Kā pagatavot veselīgo dzērienu - zaļo kokteili. Receptes
Klāt zaļumu laiks, kas ir īstais brīdis zaļo kokteiļu gatavošanai. Uzzini, kāpēc tie ir tik vērīgi un kā pagatavot šo veselīgo dzērienu.
Visapkārt viss plaukst un zaļo, un ir īstais laiks atplaukt arī mums. Pēc nogurdinošās ziemas gribēt gribas to zaļi dzīvīgo pumpuru un asnu spēku dzīvesprieku. Kā to panākt? Sāc dzert zaļos kokteiļus! Būtiski, ka blenderētā veidā visas vērtīgās sastāvdaļas ātrāk uzsūcas organismā. Kokteilī, atšķirībā no svaigi spiestām sulām, saglabājas šķiedrvielas, kas palīdz attīrīt organismu, jo uzsūc toksīnus un palīdz tos izvadīt no organisma. Glāze zaļā kokteiļa dienā būs ideāla vitamīnu, minerālvielu, enzīmu, hlorofila un antioksidantu deva! Zaļais kokteilis var būt gan brokastu dzēriens, gan arī pilnvērtīgi aizstāt vai papildināt jebkuru citu ēdienreizi. Regulāri lietojot zaļo kokteili uzlabosies pašsajūta, būs vērojams enerģijas pielūdums un ādas stāvokļa uzlabošanās. Tas ir lielisks veids, kā bez mokām un badošānās atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.
Lai pagatavotu zaļo kokteili, par bāzi ņem dažādus zaļumus. Vislabāk ir izmantot tirgū vai eko veikalos pirktus, ideālā variantā - pašu dārzā izaudzēto vai dabā atrodamo - pienenes, nātres, balandas, gārsas, skābenes, jaunās liepu un bērzu lapiņas. Garšai pievieno ogas un/vai augļus. Ja vēlies sāļo kokteili, vari pievienot gurķi, papriku, brokoli, tomātu, ķiploku. Lai kokteilis būtu vēl veselīgāks, improvizē un papildini to ar dažādām sēkliņām, riekstiem, uztura bagātinātājiem, diedzējumiem. Visas sastāvdaļas liek blenderī, pievieno ūdeni vai sulu, atkarībā no tā, cik šķidru vai biezu vēlies kokteili. Tad visu sablenderē. Zaļo kokteili ieteicams dzert uzreiz, jo saskarsmē ar gaisu tas oksidējas un zaudē daļu no vitamīniem. Starp citu, sākot regulāri dzert zaļos kokteiļus, ar laiku organisms vairs neņems pretim neveselīgu pārtiku.
Izmēģini kādu no šīm zaļā kokteiļa receptēm!
Receptes iesaka dabiskās veselības atjaunošanas centra ReCure īpašniece Guna Bīlande.
1 apelsīns, 1 banāns, 1 sauja zaļas salātu lapas (var arī spinātu lapas, vai skābenes), 1 sauja zemeņu.
Svaigi plūktas nātres, gārsa un pieneņu lapiņas. Garšai pievieno meloni, bumbieri un zemenes.
Ņem vienu apelsīnu, 2 šķēles ananāsu, pieveno zemenes, upeņu lapas un priežu pumupurus.
100g brokoļu ziedkopu, 1 kivi, ½ citrona sulas, 2 lielas ripas ananasa.
Kviešu zelmenis, spināti, neliels rabarbers, ābols, banāns, nedaudz rīvētas ingvera saknes.
1 liela sauja spināti, ½ saldā paprika, 1 tomāts, 1 selerijas kāts, ½ avokado,
baziliks, 1 laima sula, ½ daiviņa ķiploka.
2 apelsīni, ½ nedaudz pētersīļi un baziliks, paprika, lapu salāti, avokado.
Banāns, mango, alvejas lapas gabaliņš, kāpostu lapas, salāti.
Kasjauns.lv/Foto: ReCure, Shutterstock