foto: AFP/Scanpix
Par Eirolīgas vērtīgāko spēlētāju atzīts Maiks Džeimss; simbolisko izlašu sastāvi raisa plašu neizpratni
Maika Džeimsa atzīšana par Eirolīgas sezonas vērtīgāko spēlētāju bija visai paredzama un likumsakarīga.
Basketbols
2024. gada 14. maijs, 15:31

Par Eirolīgas vērtīgāko spēlētāju atzīts Maiks Džeimss; simbolisko izlašu sastāvi raisa plašu neizpratni

Sporta nodaļa

Jauns.lv

"Monaco" saspēles vadītājs Maiks Džeimss atzīts par ULEB Eirolīgas šīs sezonas vērtīgāko spēlētāju, amerikāņu basketbolistam šo atzinību izpelnoties pirmo reizi karjerā.

Tikai vienā no sezonas 39 spēlēm Džeimss guva mazāk par desmit punktiem, vidēji mačā "Monaco" līderim iekrājot 17,9 punktus, kas bija otrs labākais rādītājs līgā. 

Džeimss uzlaboja savu tālmetienu precizitāti, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu (no 27,3% uz 37,2%), kā arī šosezon sasniedza jaunu karjeras rekordu atlēkušajās bumbās vidēji mačā (4,1). "Monaco" basketbolists šajā sezonā bija septītais labākais piespēlētājs (5,1) un iekrāja caurmērā trešo labāko efektivitāti (19,4).

Tāpat amerikānis bija otrais izprovocētajos pārkāpumos (182), attiecīgi realizētajos (149) un izpildītajos soda metienos (193). Šosezon Džeimss kļuva par Eirolīgas visu laiku rezultatīvāko spēlētāju.

No ASV basketbolistiem līdz šim sezonas vērtīgākā balvu bija izpelnījies tikai Etonijs Pārkers. Bijušais Telavivas "Maccabi" spēlētājs ir vienīgais, kurš par vērtīgāko atzīts divās sezonās (2005. un 2006. gadā).

Iepriekš par Eirolīgas labāko spēlētāju aizsardzībā tika atzīts Grieķijas pilsonību saņēmušais amerikāņu aizsargs Tomass Volkaps no Pirejas "Olympiacos", labākais treneris Čuss Mateo ('Real"), labākais jaunais spēlētājs Gabriels Pročida (Berlīnes "Alba"), bet rezultatīvākais spēlētājs Markuss Fords ("Baskonia").

Ļoti plašu neizpratni Eiropas basketbola aprindās izpelnījās ULEB Eirolīgas nosauktās sezonas simboliskās izlases, kurās iekļauti pa trim spēlētājiem no abām regulārās sezonas spēcīgākajām komandām Madrides "Real" un Atēnu "Panathinaikos", divi no Telavivas "Maccabi" un pa vienam no "Monaco" un Stambulas "Fenerbahce", atstājot bez balvām finālčetrinieki dalībnieci "Olympiacos" un regulārās sezonas ceturto spēcīgāko komandu "Barcelona".

Pirmajā pieciniekā tika iekļauti Džeimss, Fakundo Kampaco ("Real"), Kendriks Nans ("Panathinaikos"), Naidžels Hejs-Deivīss("Fenerbahce") un Matīass Lesors ("Panathinaikos"). Daudz jautājumu rada Nana nonākšana šajā izlasē. Viņš aizvadīja spožu ceturtdaļfināla sēriju pret "Maccabi" (ko šīs balvas noteikšanā nevajadzētu ņemt vērā), bet viņa debijas sezona Eiropas basketbolā nebija tik stabila kā daudziem citiem konkurentiem. Nans, esot savas komandas uzbrukuma līderis bija regulārās sezonas 9. rezultatīvākais spēlētājs, bet efektivitātē bija visai patālu no pirmā divdesmitpiecinieka.

Tikmēr otrajā pieciniekā bija Lorenzo Brauns un Veids Boldvins ("Maccabi"), Mario Hezonja un Valters Tavarešs ("Real") kā arī Kosts Sluks ("Panathinaikos"). Pēc daudzu domām līgas trešajam rezultatīvākajam un ceturtajam efektīvākajam spēlētājam Boldvinam bija jābūt pirmajā pieciniekā, bet viņš savainojuma dēļ savai komandai nevarēja pilnvērtīgi palīdzēt izslēgšanas spēļu sērijā, kurā viņa lomu sekmīgi aizņēma Lorenzo Brauns, kurš regulārajā sezonā daudz mocījās ar savainojumiem un spēlēja visai blāvi savam statusam. Pēc daudzu domām viņam šajā pieciniekā vispār nebija jābūt. Gluži kā Hezonjam un, iespējams, pat Slukam, kurš arī apgriezienus uzņēmis vien pēdējās nedēļās un bija lielisks ceturtdaļfināla sērijā.

Daudzi neizprot, kāpēc bez nominācijām palikusi Vitorijas "Baskonia" (iekļuva izslēgšanas spēlēs), kuru rindās bija gan līgas rezultatīvākais spēlētājs Markuss Hovards, gan, iespējams, visvairāk progresējušais spēlētājs Čima Moneke (sestais atlēkušajās bumbās un efektivitātē), tāpat bez nominācijas palika efektīvākais līgas spēlētājs Šeins Larkins (Stambulas "Anadolu Efes"), Kauņas "Žalgiris" līderis Kīnans Evanss, Nikola Mirotičs (Milānas "Armani Exchange"), Tornike Šengelija (Boloņas "Virtus"). Seržs Ibaka (Minhenes "Bayern"), Jans Veselijs ("Barcelona") un citi lieliskas sezonas aizvadījuši basketbolisti.