Demences pirmie signāli, kurus nedrīkst ignorēt: kā atpazīt slimību un laikus rīkoties
foto: Shutterstock
Demences agrīnās stadijās bieži notiek neizskaidrojamas izmaiņas cilvēka uzvedībā un emocionālajā stāvoklī. Zinātnieki ir konstatējuši, ka šīs izmaiņas var izpausties kā pēkšņa trauksme, depresija vai dusmas, kas parādās bez redzama iemesla.
Esi vesels

Demences pirmie signāli, kurus nedrīkst ignorēt: kā atpazīt slimību un laikus rīkoties

Lote Elizabete Krišūne

Jauns.lv

Demence ir progresējoša slimība, kas ietekmē smadzeņu darbību un ikdienas dzīvi. Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, zinātnieki atklājuši vairākas agrīnas pazīmes, kuras bieži tiek ignorētas, bet varētu būt ļoti būtiskas, lai laikus atklātu šo slimību.

1. Atmiņas zudumi

Atmiņas traucējumi bieži ir viens no pirmajiem demences simptomiem. Cilvēki sāk aizmirst nesenus notikumus, bet var atcerēties lietas, kas notikušas senāk. Toronto Universitātes pētnieki norāda, ka īslaicīgas atmiņas zudumi ir biežāk sastopami nekā ilgtermiņa atmiņas traucējumi agrīnās stadijās. Piemēram, cilvēks var neatcerēties, ko viņš darījis pirms dažām stundām, bet atcerēties bērnības atmiņas ar lielu precizitāti. Ja šādi atmiņas traucējumi kļūst biežāki un rada problēmas ikdienā, tas var būt būtisks demences signāls.

2. Koncentrēšanās grūtības

Cilvēkiem ar agrīnu demenci bieži ir grūtības koncentrēties uz vienkāršiem uzdevumiem, kuri iepriekš tika veikti bez problēmām. Tas var izpausties kā nespēja noslēgt sarunas vai zaudēt uzmanību, veicot daudzpakāpju uzdevumus. Pētījumi atklāj, ka šie traucējumi ir saistīti ar izmaiņām smadzeņu daļās, kas atbild par informācijas apstrādi. Piemēram, lasīšana vai televīzijas skatīšanās var kļūt grūtāka, jo rodas grūtības sekot līdzi informācijai. Tas var izraisīt pieaugošu neapmierinātību un trauksmi, jo cilvēks saprot, ka viņa koncentrēšanās spējas pasliktinās.

3. Dezorientācija laikā un vietā

Dezorientācija ir bieža demences pazīme, kas sākotnēji var izpausties kā apjukums par laika ritējumu. Cilvēks var zaudēt izpratni par dienas laiku vai datumu, sajaukt nedēļas dienas vai gadalaikus. Kembridžas Universitātes zinātnieki norāda, ka šis apjukums var izraisīt arī bailes un neskaidrību, jo pazīstamās vietas pēkšņi šķiet nepazīstamas. Šī dezorientācija var attīstīties tālāk, izraisot problēmas ar atrašanās vietas noteikšanu – cilvēks var pazust vietā, kurā ir bijis daudzas reizes. Laika gaitā tas var kļūt par būtisku ikdienas problēmu, kas ierobežo cilvēka mobilitāti.

4. Izmaiņas uzvedībā un garastāvoklī

Demences agrīnās stadijās bieži notiek neizskaidrojamas izmaiņas cilvēka uzvedībā un emocionālajā stāvoklī. Zinātnieki ir konstatējuši, ka šīs izmaiņas var izpausties kā pēkšņa trauksme, depresija vai dusmas, kas parādās bez redzama iemesla. Dažos gadījumos cilvēks var kļūt ļoti aizdomīgs vai pat agresīvs, jo smadzenes vairs nespēj adekvāti interpretēt situācijas. Pētnieki uzsver, ka šādas izmaiņas var būt ļoti izteiktas un novest pie sociālās izolācijas, jo cilvēki sāk izvairīties no sabiedrības, baidoties no neadekvātām reakcijām. Garastāvokļa svārstības un uzvedības pārmaiņas var būt agrīnas smadzeņu bojājuma pazīmes.

5. Problēmas ar plānošanu

Cilvēkiem ar demences agrīnajām pazīmēm bieži ir grūtības izpildīt uzdevumus, kuriem nepieciešama plānošana un organizēšana. Tas var būt tik vienkārši kā iepirkumu saraksta izveide vai sarežģītāki uzdevumi, piemēram, finansu plānošana vai rēķinu apmaksāšana. Šādi uzdevumi, kas iepriekš bija veicami bez problēmām, pēkšņi kļūst sarežģīti un mulsinoši. Kembridžas Universitātes pētījumi rāda, ka šīs grūtības ir saistītas ar izmaiņām smadzeņu daļā, kas atbild par loģisko domāšanu un lēmumu pieņemšanu. Problēmas ar plānošanu var radīt ikdienas rutīnas traucējumus un palielināt stresa līmeni gan pašam cilvēkam, gan viņa tuviniekiem.

