foto: Publicitātes
Kāpēc ķermenim ir svarīgi atjaunoties pēc treniņa?
Esi vesels
2021. gada 17. marts, 17:19

Kāpēc ķermenim ir svarīgi atjaunoties pēc treniņa?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Lielākajai daļa no mums ķermeņa formas uzturēšana, svara zaudēšana un labsajūtas uzlabošana saistās ar sabalansētu uzturu un fiziskām aktivitātēm. Tomēr jāņem vērā, ka mūsu ķermenis atjauno un stiprina sevi tieši laikā starp treniņiem. Tāpēc ķermeņa atjaunošanās pēc sporta ir tikpat svarīga kā pati sportošana. Fitnesa eksperte Linda Patkovska, kura pārstāv Herbalife Nutrition, starptautisko uztura kompāniju un ekspertu sabalansēta uztura jomā, skaidro, kāpēc atpūta un gudra atjaunošanās pēc treniņa ir svarīga, nodrošinot ilgtermiņa rezultātus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ikvienam nepieciešams atjaunoties pēc treniņiem

Ieguvumus, kas rodas regulāru fizisko aktivitāšu rezultātā, ir grūti ignorēt*. Piemēram, sportojot tiek stiprināta sirds un palielināta tās efektivitāte, stabilizējot sirdsdarbību ilgākā laika periodā. Trenējoties paātrinās sirds ritms, kas palīdz virzīt asinis kopā ar skābekli caur asinsvadu sistēmu daudz lielākā apmērā, vienlaikus uzlabojot asins plūsmu uz smadzenēm un sekmējot to darbību. Tāpat treniņu laikā organisms izdala endorfīnus jeb laimes hormonus, kas veicina pozitīvas emocijas.

Tomēr, koncentrējoties uz pašiem vingrinājumiem, nereti mēdzam aizmirst, ka tieši atjaunošanās pēc sporta ir viens no svarīgākajiem veiksmīgas treniņu programmas posmiem, kas nepieciešama pat visspēcīgākajiem cilvēkiem. Mums visiem ir jāatjaunojas pēc treniņa, neatkarīgi no treniņu programmas vai tās intensitātes līmeņa. Ikvienu no mums veido līdzīgas ķermeņa šūnas, tāpēc profesionālam crossfit sportista ķermenim nepieciešama tik pat pienācīga atpūta un atjaunošanās pēc treniņa kā jogas entuziastam, kurš vingro mājās uz paklājiņa, vai jebkuram no mums, kam laiku pa laikam patīk skriet.

Jebkuru fizisko aktivitāšu laikā mūsu muskuļi izmanto glikogēna krājumus kā degvielu. Tā rezultātā treniņa laikā tiek iztukšotas muskuļos uzkrātās enerģijas rezerves (glikogēns), kā arī organismā tiek noārdītas olbaltumvielu struktūras. Pēc treniņa mūsu organismam ir nepieciešams atjaunot glikogēna krājumus un olbaltumvielas muskuļos.

Treniņa ieguvumi rodas ne tikai sporta laikā, bet arī tad, kad tam tiek nodrošināti piemēroti apstākļi atjaunošanās procesiem. Atjaunošanās mūsu ķermenim ir fiziski nepieciešama, lai muskuļi ne tikai spētu atgūties, bet arī tiktu nostiprināti. Tieši šajā procesā ķermenis pielāgojas vingrojumu laikā izraisītajam stresam, un parādās patiesais treniņa rezultāts. Atjaunošanās laikā muskuļi pielāgojas sportošanas radītajai spriedzei, lai nākamajā treniņa reizē spētu nodrošināt labāku sniegumu.

Kā nodrošināt optimālu atjaunošanos pēc treniņa?

Lai atdotu mūsu ķermenim to, ko mēs esam no tā paņēmuši savas piepūles rezultātā, ieteicams sekot dažiem ieteikumiem, kas nodrošinās gudru atjaunošanās procesu un sniegs ieguvumus visam organismam.

Kā norāda Herbalife Nutrition fitnesa eksperte L.Patkovska, sabalansēts uzturs ir viens no svarīgākajiem aspektiem cilvēka dzīves kvalitātes un labsajūtas veicināšanā. Ikviena cilvēka fiziskie sasniegumi 80% apmērā ir atkarīgi tieši no uztura. Nepieciešamā olbaltumvielu un ogļhidrātu daudzuma uzņemšana pēc treniņa var paātrināt glikogēnalīmeņa palielināšanos un olbaltumvielu sintēzi muskuļos. Tādējādi, ēdot pareizās uzturvielas uzreiz pēc treniņa, cilvēks var palīdzēt organismam atjaunoties ātrāk.

Tā kā mums visiem ir dažādas vajadzības, mērķi un atšķirīgs dzīvesveids, daudziem cilvēkiem vienkārši nav laika vai pietrūkst risinājumu pienācīgam muskuļu atjaunošanās procesam. Šādos gadījumos var palīdzēt mūsdienīgi un gudri risinājumi. Herbalife Nutrition jaunākais produkts Baltijas valstīs – Herbalife24 Rebuild Strength ir atjaunojošs dzēriens ar augstu olbaltumvielu saturu, l-glutamīnu, BCAA aminoskābēm un ogļhidrātiem, kas paredzēts lietošanai pēc spēka treniņiem.**

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Olbaltumvielas ir svarīga sabalansēta uztura sastāvdaļa – tās ir galvenais pamatelements mūsu šūnu uzbūvē. Pēc treniņa ir ieteicams uzņemt pietiekamu daudzumu labas kvalitātes un viegli sagremojamu olbaltumvielu. Herbalife24 Rebuild Strength satur divu veidu olbaltumvielas – sūkalas un kazeīnu, kas veicina muskuļu augšanu un palīdz uzturēt muskuļu masu. Produkts satur arī mērenu daudzumu ogļhidrātu – šīs bieži vien ir nepietiekami novērtētas uzturvielas, kas ir būtiski nepieciešamas pēc sporta, lai nodrošinātu organismu ar enerģiju,” tā L. Patkovska.

foto: Publicitātes

Šis atjaunojošais dzēriens satur arī l-glutamīnu un dzelzi, kas veicina optimālu enerģijas vielmaiņu, sarkano asins ķermenīšu veidošanos un skābekļa transportēšanu organismā.

Eksperte iesaka lietot Herbalife24 Rebuild Strength 30-45 minūšu laikā pēc treniņa.** Savukārt visas dienas garumā ir svarīgi dzert ūdeni pietiekošā daudzumā, īpaši treniņa laikā un pēc tā. Lai veicinātu muskuļu elastību un labāku asins plūsmu muskuļu šķiedrās, pēc treniņa nepieciešams veikt arī stiepšanās vingrinājumus. Tā kā ķermenis vislabāk atgūstas guļot, jāpārliecinās, ka miegam tiek veltīts pietiekami daudz stundu.

* Lūdzu, konsultējieties ar speciālistu, ja veica izmaiņas savā treniņu plānā.
**Hronisku saslimšanu vai notiekoša ārstniecības procesa gadījumā, konsultējieties ar savu ārstu pirms Herbalife Nutrition produktu lietošanas un iekļaušanas savā uztura plānā.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Herbalife