Vairāki pārtikas produkti, kurus labāk uzturā nelietot. Tie palielina demences risku!
foto: Shutterstock
Esi vesels

Vairāki pārtikas produkti, kurus labāk uzturā nelietot. Tie palielina demences risku!

Jauns.lv

Pārstrādāti pārtikas produkti, piemēram, saldēta pica, burgeri, frī kartupeļi, kūkas, cepumi, bulciņas un citi gatavie ēdieni, atvieglo mūsu saspringto ikdienu. Turklāt tie vienkārši ir ļoti garšīgi. Taču, ja vairāk nekā 20 % no dienā uzņemto kaloriju daudzuma veido īpaši apstrādāti pārtikas produkti, palielinās kognitīvo spēju pasliktināšanās risks, liecina jauna pētījuma rezultāti.

Saskaņā ar pētījumu, kas pirmdien publicēts žurnālā “JAMA Neurology”, īpaši smagi tiek ietekmēta tā smadzeņu daļa, kas nodarbojas ar izpildfunkcijām - spēju apstrādāt informāciju un pieņemt lēmumus.

Pētījumā konstatēts, ka vīriešiem un sievietēm, kuri ikdienā patērēja vairāk pārstrādātu pārtiku, vispārējā kognitīvo spēju pasliktināšanās bija par 28 % ātrāka un izpildfunkciju pasliktināšanās - par 25 % ātrāka salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuri pārstrādātu pārtiku ēda maz vai neēda vispār. 

"Lai gan šis ir asociāciju pētījums, kas nav izstrādāts, lai pierādītu cēloņus un sekas, ir vairāki elementi, kas pastiprina pieņēmumu, ka kognitīvo spēju samazināšanās paātrināšanos var saistīt ar īpaši pārstrādātu pārtiku," teica Dr. Deivids Kacs, profilaktiskās medicīnas un dzīvesveida medicīnas un uztura speciālists, kurš pētījumā nepiedalījās.

Demence ir smadzeņu darbības traucējumi, kas izsauc neatgriezeniskus, pieaugošus un daudzpusīgus kognitīvo jeb prāta funkciju traucējumus, kuru rezultātā rodas atmiņas, valodas, vizuāli telpiskās izjūtas, prasmju un spriešanas spēju izmaiņas.

Tēmas