbijas čempions tiks kronēts pēc divām izcīnītām uzvarām. Lai gan jau bija novērojami aizmetņi, ka līdzjutēji atļaujas par daudz.

Tikmēr sērijas otrā spēle noslēdzās nemaz nebeigusies. Trešās ceturtdaļas sākumā “Partizan” bija iekrājuši solīdu 12 punktu pārsvaru – 57:45, kad mačs tika apturēts, jo līdzjutēji esot pārāk aizskaroši izturējušies pret pret “Crvena Zvezda” prezidentu Nebojsu Čoviču (arī viņa sievu Vesnu Čovič) – uzņēmēju un politiķi (Bijis arī Serbijas premjers un Belgradas mērs), kura saikni ar kriminālajām aprindām Balkānos diez vai kāds apšauba.

Tribīnēs bija pamatīgas nekārtības un arī “Partizan” spēlētāja Uroša Trifunoviča uzruna nespēja nomierināt iekarsušos fanus. “Crvena Zvezda” oficiālie pārstāvji  un spēles tiesneši pameta laukumu, līdz mača galvenais arbitrs un spēles komisārs nolēma maču pārtraukt uz aizdzina komandas uz ģērbtuvēm. Spēlē pārtraukums bija ilgāks nekā pusstundu. Sākotnēji no arēnas centās izvest līdzjutējus, procesam ieilgstot, viss liecināja, ka spēle tiks turpināta nākamajā dienā un bez skatītāju klātbūtnes.

Vairāki “Partizan” spēlētāji jau bija devušies prom no halles, kad pēkšņi līgas vadība paziņoja, ka mačs ir jāturpina tajā pašā vakarā. “Crvena Zvezda” tam bija gatavi, bet “Partizan” – ne!”

Rezultātā - spēlē, kurā “Partizan” bija vadībā ar 12 punktu pārsvaru, komandai piešķir tehnisko zaudējumu. Jau nākamajā dienā “Crvena Zvezda” tika pasludināta par čempioniem.

“Partizan” prezidents Ostoja Mijailovičs ir visai noskaities par šādu pavērsienu, nosaucot Serbijas līgu par “Čoviču ģimenes privāto līgu”. Pēc Mijailoviča domām sērijas pirmajā mačā nebija mazāk aizvainojumu. Savukārt otrajā mačā tika apsaukāta arī Miloša Teodosiča un Nemanjas Nedoviča (“Crvena Zvezda” spēlētāji) ģimenes un pat Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs. Šie apvainojumi nebija gana būtiski, bet līdz ko tika aizskarta Čoviču ģimene, tā uzreiz spēli apturēja.

Mijailovičs arī vēsta, ka viņa komandas spēlētājus un pat leģendāro treneri  Žeļko Obradoviču rupji apsaukājuši pat otram Belgradas klubam pietuvināti mediju pārstāvji. Pat "Crvena Zvezda" spēlētāji netiek tik ļoti respektēti kā Čoviču ģimene.

Līgas vadība nav sniegusi nekādu atbildi, kāpēc identisku pārkāpumu dēļ sērijas pirmajā mačā netika pieņemti nekādi mēri.

Nelielai atkāpei – sērijas pirmajā mačā savainojumu guva Brazīlijas izlases saspēles vadītājs Jagu dos Santušs, kurš otrajā mačā laukuma malā bija redzams ar kruķiem uz aizsargzābaku. Vienam no Brazīlijas izlases jau pēc nepilnām četrām nedēlām bija plānots Rīgā aizvadīt Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, kurā tieši šī izlase tika uzskatīta par vienu no galvenajiem mājinieku pretiniekiem cīņā par olimpisko ceļazīmi.

Arī Grieķijas čempionāta fināls iesācies ļoti spraigi. Sērijas pirmajā mačā Atēnās ar 89:84 “Olympiacos” negaidīti pieveica Eirolīgas čempionus “Panathinaikos”. Spēles izskaņā no zāles tika izraidīts “Panathinaikos” galvenais treneris turku speciālists Ergins Atamans, kurš pēc spēles pauda viedokli, ka tiesneši pietiesājot viņa komandai un iemesls, kāpēc Grieķijas futbola čempionāta spēles tiesā ārzemju tiesneši esot acīm redzams un likumsakarīgs. Tas, pēc Atamana domām, būtu jādara arī basketbolā.