Šie simptomi var šķist viegli un izskaidrojami ar citiem faktoriem, taču to ignorēšana var aizkavēt agrīnu demences diagnostiku. Zinātnieki aicina vērst uzmanību uz šiem agrīnajiem signāliem un savlaicīgi meklēt medicīnisko palīdzību, lai varētu diagnosticēt un ārstēt slimību, cik ātri vien iespējams.

Vai demenci var izārstēt?

Demenci pašlaik nevar pilnībā izārstēt, jo tā ir neirodeģeneratīva slimība, kas izraisa pakāpenisku smadzeņu šūnu bojāeju. Tomēr ir vairāki veidi, kā palēnināt slimības progresēšanu un uzlabot dzīves kvalitāti tiem, kuri ar to saskaras. Daži no svarīgākajiem risinājumiem ietver agrīnu diagnostiku, ārstēšanu, dzīvesveida maiņu un emocionālu atbalstu.

1. Agrīna diagnostika

Agrīna demences pazīmju atklāšana un savlaicīga vizīte pie ārsta var palīdzēt noteikt pareizu ārstēšanas plānu un palēnināt slimības progresēšanu. Laikus diagnosticēta demence dod iespēju uzsākt medikamentu lietošanu un dzīvesveida pielāgojumus, kas var būtiski uzlabot pacienta un viņa tuvinieku ikdienu.

2. Medikamenti

Ir vairākas zāles, kas var palīdzēt kontrolēt demences simptomus un palēnināt tās attīstību, piemēram, acetilholīnesterāzes inhibitori (Donepezils, Rivastigmīns, Galantamīns) un memantīns. Šīs zāles palīdz uzlabot smadzeņu darbību, stimulējot neirotransmiterus, taču tās nespēj izārstēt slimību. Tās var pagarināt laiku, kad slimības simptomi ir vieglāki un kontrolējamāki.

3. Kognitīvā terapija un rehabilitācija

Kognitīvā terapija, kuras laikā pacients tiek stimulēts saglabāt un uzlabot savas domāšanas spējas, ir svarīga demences ārstēšanas sastāvdaļa. Šādi vingrinājumi palīdz uzturēt atmiņu, loģisko domāšanu un citas prāta funkcijas. Speciālisti bieži iesaka atmiņas treniņus, uzdevumus, kas saistīti ar plānošanu, un aktivitātes, kas stimulē kognitīvās spējas.

4. Dzīvesveida izmaiņas

Dažas dzīvesveida izmaiņas var palīdzēt samazināt demences progresēšanas ātrumu:

  • Veselīgs uzturs, kas bagāts ar antioksidantiem, omega-3 taukskābēm un vitamīniem, var veicināt smadzeņu veselību. Piemēram, Vidusjūras diēta ir atzīta par labvēlīgu smadzeņu funkcijām.
  • Fiziskā aktivitāte veicina asinsriti un smadzeņu darbību, samazinot demences progresēšanas risku.
  • Smadzeņu stimulēšana ar intelektuālām aktivitātēm, piemēram, mīklu risināšana, lasīšana un sociālā aktivitāte, var palīdzēt saglabāt kognitīvās spējas.
  • Emocionālais un sociālais atbalsts ir ļoti svarīgs, jo demences slimniekiem bieži ir tendence noslēgties no sabiedrības un izjust vientulību, kas pasliktina garīgo stāvokli.

5. Atbalsts un aprūpe

Tiem, kas rūpējas par cilvēkiem ar demenci, ir svarīgi saprast, kā slimība ietekmē pacienta uzvedību un domāšanas procesus. Ir pieejami dažādi atbalsta pakalpojumi, tostarp specializētas aprūpes mājas, dienas centri un psiholoģiskā palīdzība gan pacientiem, gan aprūpētājiem. Atbalsta grupas var palīdzēt pacientiem un viņu ģimenēm tikt galā ar izaicinājumiem, kas saistīti ar demenci.

Vai demenci var pilnībā novērst?

Pašlaik nav zāļu vai metodes, kas var pilnībā novērst demences attīstību, taču pētniecība turpinās, lai atrastu jaunas ārstēšanas iespējas. Daži pētnieki pēta smadzeņu aizsardzību ar vakcīnu palīdzību vai mēģina izstrādāt zāles, kas varētu aizkavēt vai pat apturēt slimības progresēšanu. Demences profilaksē svarīgi ir uzturēt smadzeņu veselību visas dzīves garumā, iekļaujot veselīgu uzturu, pietiekamu fizisko aktivitāti un intelektuālu stimulāciju ikdienā.

Agrīna slimības noteikšana un proaktīva rīcība var būtiski palīdzēt uzlabot slimnieka dzīves kvalitāti, lai arī pilnīgas izārstēšanas pašlaik nav.